שתף קטע נבחר

סוכנות הגרעין תדון מחר בסנקציות נגד איראן

מועצת נגידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תתכנס מחר על מנת לאשר סנקציות נוספות, סמליות בעיקרן, נגד איראן, בגין סירובה להיענות לדרישות הקהילה הבינלאומית ולהשעות את תוכניתה הגרעינית. המועצה תדון גם בהסכמתה המוצהרת של צפון קוריאה להשבית את מתקן הגרעין העיקרי שלה, לקראת פירוקו בעתיד

מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם תתכנס מחר (יום ב') במטה הארגון בווינה שבאוסטריה, כדי לדון בהשעיית עשרות תוכניות סיוע טכני לאיראן. זאת במסגרת הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון על טהרן בגין סירובה להשעות את העשרת האורניום.

 

דיפלומטים בווינה אמרו היום כי איראן איתנה בסירובה לאשר את בקשות סוכנות הגרעין לגבי הצבתם של מתקני ניטור ומצלמות קבועות למעקב מרחוק במתקן הגרעין התת-קרקעי בנתנז. לדבריהם, איראן מתכננת להפעיל במתקן 54 אלף צנטריפוגות להעשרת אורניום - כמות המספיקה לייצור עשרות פצצות אטום בשנה.

 

איראן מתעקשת על זכותה להעשיר אורניום לייצור אנרגיה גרעינית, והבהירה פעמים רבות כי אינה חותרת לקראת נשק גרעיני. עם זאת, חששות גוברים מצד מדינות המערב, כי התוכנית תשמש את איראן לייצור כלי נשק גרעיניים, הובילו את מועצת הביטחון להטיל עליה בדצמבר האחרון שורה של סנקציות.

 

אחד הדיפלומטים אמר כי העובדה שבינואר סרבה איראן לאפשר את כניסתם של 38 פקחי סוכנות הגרעין למדינה מעיבה אף היא על יחסיה עם הארגון הבינלאומי. הדיפלומט סיפר כי איראן הודיעה אז שמנעה את כניסת הפקחים מכיוון שגילתה שאחד המומחים הבכירים "מרגל עבור ארץ מולדתו", והשתמש בציוד הקלטה כדי לאסוף מידע. סוכנות הגרעין לא התייחסה לטענות.

 

מועצת הנגידים תדון גם בדו"ח של ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, מלפני כשבועיים, שבו קבע כי איראן לא רק שלא השעתה את פעילות העשרת האורניום, היא אף הרחיבה אותה. בעקבות הדו"ח החלו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - בשיתוף עם גרמניה, בסדרה חדשה של התייעצויות, לקראת החרפת הסנקציות.

 

המועצה צפויה, בין היתר, לאשר את החלטת אל-בראדעי מהחודש שעבר להשעות כמחצית מהסיוע הטכני שמעניקה סוכנות הגרעין לאיראן. מדובר בצעד סימבולי בעיקרו, שכן צפון קוריאה ומשטרו של סדאם חוסיין היו הבודדים שזכו לצעדי ענישה שכאלה עד כה.

 

מועצת הנגידים תבחן גם את נכונותה לכאורה של צפון קוריאה לפירוק תוכניתה לייצור כלי נשק גרעיניים. אל-בראדעי מתכנן לערוך ביקור בפיונגיאנג ביום שלישי בשבוע הבא, על מנת לעמוד מקרוב על יישום הסכם בייג'ינג.

 

צפון קוריאה גירשה מתחומה את פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ב-2002, בעת שנסוגה מהאמנה למניעת הפצת גרעין. בהתאם להסכם שנחתם בבייג'ינג במהלך סבב השיחות הרב-צדדיות האחרון, תשבית צפון קוריאה את מתקן הגרעין העיקרי שלה ביונגביון ותאפשר לפקחי האו"ם לשוב למדינה. בתמורה תזכה צפון קוריאה בסיוע כלכלי. לאחר שישוב אל-בראדעי מהביקור בצפון קוריאה, תאשר מועצת הנגידים את השבת הפקחים למדינה הקומוניסטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי. ידון בדו"ח על איראן
צילום: איי אף פי
העשרת אורניום באיראן. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים