שתף קטע נבחר

המצאה ישראלית: מתקן אוטומטי לשטיפת כלבים

מתקן לרחיצת כלבים, רכב סיור המונע על ידי טלפון סלולרי ועוד המצאות הוצגו בשבוע שעבר ב'אורטיאדה', תחרות של תלמידים בכיתות ז'-י"ד מבתי הספר והמכללות של רשת אורט

מתקן אוטומטי לרחיצת כלבים, רובוטים שמשחקים כדורגל, רכב סיור המונע על ידי טלפון סלולרי ורובוט עכביש - המצאות אלה ואחרות כיכבו באורטיאדה - תחרות של פיתוחים והמצאות בהשתתפות תלמידים בכיתות ז'-י"ד מבתי הספר והמכללות של רשת אורט ברחבי הארץ, שהתקיימה בשבוע שעבר בכפר המכביה.

 

התחרות, שנחלקה לשלושה מסלולים (חטיבות ביניים, חטיבה עליונה ומכללות), התמקדה בחידושים בתחום האלקטרוניקה, מדע, מכניקה והטכנולוגיה. על כל קבוצה משתתפת הוטלה משימה לבנות רובוט או גאדג'ט אלקטרוני חדיש או להציג פיתוח מדעי.

 

להלן כמה מן ההמצאות שהוצגו:

 

  • "קלין דוג" (מתקן לרחיצת כלבים) – כלב ענק שהתנער לאחר
    צילום: ערן טל
    המקלחת והרטיב חצי בית עורר את השראת תלמידי כיתה ט' באורט "שרת" בנצרת עלית, שהמציאו את המתקן. תפקיד המכשיר לשטוף כלבים באופן אוטומטי. בשלב הפיתוח ייושם אחד מחוקי הפיזיקה כמו למשל חוק ברנולי תוך שימוש בחומרים פשוטים. המצאה זו זכתה במקום הראשון בקטגוריית חטיבות הביניים.

    "המכשיר פועל על פי עקרון דומה לזה של מתקנים לשטיפת מכוניות", מסביר אורי בר, מורה לפיזיקה, המנחה של הפרויקט. "הכלב מוכנס למתקן סגור (מעין ארגז פלסטיק) כאשר רק ראשו נמצא בחוץ, המתקן כולל מערכת צינורות אותם מחברים לברז הביתי (בדומה למכונת כביסה) וכוסית סבון. המים עוברים דרך כוסית הסבון ומגיעים לצינור ששוטף את הכלב בצורה מבוקרת.

    "בתום השטיפה מרוקנים את המים, באמצעות פקק הנמצא בתחתית המתקן ומחברים אליו מערכת ייבוש, אוויר חם ה'נזרק' ממנה מייבש את הכלב. תוך 10 דקות אנחנו מקבלים כלב נקי ויבש".

    אגב, התלמידים והמורה נמצאים כרגע בדרכם להצגת הפרויקט בפני קרן ההון סיכון "גיזה" כדי שתסייע כספית בפיתוח אב טיפוס של המוצר.

     


  • רובוטים משחקים כדורגל - פרוייקט של תלמידי כיתה י"ב בתיכון אורט "גבעת רם" בירושלים. מדובר ברובוט חלוץ ורובוט שוער המצוידים בחיישנים מיוחדים ובגלגלים המסוגלים לנוע גם לצדדים.

    התכונות האלה מעניקות להם כושר תמרון על המגרש (אין מדובר במגרש אמיתי, אלא מגרש קטן שנבנה לצורך העניין). הפרויקט נבחר להשתתף בתחרות הרובוטים הבינלאומית "רובוקאפ", שתתקיים בחודש יולי באוסקה יפן. המצאה זו זכתה במקום הראשון בחטיבות עליונות.

     
  • רכב סיור המונע על ידי טלפון סלולרי – פרויקט של תלמיד כיתה י"ד באורט סינגלובסקי, ת"א. מדובר בכלי רכב משוכלל ומהיר העומד בלחצים גבוהים עם יכולת עבירות בשטח. השליטה ברכב מתבצעת באמצעות שני טלפונים סלולריים, האחד על גבי הרכב עצמו והשני בידי האדם שמפעיל אותו. שיטת העברת הנתונים מתבצעת על ידי אותות ה-DTMF (טון זוגי מרובה תדרים בטלפון לחצנים) של הטלפון, אותם הרובוט מפענח בצורה בינארית (0 ו-1).

    "עבדתי עליו מאוד קשה" סיפר רן מרקו, מפתח הרובוט-רכב סיור. "הגיתי את הרעיון בעקבות מאורעות ג'נין. חשבתי כי החיילים בשטח היו נשארים בחיים אילו יכלו לשלוח מכונית כמו שבניתי כדי לבדוק את השטח מרחוק. אפשר להפעיל את הרובוט מכל מקום בעולם, וכיום בדור השלישי של הסלולרי, אפשר אפילו להניע אותו ולצפות דרך הטלפון לאן הוא נוסע בזמן אמת".

    הרובוט יכול להגיע ל-80 קמ"ש. "אופן העברת הנתונים ניתן לתיכנות", אומר מרקו, "אני קבעתי שהספרה 2 תתן גז לרכב, 1 - זו פנייה שמאלה, 3 פנייה ימינה וכן הלאה. אפשר להרכיב עליו מצלמה ואפילו אקדח ולתכנת את הרכב כך שיוכל לירות בכל כיוון אפשרי".

 

  • רובוט Fuzzy Terminator b1 – רובוט משטרתי קטן הנע בתוך זירה. זהו פרויקט של תלמידי כיתה י"ד במכללת אורט רחובות. הרובוט נע בתוך הזירה בעזרת חיישנים מסוגים שונים כשעליו מצלמה המשדרת את כל הנעשה בזירה המדמה לבנק או דירת מגורים שהשתלטו עליה שודדים. כאשר הרובוט מזהה חמוש, הוא מבקש ממפעילו אישור לפתיחה באש. המפעיל, הנמצא מחוץ לזירת הקרב, יכול לזהות את החמוש באמצעות המצלמה ובעזרת שלט המצוי בידו מורה לרובוט לירות, או להבדיל להמשיך בסיור.

 

  • רובוט עכביש – פרוייקט של תלמידי כיתה י"ב מתיכון אורט "גבעת רם", ירושלים. מדובר ברובוט בעל שמונה רגלים, בדומה לעכביש, ומסוגל להתמודד עם עבירות ותנאי שטח קשים כמו משטחים טובעניים, מדרגות ומקומות הקשים למעבר כלי רכב בעלי גלגלים. הרובוט מתקדם באמצעות רגליים המונעות על ידי שמונה מנועים ומצויד בחישניי מרחק ובמיקרו-לחצנים.

 

נציגי ישראל זכו לאחרונה במקומות הראשונים בשלוש קטגוריות שונות במסגרת תחרות הרובוטיקה הבינלאומית Fire Fighting Home Robot, שנערכה במכללת טרינטי שבמדינת קונטיקט שבארה"ב, בהשתתפות תלמידי בתי ספר תיכוניים מכל העולם. בתחרות הרובוטים המשחקים כדורגל שנערכה בשנה שעברה, Robocup 2004, זכתה אחת הקבוצות הישראליות - תיכון חדש על שם רבין בקריית גת - במקום השלישי באחת התחרויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים