שתף קטע נבחר

הכי פופולרי בשטחים

השאלה איננה אם ברגותי ייבחר או ישוחרר, אלא אם ישראל מוכנה לחצות את הרוביקון לקראת שיתוף פעולה של ממש בהקמת מדינה פלסטינית

מרואן ברגותי הוא האיש הפופולרי ביותר בשטחים אחרי מותו של יאסר ערפאת. במשאל של המכון למחקר ברמאללה, בראשות פרופ' חליל שקאקי, קיבל ברגותי לפני חודשיים אחוזי תמיכה גדולים משמעותית משל כל מועמד אחר לסגן נשיא (תחת ערפאת).

 

חביביה של ישראל, כמו מוחמד דחלאן או אבו-מאזן, דורגו הרחק מאחוריו ברשימה, עם תמיכה מזערית, נמוכה בהרבה אפילו מזו של מחמוד א-זהאר מהחמאס או חיידר עבד א-שאפי, האופוזיציונר הוותיק. ברגותי, לפי הסקר, פופולרי במיוחד בערים ובקרב הצעירים והמשכילים – אלה שאמורים להיות התשתית למדינה הפלסטינית העתידית, זו שתחיה לצד ישראל.

 

זה לא אומר שברגותי ינצח בוודאות את אבו-מאזן או את אבו-עלא בבחירות. שאלה תיאורטית בסקר, כשערפאת עדיין בחיים ומולך ללא עוררין, אינה דומה לבחירה של ממש אחרי מותו של הראיס. קרוב לוודאי שהמנהיגות העתידית תורכב מקואליציה של הוותיקים והצעירים. אבל מעמדו של מנהיג השטח של האינתיפאדה מציב את ישראל בפני שאלה מהותית: האם היא מוכנה לקבל רק מנהיגות פלסטינית הצבועה בצבעיה שלה, ולהתעקש על תנאי "הצריבה התודעתית" ופסילת כל מי שנגע בטרור, או שהיא מבינה שרק מנהיגי המאבק יכולים להוביל את המעבר למשא ומתן.

 

ספק גדול אם ההנהגה הישראלית הנוכחית מסוגלת או רוצה לשחרר את ברגותי מכלאו. יש כאן שאלה מוסרית אמיתית, הנוגעת למעשיו של ברגותי במהלך האינתיפאדה, בנוסף לשאלה פוליטית, שכלל אינה קיימת במונחים של ההנהגה המדינית והצבאית הנוכחית.

 

אבל השאלה איננה אם ברגותי ייבחר או ישוחרר; השאלה היא האם ישראל אכן מוכנה לחצות את הרוביקון לקראת שיתוף פעולה של ממש בהקמתה של מדינה פלסטינית, או שהיא ממשיכה בהלך הרוח החד-צדדי, המתנתק, המשוכנע שהזמן פועל לטובתנו ושההסדר יבוא רק כשהפלסטינים יהיו סוף-סוף אזרחי פינלנד.

 

על-פי כל הסימנים, גם אחרי מות ערפאת תמשיך ישראל להמתין שהמנהיגות הפלסטינית תיראה כמו שאנחנו רוצים – וגם אז לא תעשה את מה שנחוץ כדי לסייע לה בדרך למדינה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים