שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

אתרי צפרות: תפקחו את העיניים תסתכלו סביב

לא חייבים לנדוד למרחקים בשביל לצפות בציפורים. בפרק השני בסדרת הצפרות נלמד שיש לנו גם הרבה מינים ממש ליד הבית, לאורך החוף ובסביבת הקניון. זה הכל מעל לראש שלכם

נדמה כי כמו בתחומים אחרים, עיקר העניין בטיולי ציפורים אינו יעד הטיול או המסלול בו בוחרים, אלא הפרספקטיבה. מי שלא רואה (או שומע) ציפורים, יכול להחמיץ להקת שקנאים או עגורים ענקית בטיול בעמק בית שאן, ומי שכן - ייתן את דעתו גם על הבז שעומד על עמוד התאורה בכביש המהיר, או התוכי שמקים רעש במרומי עץ הפקאן של השכנים.  


ירגזי בחצר הבית (צילום: גילי סופר)

 

מה שצריך הוא בעיקר לפקוח את העיניים. וגם מגדיר ציפורים ומשקפת טובה יכולים מאוד לעזור. אפשר להסתפק במדריך הכיס לציפורים בישראל, הכולל כ-100 מינים מתוך 540 מיני העופות שחיים בארץ, וגם את המינים הנפוצים יותר של ציפורי השיר ושל עופות המים, וכן עופות דורסים המופיעים במדריך בתנוחת תעופה (מכיוון שבדרך כלל אפשר לראותם בדאייה).

 

המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית

“בסביבת הבית יש לפחות 30 מינים לא נדירים“, אומרת שלומית ליפשיץ, מנהלת שותפה במרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית, ומבהירה שהכוונה היא לאזור מרכז הארץ, “אם תשוטט במשך היום, תפגוש את רוב הציפורים מבין 30 המינים”. חלקן ציפורים חורפות (כאלו שחיות בארץ רק בחורף), המפורסמת שבהן היא הנחליאלי, אך גם אדום החזה, העלווית, הסבכי שחור הכיפה, הפרוש המצוי, הזרזירים, והדוחל.

 

“הרציונל שלנו הוא שכל אדם יכול לפעול בסביבתו לטיפוח מגוון של בעלי חיים. ובעל החיים הכי בולט בסביבה שלנו הן הציפורים”, אומרת ליפשיץ. המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית לא רק מקדם את שמירת מקומות הקינון והמחיה של הציפורים שבקרבת האדם ואת טיפוחן, אלא גם מעודד הקמת פינות האכלה ושתייה לציפורים בחצרות הבתים, במוסדות החינוך ובגנים ציבוריים. "אפשר לעשות גינון ידידותי לציפורים", היא אומרת, "למשל לשתול צמחי צוף שיימשכו צופיות או צמחים עם פירות עסיסיים שימשכו בולבולים. מקור מים קטן גם הוא מוקד משיכה לציפורים שתמיד יישמחו למקום לשתות ולהשתכשך בו".

 

מומלץ לחזות בציפורים בבוקר. הציפורים ישנות משקיעה עד זריחה ומאבדות די הרבה אנרגיה בגלל הקור, לכן, בבוקר כשהן מחפשות מזון, קל יותר להבחין בהן. ליפשיץ מזכירה גם את תופעת הלינה המקובצת. מינים רבים של ציפורים מתקבצים לישון יחד ובמשך זמן מאוד מוגבל של כרבע שעה לפני השקיעה, ניתן לראות להקות גדולות שמתארגנות לשינה. אחד המקומות המפתיעים בו לנות הרבה מאוד ציפורים הוא במורד רחוב אלנבי בתל-אביב. מתברר שבגלל שהמקום חם בכמה וכמה מעלות ממקומות אחרים בסביבה, להקות של אלפי נחליאלים וזרזירים באים ללון במרכז העיר.

 

בין התאריכים ה-26 בינואר ועד ה-3 בפברואר תערך ספירת ציפורי הבר שבקרבת משכנות האדם. מטרת הספירה היא לבנות בסיס נתונים רב שנתי הכולל את הרכב מיני ציפורי הבר שבקרבת הבית ואת מספרן וכן לאפיין מגמות ושינויים באקולוגיה שלהן במהלך השנים. להצטרפות לספירה לחצו כאן.

 

מחוץ ובתוך הכנרת

אם יש כלל אחד שאי אפשר לפספס במציאת אתרי צפרות שווים, זה שבמקווי מים תמיד יהיה מעניין. לדברי דן אלון, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע וממחברי מדריך כרטא לאתרי הצפרות בישראל, בכנרת יש כמה דברים ששווים איזכור. 

