שתף קטע נבחר

חיפה כימיקלים: 584 אלף שקל קנס על זיהום הים

המפעל בחיפה הורשע על הזרמה לקישון ומשם לים של חומרים מזהמים מעבר למותר בכמה מועדים במהלך 2001 ו-2002. מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל אי פעם בישראל על זיהום הים

בית משפט השלום בקריות קנס את מפעל חיפה כימיקלים בחיפה ב-584,000 שקל עקב זיהום הים. מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל אי פעם בישראל על זיהום הים.

 

המפעל בחיפה הורשע על הזרמה לקישון ומשם לים של חומרים מזהמים מעבר למותר בכמה מועדים במהלך 2001 השנים ו-2002. 

 

המשרד לאיכות הסביבה הגיש נגד חיפה כימיקלים שני כתבי אישום, כאשר באחד מהם גם הואשם נושא משרה בחברה באחריות לזיהום. ב-20 בנובמבר ניתנה הכרעת דין במסגרת הסדר טיעון אליו הגיעו הצדדים. חיפה כימיקלים הורשעה בעבירות שיוחסו לה בכתב האישום, על סמך הודאתה, ואילו האישום נגד נושא המשרה, הסמנכ"ל דאז עמיאד אלכסנדון בוטל. אתמול (ג') גזר בית המשפט את הקנס בסך 584,000 שקל על החברה.

 

יצוין כי עונש זה הוא חמור מהעונש אליו הגיעו הצדדים במסגרת הסדר הטיעון ביניהם. בית המשפט ביקר את ההסדר אליו הסכים המשרד לאיכות הסביבה ודחה בסופו של דבר את שיעור הקנס שהוסכם עליו.

 

נזכיר כי בנובמבר 2002 קיבל בית המשפט המחוזי בחיפה את עתירת עמותת אדם טבע ודין (אט"ד), נגד מפעל חיפה כימיקלים וחייב את המפעל לעמוד בהסכם פשרה שנחתם ב-1996 עם אט"ד ואשר קיבל תוקף של פסק דין, המחייב את המפעל לעמוד בתקנים יומיים מחמירים של הזרמת המזהמים לקישון.

 

ביולי 2003 נקנסה החברה ב-166 אלף שקל עקב הטלת בוצה חומצית לים ממפעלה בחיפה בשנת 1988.

 

השופט: רווח כלכלי על חשבון הציבור לא משתלם

 

השופט מרדכי ארגמן כתב בין השאר בגזר הדין: "… הנאשמת היא גוף כלכלי שעשיית רווח היא ההצדקה לקיומו. דא עקא, שאת רווחיה הוא הגדילה על חשבון פגיעה חוזרת ונשנית במי הים, בניגוד להיתרים שניתנו לה… המסר שעל בית המשפט לשדר לנאשמים ולכלל הציבור הוא, שרווח כלכלי המושג בעבירות הפוגעות בערכים החיוניים והחשובים של הציבור, לא ישתלם... הנזק האקולוגי שנגרם למי הים במקום שאליו הוזרמו הקולחין של הנאשמת וסביבתו, חייב, מן הסתם השקעת משאבים כלכליים ניכרים, מצד הרשויות הלאומיות והמוניציפליות להסרתו, אם בכלל. יש והנזק שנגרם הינו בלתי הפיך לפחות לתקופת זמן זו או אחרת, מכל מקום הייעוד הרגיל, שניתן היה לממש באותה רצועת ים, אלמלא הזיהום, ירד לטמיון ובעצם כך טמון נזק כלכלי".

 

בתגובה אומרים בעמותת אדם טבע ודין: "אנחנו מקווים שהקנס הזה ירתיע מפעלים וחברות אחרות ואת מנהליהם מזיהום הים בפרט ומפגיעה בסביבה בכלל. חברות, מפעלים ומנהליהם אשר מורשעים בפגיעה בסביבה ראויים אף לעונשים כבדים יותר כספית ואף לעונשי מאסר. פסק הדין הזה פותח פתח לאנשים שנפגעו לבוא ולתבוע תביעות כספיות מהמפעל בגין הנזקים הבריאותיים והרכושים שנקבעו להם".

 

תגובת חיפה כימיקלים

 

מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה: "הטענות בכתבי האישום שהוגשו, אינן רלבנטיות לחלוטין למצב השורר היום. כבר כמה שנים חיפה כימיקלים עומדת בכל התקנים המחמירים ביותר בנושא איכות סביבה, לרבות בתקנים אשר כלל אינם מחוייבים אפילו לא על ידי המשרד לאיכות הסביבה.

 

"לצערה של החברה, בית משפט השלום ראה שלא לכבד את הסדר הטיעון בכל הקשור לגובה הקנס. גם ביסוד הסדר טיעון זה, בין המשרד לאיכות הסביבה ובין המפעל, עמדה ההבנה הברורה, כי העובדות המתוארות בכתב האישום שלא בוטל, אינן רלבנטיות לחלוטין למציאות השוררת כבר במשך שנים, בכל הקשור לעמידתה הבלתי מתפשרת של חיפה כימיקלים בכל התקנים המחמירים ביותר בנושא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עונש כבד על זיהום הים (אילוסטרציה)
צילום: לע"מ
חיפה כימיקלים. ביקורת מהשופט
מומלצים