שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    ופל - המתנה של הבלגים לעולם
    שניה לפני שהיא מסתכסכת עם שגריר בלגיה בישראל מצדיעה יעל גרטי לבלגים על מתנתם הגדולה לעולם: ופל בלגי. מה זה, איפה קונים, היכן הוופל הבלגי הכי דומה לגופרה הפריסאית, ומה עושה מי שרוצה להכין לבד בבית

    לפני שנים רבות נסעתי ברכבת מפאריס לאמסטרדם. באופן פלאי נרדמתי ברגע שהרכבת נכנסה לבלגיה והתעוררתי ברגע שיצאה ממנה. מאז אני מנסה לשכנע עוברים ושבים שבלגיה היא ארץ מרדימה. שניה לפני שאני מסתבכת עם שגריר בלגיה בישראל ברצוני לציין שאני מעריצה את הבלגים בגין שתי תרומות חשובות לאנושות: א. שוקולד בלגי ב. ופל בלגי, להלן: גופרה.

     

    לאחרונה נדמה כי תחת כל גלדיולה רעננה מוגש ופל בלגי. לצד המקומות המתמחים בוופל בלגי החלו להגיש לאחרונה וופל בלגי גם בגלידריות ובבתי קפה.

     

    מה זה ופל בלגי?

     

    מדובר במאפה מתוק, מענג, מנחם וממכר, שראשיתו במאה ה-13 באירופה. צורתו ריבועים-ריבועים והוא עשוי מקמח, חמאה, סוכר, ביצים, חלב ותמצית וניל. הוא עבה יותר מוופל אמריקאי וקרמלי משהו, בזכות הסוכר הגבישי המיוחד המשמש בהכנתו.

     

    בפאריס נהגתי לאכול גופרה בלי כלום, נטו. בארץ, כרגיל, אנחנו לא פראיירים. אנחנו רוצים את הוופל שלנו עם גלידה, קצפת, רטבים, סירופים, ואפילו עם צ'ייסר אלכוהולי. יצאתי לבדוק האם שלל התוספות מחפה על טעמו של הוופל או שמא אנחנו פשוט חמדניים.

     

    המתמחים בוופל בלגי

     

    "לה גופרה" בת"א (אבן גבירול 186, מול גן העיר) היא חלק מרשת המתמחה בוופל בלגי, הכוללת ארבע מסעדות, שלוש בחיפה ואחת בת"א. זו בת"א קיימת כמעט שנתיים. "בחיפה לא ידעו מה זה גופרה", אומר הבעלים של "לה גופרה" בת"א, טל קמחי, "היום אין אף חיפאי שלא יודע מה זה". תוך שהוא מתגאה בהיותו חלק מהרשת הראשונה של ופל בלגי בארץ הוא מצהיר על כוונות להשתלט על כל הארץ, ממש כמו סיילם, החתול של סברינה המכשפה הצעירה.

     

    המקום מציע ממרחים כגון שוקולד, קרם שמנת, חלבה, ועוד. להיט הבית הוא "דמקה"- נוטלה יחד עם שוקולד לבן. עבור כל תוספת,כגון כדור גלידה או קצפת, משלמים עוד ארבעה שקלים. המקום פתוח מהבוקר עד אחרון הלקוחות כאשר עיקר הביקוש מורגש בשעות אחה"צ והלילה, "שוקולד, גלידה וקצפת לא מתאימים לשעות בוקר" אומר טל. כשאני מבקשת וופל בלגי בלי שום תוספת ב"לה גופרה" בת"א זוקף המוכר את גבותיו בתדהמה. כשאני טועמת את הוופל - אני מבינה מדוע: לוופל הזה אין אישיות משלו, מוטב לו לשחות ברוטב שוקולדי.