 

בראש ובראשונה אלפי הקורמורנים שנמצאים כאן עד סוף פברואר, אם כי לא תמיד קל לראות אותם. אפשר לנסות לצפות בהם מהאתר בכפר נחום, אומר אלון, ויש לינה מאוד יפה בגשר אריק, אם כי ההגעה אליה קצת קשה. הביצה הקשה לא ממש נגישה.

 

נקודה מומלצת נוספת היא חוף כפר נחום, “חוף יפהפה כשלעצמו. אפשר לחנות ולרדת למזח, משם אפשר להשקיף על להקות יפות של קורומורנים וגם לראות פרפורים, שלדגים ושחפים”.

 

אם לא שם אפשר למצוא את העופות השחורים הגדולים (וגם קורמורנים גמדיים) ליד הכנסיה של טבחה, וגם באזור כורסי בו מתרכזות כמויות גדולות. “רואים מן עיגול שחור ענק של קורמורנים על המים. זה מקסים אבל צריך בשביל זה משקפת”, מוסיף אלון, ומזכיר לינה מאוד מאוד גדולה של שחפים באזור ירדניה (בשעות הערב כמובן, החל מחצי שעה לפני השקיעה ועד חושך), “אלפי שחפים באים לשם. זה נורא יפה”.

 

החברה להגנת הטבע מקיימת שיט מגינוסר לצפון הכינרת, “לשוט עם ציפורים”. עבור 129 שקל (87 לחבר) מבטיחים בחברה מאות שחפים וקורמורנים שילוו את הסירה במעוף נמוך. בתום השיט נוסעים (במכוניות הפרטיות) לכנסיית הלחם והדגים, לצפות בציפורי פסיפס (הסיורים הקרובים: 20 בינואר ו-17 בפברואר). פרטים והרשמה: 03-6388688, 057-2003030.

 

עמק הנרקיסים בגלילות

עמיר בלבן, מהתחנה לחקר ציפורי ירושלים, ממליץ לאוהבי עופות הים לבקר בנמל יפו, שם נראים לא מעט פרפורים, קורמורנים ושלדגונים. עוד הוא ממליץ לחובבי הציפורים להגיע לעמק הנרקיסים בגלילות. בעמק, שבימים אלה ממש פורחים בו הנרקיסים, ניתן לפגוש דורסים דוגמת עיטי צפרדעים ועקבי חורף.  


הנרקיסים פורחים (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)

 

“אה, ויש שם גם המון עורבי מזרע”. עורב מזרע, הוא עורב נדיר מאוד שמגיע בלהקות של מאות פרטים, מספר בלבן, יש לו מקור בצורת מעדר, וסביב המקור עור חשוף, “כל היום הוא הולך בשדות מעובדים וחופר באדמה”. עכשיו, משירדו גשמים של ממש, אפשר לצפות שם גם לברווזים.

 

השלולית הגדולה בהרצליה

הבאסה היא למעשה שריד לביצה שהשתרעה במרזבה, העמק המוארך שבין שני רכסי הכורכר של חוף השרון, הנמצא בין שדרות שבעת הכוכבים לשדרות מנחם בגין בהרצליה, מזרחית לפסי הרכבת.

 

מהביצה הגדולה שהייתה כאן בעבר, נותרה כיום שלולית חורף בה שרדו דו-חיים וצמחי ביצה נדירים. לאחר מאבק של הירוקים בעניין הוחלט לשמר חלק מהבאסה במסגרת פארק עירוני שמוקם במקום. ואולם עדיין קיים ויכוח בין עיריית הרצליה לבין הירוקים באשר לגודל השטח שישומר (45 לעומת 150 דונם) ולאופי השימור. בימים אלו החלו בהקמת חלקו הדרומי של הפארק, ובכך הצטמצם שטח השלולית.  


מתחם הבאסה. השטח מצטמצם (באדיבות החברה להגנת הטבע) 

 

ברגע שהשלולית מתמלאת מגיעים ברווזים, בעיקר ברכיות, שרשירים, צוללים (יש ברווז כזה) ובסוף האביב סופיות. יואל חדידה, מהירוקים של הרצליה, מציין כי במקום יש גם הרבה דורסים (עיטי צפרדעים) וקיוויות. הקווית המצוייצת היא ציפור גדולה מיונה עם ציצית לראשה.

