שתף קטע נבחר

  • מרושתים

מיהם הוויקיפדים?

ד"ר עמיחי-המבורגר, במאמרו הראשון במרושתים, מביא ממצאי מחקר אשר נעשה בהנחייתו, ונועד לפענח את אישיותם של הוויקיפדים, יוצרי האנציקלופדיה החופשית

אם אתם גולשים ברשת, בוודאי בקרתם כבר את ויקיפדיה - האנציקלופדיה האינטרנטית הנבנית בהתנדבות על ידי הגולשי האינטרנט. הוויקיפדיה היא דוגמה לרוח ההתנדבות והפתיחות שעזרה להביא את האינטרנט למה שאנחנו מכירים היום.

 

האם תהיתם על אישיותם של הוויקיפדים? אותם אנשים התורמים מזמנם לכתיבת ערכים לוויקיפדיה לטובת כולנו? איזה סוג של אנשים ישקיע שעות ללא שכר בכתיבת ערכים לאנציקלופדיה אינטרנטית? נעמה למדן ורינת מדיאל מאוניברסיטת בר אילן עסקו בשאלה מעניינת זו, בעבודת מחקר שנעשתה בהנחייתי.

 

המחקר השווה את פרופיל אישיותם של 69 ויקיפדים ל-70 גולשים שאינם ויקיפדים. ממוצע הגילאים של המשתתפים היה 26 שנים. המחקר מצא שעבור הוויקפדים, הסביבה האינטרנטית היא הסביבה המועדפת לביטוי עצמי על פני העולם הקונבנציונלי.

 

הנטייה למופנמות 

הוויקיפדים מרגישים שבאינטרנט קל להם יותר לבטא את עצמם בהשוואה לעולם שבחוץ. באינטרנט הם מרגישים בטוחים יותר, ויכולים יותר בקלות להיפתח לאנשים אחרים. אם יש להם דילמה אפוא לבטא את עצמם באינטרנט או בעולם הקונבנציונלי, הם יעדיפו ללא ספק את האינטרנט. בנוסף נמצא שלוויקיפדים נטייה משמעותית למופנמות - הם אנשים שקטים מהורהרים המעדיפים לעבוד ולבלות לבד.

 

הקשר בין נטיה למופנמות ולהפיכת האינטרנט כסביבה המועדפת נמצאה כבר בקרב האוכלוסיה הכללית במחקר מוקדם שערכתי יחד עם וינפל ופוקס בשנת 2002. החידוש של המחקר שלנו, שהוא עוסק בקהילה הספציפית של הוויקיפדים. היופי במחקר הנוכחי, שהממצאים מצביעים שהביטוי האישי באמצעות הוויקיפדיה מאפשר ל "זאב הבודד" המופנם והשקט לבטא את עצמו מול החברה באופן חיובי ביותר, מה שהיה קרוב לודאי מתקשה לעשות מחוץ לאינטרנט. זו דוגמה יפה כיצד האינטרנט יכול לעזור ולהוציא מאנשים את הפוטנציאל החיובי האדיר הטמון בהם.

 

"מרושתים": לבלוג המלא

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר עמיחי-המבורגר. לחצו על התמונה לביוגרפיה
מיהו הכותב בוויקיפדיה?
מומלצים