שתף קטע נבחר

פרס התיאטרון: המנצח הגדול - "המלט"

ההפקה של תיאטרון הקאמרי גרפה חמישה פרסים להצגה, לבמאי, לשחקן, למתרגמים ולתאורה. פרס המחזמר הוענק ל"שלמה המלך ושלמי הסנדלר". מיני-סערה בכניסה לאירוע, שהתקיים בתיאטרון בית ליסין: נציגי איגוד המוזיקאים קראו למחאה נגד המנהלת ציפי פינס

טקס חלוקת פרסי האקדמיה הישראלית, החוגג השנה עשור, הכתיר היום (ו') את הפקת תיאטרון הקאמרי, "המלט", כהצגה הטובה ביותר בשנה החולפת. ההפקה גרפה את מספר הפרסים הגבוה ביותר, בהם פרס ההצגה, פרס הבמאי לעמרי ניצן, פרס השחקן לאיתי טיראן, פרס התרגום לט. כרמי ז"ל ולדן אלמגור ופרס לעיצוב תאורה שהוענק לקרן גרנק.

 

מנהלו האמנותי של תיאטרון "הקאמרי" ובמאי ההצגה, עמרי ניצן, הודה עם קבלת הפרס לכל אותם שלקחו חלק בהפקה ואמר: "תודה על ההרפתקה הנהדרת שהיתה מסע לפתרון החידה ששמה המלט אשר בסופה גילינו שהסוד, כמו שכתב שקספיר, טמון במחזה. זה לא מובן מאליו לקחת מחזה בן 400 שנה ולהוכיח שהוא יותר מודרני מאתנו".

 

השחקן איתי טיראן, שהקדיש את הפרס למורו גרי בילו, שזכה במהלך הטקס בפרס מפעל חיים, אמר: "הייתי בחור צעיר, אבוד ומיוסר כשהגעתי לבית צבי וכעת אני משחק צעיר, אבוד ומיוסר. בפס הייצור של מפעל חייך, גרי, עברתי גם אני ואני מודה לך". טיראן הודה לעמרי ניצן על בחירתו לתפקיד ולקבוצת השחקנים: "בלעדיכם הייתי אומר לתפקיד הזה מזמן לא להיות ולהתראות". טיראן הוסיף תודות לקהל שפקד עד כה את ההפקה יותר מ-300 פעם. "אתם מוכיחים שגם היום שקספיר יכול להיות שלאגר. אין כיף גדול יותר מלשמוע בני נוער שאומרים אחרי ההצגה שהמלט זה הכי פצצות לגבות כי זה מה שהנוער שלנו צריך – פחות צ'יקיטיטס ויותר אאוריפידס".

 

פרס המחזמר הוענק להפקה "שלמה המלך ושלמי הסנדלר" של תיאטרון הבימה. המחזמר קיבל גם את פרס עיצוב התלבושות שהוענק לרות דר. מנהלו האמנותי של תיאטרון הבימה ובמאי ההצגה, אילן רונן, אמר: "עשר שנים לפרס התיאטרון הוא זמן טוב לחשבון נפש. הקמנו אותו בכדי לחשוף על הבמה יוצרים ושחקנים והחלום שלנו היה שזו תהיה אבן פינה לשיתוף פעולה בין התיאטראות. לאחרונה נשמעו הרבה קולות צורמים סביב פרס התיאטרון, אני מאחל לנו שבעשור הבא של הפרס יהיו הרבה יותר שיתופי פעולה בינינו". התיאטרון הלאומי זכה גם בפרס הקומדיה של השנה שהוענק להפקה "האלמנות העליזות" ובפרס השחקנית המבטיחה שהוענק לאניה בוקשטיין על תפקידה בהצגה "מלחמה".

 

פרס המחזאי הוענק לרשף לוי על מחזה הביכורים שלו "החולה ההודי" שמוצג בתיאטרון בית ליסין. משיחת טלפון בארה"ב אמר לוי הנרגש: "גם למחזאי יש רגעים שבהם נגמרות לו המילים. זה כיף לזכות בפרסים, אין ספק שזו חוויה חדשה בשבילי שאפשר בקלות להתרגל אליה. אני מאוד שמח על ההצלחה של המחזה ועל הפרס, אבל העיקר הוא שאף אחד לא יעז לשנות את השם על הפסל שלי. הצלחה היא דבר לא מובן מאליו, הייתי שותף להמון פרויקטים ואף פעם אתה לא יודע מראש מה יצליח ולמה. המחזה הזה עבר הרבה טלטלות ואני כפטליסט מאמין שכל עכבה וקושי שנתקלנו בו בדרך עד שהמחזה הזה עלה על במת בית ליסין, היה לטובתו. תיאטרון בית ליסין ובראשו ציפי פינס היה המפתח להצלחה של המחזה".

 

פרסים נוספים שהוענקו להפקות תיאטרון בית ליסין: פרס השחקנית בתפקיד הראשי לדפנה רכטר על תפקידה בהצגה "ריגוש" מאת הלל מיטלפונקט ובבימויו; פרס לשחקן המבטיח שהוענק לאושרי כהן המשתתף ב"החולה ההודי" ופרס שחקנית המשנה לנעמי פרומוביץ' על תפקידה בהצגה "ריגוש".

 

שלושה פרסים הוענקו לתיאטרון "גשר" שציין 15 שנים להקמתו. בין הפרסים שהוענקו לתיאטרון היה גם פרס הצגת הבידור של השנה להפקה "וריאציות לתיאטרון ולתזמורת" בבימויו של יבגני אריה. "אני יודע שזה קצת תמוה שגשר על הצגותיו הייחודיות והאיכותיות, זוכה בפרס על הצגת בידור", אמר אורי לוי, מנכ"ל התיאטרון, והוסיף, "זה מוכיח שבידור יכול להיות גם איכותי ולא רק קלוקל. זה מוכיח שבידור ואיכות יכולות ללכת יחד". פרסים נוספים שהוענקו לתיאטרון היפואי: פרס עיצוב התפאורה למיכאל קרמנקו על עבודתו בהפקה "מומיק" ופרס מעצב התנועה לשחקן ולרקדן יחזקאל לזרוב על עבודתו בהפקה "וריאציות לתיאטרון ולתזמורת".

 

פרס להעלאה מחודשת של מחזה בתיאטרון הוענק ל"סוחרי גומי", מחזה מאת חנוך לוין בבימויו של משה נאור שעלה בתיאטרון העירוני חיפה. פרס השחקן בתפקיד משנה הוענק לאבי אוריה על תפקידו בהצגה "ברוקלין בוי" שהועלתה בתיאטרון העירוני באר שבע. פרס מלחין השנה הוענק לדוד קריבושי על הפס-קול של ההפקה "החזן מווילנה" שהועלתה בתיאטרון היידישפיל.

 

פרסים מיוחדים לגרי בילו ולשמואל צמח

 

טקס חלוקת פרסי התיאטרון המתקיים זו השנה העשירית היה הפעם בסימן מחוות מיוחדות. במהלך הטקס הוענק פרס למפעל חיים לגרי בילו, מנהלו מזה 25 שנה של בית הספר הגבוה למשחק, "בית צבי". את הפרס העניקו לבילו מנכ"לית תיאטרון בית ליסין, ציפי פינס ומנכ"ל תיאטרון באר שבע, נתן דטנר. "יש רגעים בחיים בהם אדם כמו גרי בילו נותן לך רישיון להעיז", אמרה פינס, "כשהוא עזב את באר שבע ושאלתי אותו מי יבוא אחריו הוא ענה בנונשלנטיות: את. הוא זיהה בי דברים שלא ידעתי לזהות בעצמי. גרי בילו הוא מורי, רבי, אדם מהיקרים לי ואני חבה לו את כל הקריירה שלי". דטנר הוסיף: "אתם צריכים לדעת שהיו מריבות איומות על מי יעניק לגרי את הפרס כי כל כך הרבה אנשים חבים לו חוב של אמת. גרי החתים אותי כשחקן בלהקת תיאטרון ב"ש ועשה אותי למה שאני היום, זה חוב שלא יישכח".

 

בילו עצמו הודה לארנה פורת על ההזדמנות שהעניקה לו לנהל את התיאטרון לילדים ולנוער ולבנצי כרמל, סגן ראש עיריית ב"ש שמינה אותו לתפקיד מנהל התיאטרון העירוני. בילו העדיף למעט במילים ואמר: "אחרי כל הדברים הטובים שאמרו עלי פה, אני יכול רק לקלקל".

