שתף קטע נבחר

האו"ם אישר פה אחד: יום זיכרון בינ"ל לשואה

העצרת הכללית של האו"ם קבעה את ה-27 בינואר כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה. לאחר האישור הביעו נציגי מדינות מוסלמיות את הסתייגויותיהן, לפיהן "השואה אינה הטרגדיה האנושית היחידה", וההחלטה צריכה לכסות את כל מקרי רצח העם האחרים. השגריר גילרמן הודה למדינות וסיים את דבריו בעברית: "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה". מלכיאור: "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא". התקציב ליישום: 350 אלף דולר לשנתיים

העצרת הכללית של האו"ם אישרה אמש (ג') פה אחד את הצעת ישראל, וקבעה את 27 בינואר כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה.

 

האישור היה צפוי ואף מדינה לא התנגדה לו, אבל לאחר האישור הביעו נציגי מדינות מוסלמיות את הסתייגויותיהן. נציג במשלחת המצרית אמר שההחלטה היתה צריכה לכלול גם מקרי רצח עם אחרים: "לאף אחד אין מונופול על סבל, וההחלטה צריכה לכסות את כל מקרי רצח העם האחרים", טען שגריר מצרים באו"ם.

 

גם נציגת מלזיה אמרה כי היו מקרי רצח עם אחרים, לא פחות חמורים. נציג אינדונזיה מחה כי "השואה אינה הטרגדיה האנושית היחידה". נציג סין

מחה על זוועות שחוללו חיילי יפן במלחמת העולם השניה (וזכה להתנצלות הנציג היפני), ונציגת ונצואלה מחתה על הפלת פצצות האטום האמריקניות על הירושימה ונגסקי.

 

עם תום הדיון בעצרת הכללית על ההצבעה לקביעת יום זכרון לשואה, הודה השגריר באו"ם דני גילרמן לכל המדינות על התמיכה הגדולה, וסיים את דבריו בעברית: "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה".

 

זאת, לאחר נאומים מרגשים של שרי החוץ של דנמרק, צרפת ורומניה ומצעד נאומים של שגרירים ובהם השגריר האוסטרי באו"ם גראר פנזלטר, שהיכה על חטא בציינו שיותר מדי מבני עמו היו מעורבים בשואה.

 

החלטת העצרת קובעת ש"השואה, בה הוכחד שליש מהעם היהודי, תהווה לעולמים אזהרה לכל עמי העולם מפני הסכנה של שנאת חינם, גזענות ודעות קדומות".

 

ההחלטה מאזכרת בין היתר את האמנה למניעת פשעי רצח עם. האו"ם מברך בהחלטה את המדינות העוסקות בשימור האתרים של מחנות הריכוז ההשמדה, והקציב 350 אלף דולר לשנתיים ליישום ההחלטה.

 

שר החוץ, סילבן שלום הגיב על ההחלטה ואמר כי "מדובר בהחלטה היסטורית, ראשונה מסוגה מאז הקמת המדינה. עצרת האו"ם אימצה הצעת החלטה ישראלית תקדימית. מדובר בצעד משמעותי ביותר, הן במלחמה באנטישמיות ולמען הנצחת השואה והן בקידום מעמדה הבינלאומי של ישראל. היום, שישים שנה אחרי השואה, מכיר האו"ם סוף-סוף בחשיבות לימוד לקחיה".

 

סגן השר לענייני חברה ותפוצות, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, אמר כי "החלטת האו"ם החשובה באה באיחור רב, אבל טוב מאוחר מאשר אף פעם לא".לדבריו, "האו"ם מביע בהחלטה זו הכרה בחיוניות המאבק באנטישמיות, שהולידה את הפשע הגדול ביותר בתולדות האנושות". הוא הוסיף כי "מבחן ההחלטה יהיה ביישומה. קודם כל במערכות החינוך בעולם, ובמיוחד במדינות שבהם האנטישמיות גואה".

 

יד ושם בירך על ההחלטה. הארגון מסר כי הוא רואה בהחלטה זו המשך ישיר להשתתפות מזכ"ל האו"ם ועשרות ראשי מדינות בפתיחת המוזיאון החדש לתולדות השואה במרס השנה.

 

גם ממשלת גרמניה בירכה על ההחלטה. שר החוץ הגרמני, יושקה פישר, אמר כי "עבורנו הגרמנים פשעי השואה יישארו תמיד פרק אפל בהיסטוריה שלנו, הדורשת אחריות מיוחדת. אין ביכולתנו וגם אין עלינו לברוח מהאחריות הזאת".

  

הדיון בהצעה נפתח אתמול בנאומו של גילרמן, שאמר כי "זהו כבוד עצום עבורי להופיע בעצרת בשם מדינת ישראל בנושא בעל חשיבות גדולה כל כך

למדינתי, לעמי ולקורבנות וניצולי השואה מכל אמונה ואומה ברחבי העולם. אני נרגש להציג היום החלטה היסטורית כישראלי, כיהודי, כבן אנוש וכבן למשפחה שנפלה קורבן לשואה.

 

גילרמן לא חסך באירוע ביקורתו מהאיחור הגדול כל כך בקביעת יום זכרון, 60 שנה לאחר שחרור מחנות ההשמדה ו-60 שנה לאחר הקמת האו"ם. ביום בו דנה העצרת הכללית גם בנושא הגרעין, ימים ספורים לאחר דבריו של נשיא איראן על הצורך למחוק את ישראל מהמפה, הזכיר השגריר גילרמן לבאי העצרת הכללית כי "השואה היתה ניסיון שיטתי וברברי להשמיד עם שלם, באופן שאין לו דוגמה בהיסטוריה האנושית. שישה מיליון יהודים, שליש מהעם היהודי, יחד עם אינספור מיעוטים אחרים - נרצחו. רבים מהם במחנות השמדה, בבתי חרושת למוות שהוקמו במיוחד למטרה זו".


פורסם לראשונה 01/11/2005 18:14

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גילרמן. "שהחיינו וקיימנו"
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אף מדינה לא התנגדה
צילום: איי אף פי
מומלצים