שתף קטע נבחר

בעקבות לונדון: הפרטיות תוסיף להצטמצם

מאז פיגועי ה-11 בספטמבר האח הגדול עוקב אחרי כולנו, כל הזמן וכמעט בכל מקום. ערים רבות בעולם רושתו באלפי מצלמות, בנמלי תעופה ובמבני ציבור מתעדים כל תנועה שלנו. עכשיו מצטרפות לעיניים האלקטרוניות מערכות האזנה, שמקליטות כל מילה שהעוברים ושבים ברחוב אומרים. לונדון גילתה בשבוע שעבר שגם זה לא עוזר למנוע פיגוע

המלחמה העולמית בפשיעה ובטרור גובה, מתברר, מחיר מכולנו. צנעת הפרט הולכת ונשחקת בין מערכות המעקב הפזורות כמעט בכל מקום. הם רואים הכל - ועכשיו הם גם שומעים. אם אתם רוצים קצת פרטיות, תצטרכו להיכנס לחדר האטום.

 

האח הגדול רואה כמעט הכל, כמעט כל הזמן. לא תמיד אנחנו יודעים שהוא מפנה אלינו את עינו האלקטרונית, אבל היא עושה זאת כי המחשב שאליו היא מחוברת מורה לה להציץ בנו. המפנה נוצר אחרי התקפת הטרור של ה-11 בספטמבר, שסיפקה לממשל האמריקני הצדקה לפגוע בפרטיותם של אזרחיו.

 

בעקבותיו הלכו מדינות רבות. על רקע המציאות הביטחונית החדשה הוקמו ברחבי העולם מערכות שעוקבות אחרי כל דבר שזז, בכל רגע נתון: ערים שלמות מרושתות באלפי מצלמות, בנייני ציבור מלאים בהן, שלא לדבר על נמלי תעופה. הן מצלמות יומם ולילה, גם בחשיכה, והכל נאגר, מקוטלג, מוכן לשליפה מהירה.

 

מיקרופון על כל פנס רחוב

 

לאחרונה התחילו להצמיד למצלמות המעקב גם מיקרופונים רגישים. משטרת שיקגו התקינה כבר 30 מערכות האזנה כאלה ברחובות העיר.

 

המיקרופונים האלה יכולים לקלוט ולזהות קול של ירייה ממרחק של שני רחובות.

אתם עומדים עם חבר או חברה לפני מעבר חצייה ומשוחחים שיחה אישית? על הפנס מעליכם יש מיקרופון סמוי ששומע הכל, והמערכת שהוא מחובר אליה מקליטה כל מילה. פילטרים מיוחדים מסננים את רעש הרחוב. כל מה שאמרתם מתועד.

 

גם לוס-אנג'לס בדרך להתקנת מיקרופונים. המשטרה המקומית מתכננת בשלב ראשון התקנה של 20 מערכות האזנה ברחובות העיר. סן-פרנסיסקו, ניו-אורלינס ואטלנטה עדיין מתלבטות.

 

בעיר טיחואנה במקסיקו התקינו כבר 353 מערכות האזנה. במשטרת שיקגו מאמינים בטכנולוגיה. בשנת 2004 ירד מספר מעשי הרצח בעיר לנקודה הנמוכה ביותר מאז שנת 1965. מפקדי המשטרה המקומית טוענים כי התקנת מצלמות המעקב ברחבי העיר סייעה להשיג את התוצאה הזו.

 

לדבריהם, השוטרים החרימו בעזרתן לא פחות מ-10,000 אקדחים שהוחזקו ללא רשיון. הוספת המיקרופונים, טוענים שם, תעזור להם לייעל את המלחמה בפשע.

 

גם בנתב"ג מסתכלים עליכם

 

אבל לא רק ברחובות הסוערים של ערים אמריקניות עוקבים אחריכם. מרגע שאתם נכנסים לנמל תעופה אתם תחת מעקב שקט של מאות ולפעמים אלפי מצלמות טלוויזיה במעגל סגור. כל תנועה שלכם נקלטת במצלמות חדות-עין אלה, כל תזוזה שלכם מתועדת. מישהו רואה אתכם בחדרים אחוריים, מוגנים היטב, מישהו מוכן לכל דבר חריג.