 

לאורך התעלה של מסילת הרכבת ניתן לראות המון עופות מים. בבאסה יש גם הרבה חופמים, תמירונים, אווזים, סיקסקים, אנפות וכמובן, עורבים. עוד עוף מים שאפשר להיתקל בו באזור הוא המגלן, בעיני אחד היפים שבעופות, עוף שחור מבריק בעל מקור מעוקל.

 

פארק ירוחם ועוד

פארק ירוחם הוא אחת מהתחנות הראשונות של הציפורים אחרי אילת, אומר צביקה ידור מחברת ציפורים ועוד, “זה קצת כמו נווה מדבר גדול”. ידור, יועץ בטיחות בדרכים במקצועו, הוא חובב ציפורים מושבע המפיק טיולי צפרות כעשר שנים. רוב טיולי החברה היוצאים פעם-פעמיים בחודש הם טיולי אוטובוס. מאחר שמדובר בהליכה מינימלית, מתאימים הטיולים לצעירים מאוד ולמבוגרים מאוד כאחד. הטיולים הבאים הם לשפלת יהודה, לבריכות מים ברמת הגולן, ולריקוד החוברה. החוברה היא עוף גדול וטריטוריאלי (”משהו בין תרנגולת לתרנול הודו”) שחי באזור ניצנה, ריקוד החיזור של זכר החוברה היא תופעה מדהימה של סוף החורף, הוא אומר.  


החוברה (צילום: יוסי אשבול, החברה להגנת הטבע)

 

בפארק בירוחם אפשר לראות בין היתר עופות מים רבים, ברווזים ואגמיות, זרונים ושאר דורסים, ציפורי שיר למיניהן, ירקונים ונחליאלים צהובים (בעיקר בסתיו). “כל שנה כמעט יש שם פורפיריה, מעין תרנגולת כחולה עם מקור אדום וכף רגל מאוד גדולה. ציפור שאם מישהו מצליח לראות בארץ, זו חגיגה גדולה”. הפארק אולי קצת מוזנח, אומר ידור, אבל מי שאוהב ציפורים בא לשם ובהחלט נהנה. “אפשר להעביר שם כמה שעות בהנאה צפרית”.

 

חוף הכרמל

חוף הכרמל הוא אחד מאתרי הצפרות הקלאסיים בארץ. בדרך כלל קוראים לו מעגן מיכאל אבל לכל אורך החוף - מבריכות הדגים של מעגן מיכאל ומעיין צבי ועד שמורות דור ונווה ים - עתיר האזור בבריכות העמוסות עופות מים: שחפים, חופמים וברווזים.

 

זה אולי המקום להזכיר שבכלל חוף הים הוא תמיד מקום חשוב מבחינה אקולוגית, ומעניין מבחינת ציפורים. הרי ניתן לשבת גם בבית קפה בחוף תל אביב ולראות פסים של קורמורנים חולפים. אפשר לומר שקו החוף הוא אתר צפרות אחד ארוך, או אפילו לקבל את האמירה של לידור, שכל הארץ היא אתר צפרות אחד ענק. “אימפריה”, לדבריו.  

 

ישראל, לא זאת בלבד שנמצאת על ציר הנדידה של העופות מאסיה ומאירופה וחזרה, אלא משמשת הן כגבול צפוני לאזור התפוצה של מינים רבים והן כגבול תפוצה דרומי למינים אחרים. מספר מיני עופות הבר שיש בארץ הוא אדיר ביחס לשטח שלה, אבל “אנחנו לא יודעים להעריך את זה”, לידור מוסיף.


מעגן מיכאל. פיקניק על החוף (צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע)

 

מלבד הסיור לחוות חפציבה, המשולב בביקור בחוף הכרמל, מקיימת החברה להגנת הטבע סיורי מכוניות בתשלום המשלבים את חוף הכרמל עם סיור צפרות בחורש הכרמל וברמת הנדיב (כולל צפייה בטיבוע ציפורים ותצפית על מגוון ציפורי השיר והחורף). 75 שקל (51 לחבר). פרטים והרשמה: החברה להגנת הטבע 03-6388688, 057-2003030.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקר סורי
צילום: גילי סופר
שחף בשמיים
צילום: גילי סופר
קורמורן
צילום: גילי סופר
חופמאים
צילום: גילי סופר
ציפור דרור
צילום: גילי סופר
בז על עמוד
צילום: גילי סופר
סופה של ציפור בחצר
צילום: גילי סופר
מומלצים