 

פרס מיוחד לחמישים שנות עשייה בימתית על שם השחקן המנוח מאיר מרגלית, הוענק במהלך האירוע למפיק שמואל צמח. "במהלך חמישים השנים האחרונות פעלתי ללא ליאות לקידום התרבות בישראל. היו לי שנים גדולות ומלאות שבסופן אני מרגיש סיפוק אדיר. לו הייתי נדר, הייתי חוזר ובוחר בדיוק באותו המסלול".

 

איגוד המוזיקאים נגד בית ליסין

 

בכניסה לאולם תיאטרון בית ליסין בו התקיים האירוע התעוררה סערה זוטא כאשר נציגי איגוד המוזיקאים בישראל חילקו לבאים פליירים תחת הכותרת: "בלי פינס". בעלונים נכתב: "אנו ציבור המוזיקאים קוראים לכם להצטרף למחאתנו כנגד שיטת הניהול הכוחנית והדיקטטורית של פינס, המנהלת תיאטרון ציבורי כאילו הוא העסק הפרטי שלה בשיטה קפיטליסטית חזירית". נציגי האיגוד טענו כי מנכ"לית תיאטרון בית ליסין "מכתיבה תנאי העסקה מחפירים לשחקנים מן השורה, רקדנים ומוזיקאים ומטילה 'חרמות' על מחזאים, במאים, שחקנים ומוזיקאים שאינם לרוחה במיוחד כאלו שאינם מוכנים להיכנע לתנאים שהיא מכתיבה". המוזיקאים קראו למשרד החינוך והתרבות לעצור העברת כספים לתיאטרון בית ליסין ולתזמורת סימפונט רעננה שנגניה משתתפים בהפקה המוזיקלית "ברנשים וחתיכות" שמציגה בבית ליסין.

 

ציפי פינס בתגובה: "זה ניסיון נואל לייצר פרובוקציה ולהכפיש את שמי. לא היו דברים מעולם. מי שחתום על חוזים מול הנגנים היא הנהלת תזמורת סימפונט רעננה, ששכרה את הנגנים ולא תיאטרון בית ליסין. אני לא עובדת מול איגוד הנגנים ממש כשם שתיאטרון הקאמרי לא עובד מולם. על יתר השקרים המוזכרים בעלון, פנינו ליועצת המשפטית שלנו, עורכת הדין אורנה לין, שתגיב בהתאם".

 

אורית פוגל, מנכ"לית תזמורת הסימפונט רעננה, מסרה בתגובה: "אני מוחה על כך שלא העניקו ליושב ראש איגוד המוזיקאים, מר דני גודפריד, וחבריו, את פרס התאטרון היום. כבר ביוון העתיקה, ארץ התרבות, אופיין התאטרון על ידי שתי מסכות המסמנות מצבים קיצוניים. כמוהן, מר גודפריד וחבריו.

 

כאשר מוזמנים מוזיקאים, חברי איגוד המוזיקאים, ללוות מחזות, מחזות זמר, הופעות בטלוויזיה ועוד, משכורתו של הווסל משולמת על ידי המס אותו מעבירים הצמיתים, הרי שינגנו בכל המרבה הרי זה משובח. ברגע שהנגנים אינם חברים ב"מפלגה הנכונה", הרי זו שערוריה ועושק.

 

למען היושר האישי חשוב לי לציין כי הן קבוצת הנגנים בהצגה "ברנשים וחתיכות" בבית לסין, והן הופעת הנגנים בהצגה "המפיקים" בתאטרון הקאמרי, נעשות בשיתוף עם תזמורת סימפונט רעננה. זאת, לאחר תיאום עמדות והבנות (מתוך קולגיאליות בלבד) עם מר גודפריד וכיבודן על ידי. באשר ל'עליהום' הכל כך פופולרי על הגברת ציפי פינס, אין לי אלא להפנותכם להגדה של פסח בה כתוב: כאשר יענו אותם, כן ירבה וכן יפרוץ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי דגון
איתי טיראן. פרס השחקן
צילום: גדי דגון
עמרי ניצן. פרס הבמאי
צילום: אלי דסה
החולה ההודי. פרסי המחזאי והשחקן המבטיח
צילום: אלי דסה
צילום: אייל לנדסמן
ריגוש. פרסי השחקנית ושחקנית המשנה
צילום: אייל לנדסמן
צילום: גדי דגון
וריאציות לתיאטרון ולתזמורת. פרסי הצגת הבידור ומעצב התנועה
צילום: גדי דגון
לאתר ההטבות
מומלצים