 

המצלמות האלה עוקבות אחר הנעשה באולמות הנוסעים, באזורי המטען ועל רחבות חניית המטוסים. שום דבר לא נעלם מעדשותיהן. הכל מוקלט ונשמר בצורה דיגיטלית.

 

כל צילום ניתן לשליפה תוך שניות. רוצים לדעת איך נראיתם או מה עשיתם לפני חודש בנמל התעופה קנדי בניו-יורק? המידע מצוי אי-שם במחשבים של מערכת הבקרה של הנמל העמוס הזה. צריך רק להזין תאריך ושעה מדויקים, ופניכם ייראו על המסך במהירות מדהימה.

 

בחודשים האחרונים התקינו נמלי תעופה רבים שעשו עד אז שימוש במספר קטן של מצלמות, רק בנקודות מפתח, מאות ואלפי מצלמות חדשות. זה המצב גם במבני ציבור רבים, ולאחרונה גם במתקנים פרטיים. בפעם הבאה שאתם מגיעים לטרמינל 3 בנתב"ג הביטו סביבכם. עם קצת מאמץ תבינו כמה מסתכלים עליכם.  

 

בלונדון הותקנו אלפי מצלמות

 

מצלמות ביטחון הן פריט קבע כבר שנים בהרבה מוסדות. בחלקם רק מצלמים, כדי שאנשי הביטחון יוכלו לעקוב ממקום מרכזי אחר הנעשה בחלקים שונים של בניין או אתר מאובטח כלשהו. באחרים, כמו בנקים ובעיקר בתי-קזינו, מקליטים כבר שנים את החומר שהמצלמות מפיקות על קלטות וידאו, שנשמרות לאחר מכן חודשים או שנים במקום בטוח.

 

אם רוצים לשחזר אירוע מסוים, צריך להריץ את הסרט קדימה או אחורה, בדיוק כמו שאנחנו עושים במכשיר הווידאו הביתי. זו השיטה הפרימיטיבית. המתקדמים יותר מצטיידים במערכות לאגירת מידע מצולם, המאפשרות אחסון של חומר מצולם רב ושליפה מהירה של מידע. הפריחה של מערכות טלוויזיה במעגל סגור למניעת פשע החלה לפני מספר שנים.

 

בלונדון, למשל, הותקנו אלפי מצלמות כאלה ברחבי העיר, והמשטרה מנהלת באמצעותן מעקב מלא, בזמן אמת, על הנעשה ברחובות ובאזורים מסוימים. בכל חודש מורשעים מאות אנשים בבתי-המשפט על סמך תמונות שצילמו מצלמות המעקב הללו. בבריטניה כבר יודעים שהמצלמות הן כלי אדיר למלחמה בפשיעה וכעת בוחנים שם את האפשרות לצרף אליהן גם את מערכות ההאזנה. למרבה הצער, זה לא עזר להם למנוע את הפיגוע האחרון.

 

2,400 מצלמות בניו-יורק

 

ברחבי העיר ניו-יורק הותקנו לאחרונה 2,400 מצלמות מעקב, משום שהמשטרה משתוקקת לראות את ההתרחשויות בזמן אמיתי. האם זוהי חדירה לפרטיות? כמה ארגוני זכויות אדם אמריקניים ניסו לטעון כך ולצמצם את התקנת המצלמות. אבל הטענות של שומרי זכויות הפרט נדחו כמעט על הסף. בתי-המשפט הבינו את מצוקת המשטרה ואישרו את התקנת המצלמות, שאינן מותירות קטע לא מכוסה ברחובות של כמה אזורים בעייתיים. בעידן הפחד מטרור או מפשע האח הגדול מנצח. בקרוב מן הסתם תובא לפני בתי-המשפט גם סוגיית המיקרופונים.

 

כמה חברות מפתחות כעת מערכות של מיקרופונים שיוצמדו למערכות הצילום המתעדות אנשים שמושכים כסף בכספומטים. מערכת כזו תאזין למה שאמר מושך הכסף למי שעומד לידו או למי שהוא משוחח איתו בטלפון הנייד. הבנקים טוענים שזה יסייע למנוע שימוש לא חוקי בכרטיסי אשראי, אבל מי שידבר באותו זמן עם המאהבת יוקלט אומר: "מאמי, הוצאתי כסף מהמכונה. בואי ניפגש לקפה בעוד שעה". מפחיד. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
האח הגדול רואה הכל
צילום: איי אף פי
מומלצים