     

    גם הוופל של בריסל'ס (אבן גבירול 188) ממקסם את הפוטנציאל שלו כשהוא שוחה ברוטב שוקולד או שוקולד-תפוז, טעימים שניהם. המקום, הקיים כבר 11
    שנים, מהן 8 בבעלות הנוכחית, מתגאה בהיותו הותיק ביותר בת"א, אם כי לא הראשון. כאן ניתן לקבל עם הוופל תוספות כגון קרם רוזמרי, קרם שמנת-תות, שוקולד-ברנדי, ריבת חלב ועוד. שימו לב לשעות הפתיחה החריגות: המקום נפתח מדי יום בחמש אחה"צ, עד 02:00-03:00 לפנות בוקר. בימי שישי מארבע אחה"צ עד ארבע בבוקר ובימי שבת משלוש אחה"צ עד 3 לפנות בוקר. "הלקוחות שלנו הם קבועים", אומר יוסי פרימו, הבעלים, "והם מעריכים את הוופל שלנו, להבדיל מהוופל של המקומות שנפתחו לאחרונה, שאינם משקיעים בוופל כמונו". ופל בלגי עם שניים-שלושה ממרחים עולה 22 שקל, עם גלידה וקצפת – 36 שקל.

     

    מקדש הוופל הבלגי הוותיק ביותר בארץ (14 שנים) הוא מקום קטן וצפוף בשם "החגיגה של באבט" בירושלים (רח' שמאי 16, מרכז העיר). המקום שייך לנילי נורון שבסך הכל רצתה לחסוך כמה גרושים לקראת נסיעה לדרום אמריקה והקימה דוכן זעיר שהפך ללהיט, עבר מקום כמה פעמים והפך למוסד ירושלמי מיתולוגי. המקום ידוע בוופל בלגי, ברטבים טעימים ובשוקו חם משובח. לפעמים מחכים כאן רק חמש דקות לוופל, לפעמים חצי שעה. והירושלמים מוכנים לחכות, הם יודעים למה. על הרטבים נמנים קרם קפה, קרם ערמונים, קרם וניל-שוקולד (הכי פופולארי כאן), רסק תפוחי עץ עם קינמון ושמנת חמוצה, רוטב שוקולד חם, (כולם מתכונים בלעדיים של נילי), מנה מיוחדת בשם "דניאל" הכוללת קרם וניל, פתיתי שוקולד חלב, מריר ולבן וליקר קלואה. ויש גם צ'ייסרים אלכוהוליים שאפשר להוסיף למנת הוופל או לשוקו. המקום פתוח בימים א'-ה' בשעות 14:00-02:30, ביום ו' מ-12:00 ועד כניסת השבת, במוצ"ש ממעט אחרי יציאת השבת ועד 02:30. ופל בלגי נטו עולה 8, ופל "דניאל" עולה 21 שקל ובתווך כל תוספת עולה 2 שקל.

     

    הגלידריות שמציעות וופל בלגי

     

    "ופל בלגי עם גלידה זה שילוב קלאסי", אומר ניצן רובוז'ינסקי, הבעלים של גלידריה "וניליה" במתחם בזל (אשתורי הפרחי 22). מנת ופל הכוללת שני ריבועי ופל, שני רטבים לבחירה וכדור גלידה עולה 25 שקל. כל כדור גלידה נוסף עולה 5 שקל. "זו מנה ענקית", אומר ניצן, "בקושי מסיימים אותה". בין הרטבים אפשר למצוא רוטב שוקולד בלגי ורוטב פירות יער, שניהם מיוצרים במקום, ורטבי שוקולד לבן, נוטלה, קרמל, ריבת חלב, מייפל ועוד. "יש הרבה מאוד אנשים שלא יודעים בכלל מה זה ופל בלגי", אומר ניצן, "אבל מי שטועם פעם אחת חוזר ומזמין".

     

    גם חיים בירן, הבעלים של רשת הגלידריות "בראוויסימו", סבור שופל בלגי וגלידה הם שילוב קלאסי. בסניפי "בראוויסימו" שבת"א (רח' הארבעה 4, בן יהודה 254) כמו גם באלה שבגבעתיים, פ"ת ותל מונד ניתן למצוא ופל בלגי לקחת (נטו) ב -12 שקל או מנה של ופל עם שלושה כדורי גלידה, קצפת ורטבים מכל הסוגים ב 27 שקל . מנה דומה עם צ'ייסר אלכוהולי תעלה 32 שקל . "ופל בלגי נמכר מצוין, אפילו יותר מהקרפ", אומר חיים, "ופל בלגי משביע יותר מקרפ", הוא אומר, "ואתה מרגיש שאתה מקבל יותר, בהבדל של שקל לפה או לשם". זה טרנד? "בהחלט", אומר חיים, "הרבה ישראלים נוסעים לחו"ל ולומדים להכיר את הוופל הבלגי, נפתחו הרבה מקומות שמציעים ופל בלגי לאחרונה והאיכות השתפרה והיא מתקרבת לאיכות האירופאית".

     

    הוופל הבלגי של "בראוויסימו" מתגלה כדומה ביותר לגופרה האירופאית, אבל אז נוחתת עליי הפתעה בדמות שלט המבשר כי מדובר בוופל של חברה בשם "בלגי בייט" המספקת לבתי קפה וגלידריות את הוופלים מוכנים, מה שאינו פוגם כלל בשמחתי מהמפגש עם גופרה פריכה וקרמלית כמו שגופרה צריכה להיות.

     

    גלידריות נוספות, כגון "אלדו" ו"אייסברג" מציעות ופל אמריקאי, אולם כאן בוופל בלגי עסקינן.

     

    בתי קפה שמציעים ופל בלגי

     

    "מקס ברנר" מציע ופל בלגי בבר –שוקולד הענק שבשד' רוטשילד 45 בת"א ובהרצליה פיתוח, כמו גם בסניפים שבאוסטרליה ובסינגפור. מנת ופל בלגי הכוללת שני ופלים, שברי שוקולד חלב, סירופ שוקולד חלב, דובדבנים אפויים בקינמון וכדור גלידה וניל עולה 34 שקל, במחיר זהה ניתן לבחור גם במנת בננה ספליט הכוללת שני ופלים, סלט פירות, סירופ שוקולד וכדור גלידת וניל.

     

    הוופל של "מקס ברנר" מתגלה כפשוט וטעים - בדומה לאלה של "בריסל'ס" ו"לה גופרה", אם כי לא כזה שיכול לעמוד בפני עצמו, כמו הוופל של "בלגי בייט" הנמכר ב"בראוויסימו" ובמקומות רבים אחרים.

     


    וופל בלגי, גירסת ההיי-טק

     

    רוצים להכין לבד?

     

    אחרי שנים ארוכות של המתנה מייגעת נחתו עלינו בעת ובעונה אחת שלל סוגי מכשירים להכנת ופל בלגי: ממחבת פשוטה ועד מכשיר חשמלי בצורת לבבות:

     

    • מחבת בסיסית להכנת ופל בלגי מתוצרת חברת נורדיק האמריקאית, עשויה יציקת אלומיניום (מה שמבטיח פיזור חום ישיר ואחיד לכל חלקי המחבת), המחבת מצופה בטפלון (מה שמונע הידבקות העיסה למחבת, חוסך צורך בשימון ומבטיח ניקוי קליל אחרי השימוש). הידית איננה מתחממת כך שניתן להפוך בקלות את המחבת. את המחבת הזו ניתן להשיג ברשת חנויות "פורשף", (קרליבך 11, נחלת בנימין 100 וכפר רות) בחנות "גרובשטיין" (החלוצים 18, דרום ת"א) ובחנות "מר קייק" הנתנייתית (שכטרמן 4, א.ת. ישן, כרגע חסר). המחירים נעים בין 215 שקל ב"מר קייק" ו- 240 שקל ב"פורשף".

     

    • מכשיר בצורת לבבות: חנות "לגעת באוכל" בא.ת. החדש בראשל"צ (לישנסקי 9) מציעה בלעדית מכשיר חשמלי להכנת ופל בלגי בצורת לבבות. הפלטות הן מה שנקרא "נון סטיק", (לא דביקות) בציפוי כרום המבטיח ניקוי קל ופשוט. מחיר המכשיר: 200 שקל ויש מתנה לכל רוכש: תערובת להכנת ופל בלגי.

     

    • מכשיר חשמלי ביתי להכנת ופל בלגי מתוצרת "קרופס", ביבוא חברת "ניופאן": המכשיר מצופה ציפוי המונע הידבקות, חוסך צורך בשימון ומבטיח ניקוי קל. המחיר: 299 שקל. ניתן להשיג ברשתות א.ל.מ., טרקלין, שקם, סנסור וחנויות חשמל מובחרות.

     

    מתכונים? יש בשפע על גבי האריזות, כמו גם באינטרנט. כדי להשיג את הטעם הקרמלי מומלץ לרכוש סוכר גבישי (פניני סוכר, להשיג בחנויות המתמחות).

     

    • צילומים: אוהד ריינהרץ. לאתר שלו הקליקו כאן .

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים