שתף קטע נבחר

כל חוקי הבחירות - איפה הם עומדים?

ארבעה חוקים עומדים כעת במרכז תשומת הלב של הכנסת ה-15: "חוק נתניהו", חוק פיזור הכנסת, חוק בחירות תוך תשעים יום וחוק שינוי שיטת הבחירות - איפה הם עומדים ומה משמעותם. ההסבר המלא

ביום רביעי השבוע תצא הכנסת לפגרה. השבוע הקרוב יהיה יש להניח, אחד הסוערים שידע המשכן. עיקר תשומת הלב של הכנסת מופנית לארבעה חוקים בלבד, המתמודדים במירוץ כנגד הזמן: חוק נתניהו, חוק פיזור הכנסת, חוק בחירות תוך תשעים יום במקום שישים, וחוק שינוי שיטת הבחירות. להלן סקירת מצב החוקים.

חוק פיזור הכנסת וחוק נתניהו

"חוק נתניהו" הוצע בשלוש גרסאות - שתיים מהן של חברי כנסת מש"ס ואחת של נחום לנגנטל מהמפד"ל - החוק עבר בקריאה טרומית לקול מחאותיהם של חברי מרצ ושינוי.
בהצבעה בלטה העדרותם של שמעון פרס ודני נווה. ראש הממשלה הצביע בעד, השרים חיים רמון ומילוא נמנעו, והשר אמנון ליפקין שחק וחברי הכנסת דליה רבין פילוסוף, יוסי כץ ושלמה בן עמי התנגדו.
החוק עבר לדיון מתוח בוועדת החוקה, וההצבעה על הקריאה הראשונה התקייה הערב, ועברה. מחר, יום ב', תתקיים ההצבעה.
גם החוק לפיזור הכנסת עוד לא עלה לקריאה שנייה ושלישית וגם הוא נדרש לעבור דיון בוועדת החוקה. המצב אליו מנסה יו"ר הוועדה אמנון רובינשטיין לנווט, הוא הבאת שני החוקים ביחד להצבעה.
השאלה המכרעת היא, איזה מהחוקים יעלה להצבעה ראשון, פיזור הכנסת או "חוק נתניהו"?
ש"ס כבר הודיעה, שאם חוק ביבי יעבור היא תצביע נגד חוק פיזור הכנסת, אך אם הוא לא יעבור, היא תצביע בעד פיזור הכנסת.
לא ברור מה יקרה אם החוק לפיזור הכנסת יעלה ראשון: האם בש"ס יצביעו בעדו או נגדו?
בש"ס אומרים, כי בליכוד לא יתנו למצב כזה לקרות, כיוון שאז ש"ס תצביע נגד פיזור הכנסת ובמפלגת העבודה יצביעו נגד חוק ביבי, שני החוקים יפלו והליכוד יצא קרח מכאן ומכאן: הוא יישאר עם כנסת בהרכב בלתי אפשרי וללא פיזור מחד, ומאידך עם אריק שרון שיתמודד מול אהוד ברק.
לכן, לפי ש"ס, לליכוד יש אינטרס עליון לדאוג לכך שחוק ביבי יעלה ראשון. לדעתם נתניהו יתמודד גם אם הכנסת לא תפוזר.
זאת הסיבה שניתן היה לראות את יו"ר סיעת הליכוד רובי ריבלין חותם על המכתב שיזם יו"ר סיעת ש"ס יאיר פרץ המבקש לקדם את עניינו של "חוק נתניהו".
בכירים במפלגת העבודה כבר הבטיחו לש"ס את תמיכתם בחוק נתניהו ובש"ס סומכים על ההבטחה.

להרכיב קואליציה

במפלגת העבודה מאמינים, שנתניהו כראש ממשלה ללא פיזור כנסת לא יוכל להרכיב קואליציה במבנה הכנסת הנוכחית, אלא שגורמים פוליטים בימין ובשמאל מאמינים, כי גם אם יהיו בחירות כלליות ויהיו תזוזות מנדטים ממפלגה למפלגה בסופו של דבר הגושים לא ישתנו ובאותה מידה יהיה קשה לשמאל להרכיב קואליציה.
עכשיו לליכוד אין זמן להתחבט בשאלות אקדמיות: ביום שלישי המירוץ לראשות המפלגה וכדי להביא לבחירת נתניהו החקיקה בכנסת חייבת להסתיים עד יום שני בלילה.
יום חמישי הוא היום האחרון בו ניתן להגיש את שם המועמד לראשות הממשלה לוועדת הבחירות: "אז שידחו את הפריימריז ביום", מציע יו"ר ועדת חוקה אמנון רובינשטיין, שמאמין כי פיזור הכנסת צריך לעלות ראשון להצבעה כיוון שכרונולוגית הוא קדם לחוק ביבי.

חוק שינוי שיטת הבחירות

בוועדת החוקה הוחלט שעל חוק שינוי שיטת הבחירות חל דין הרציפות, והוא יעלה להצבעה בקריאה שנייה או שלישית. הנושא הזה של שינוי שיטת הבחירות פחות מטריד את החכ"ים כעת כי ממילא הם יערכו על פי חוק הבחירה הישירה.
הנסיונות של רובנישטין לזרז את שינוי שיטת הבחירות כנראה לא יצליחו במושב הנוכחי.

חוק התשעים

לפי החוק שיזם רובינשטיין הבחירות לראש הממשלה ייערכו בתוך תשעים יום ולא תוך שישים יום. לא רק כי המועמדים מוחים על קוצר הזמן, גם ועדת הבחירות המרכזית הודיעה שהיא לא מסוגלת לעמוד בקצב וזקוקה לעוד מספר ימים להתארגנות.
רובינשטיין הניח את החוק על שולחן המליאה וביקש פטור מחובת הנחה: פרק זמן של כמה שבועות הנדרש במקרה של הצעת חוק, שמגישה ועדה כלשהי של הכנסת או הצעת חוק פרטית של ח"כ. פטור מחובת ההנחה מקצר משמעותית את פרק הזמן הזה - אלא שוועדת הכנסת שמתפקידה לאשר או לשלול את הפטור לא נתנה לרובינשטיין את הפטור שלו ייחל, מה שמעכב את החקיקה.
היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד צבי ענבר, הגיש חוות דעת לרובינשטיין, הקובעת כי אם תאשר הכנסת בשבוע הבא את הצעת החוק לפיזור הכנסת, הבחירות לכנסת ולראשות הממשלה חייבות להתקיים תוך 60 יום.
ענבר מסביר, כי מרגע שנכנסה התפטרות ראש הממשלה לתוקף ומתקיימות בחירות מיוחדות, שוב אין הכנסת רשאית לקבוע מועד אחר לבחירות והן יתקיימו תוך 60 יום. הבעיה היא כי ועדת הבחירות המרכזית כבר הודיעה שאינה יכולה לעמוד בלוח זמנים זה. הכנסת יכולה לנסות לאכוף את הבעיה ולקבוע בחוק לפיזור הכנסת כי הבחירות יתקיימו תוך 90 יום, אבל מצב כזה יגרור פנייה מיידית לבג"ץ, וזה יאלץ להכריע בסוגיית חוקיות ההחלטה. על כך אומר ענבר: "זוהי תוצאה שאינה ראויה ואינה רצויה בעליל. אסור שמועד קיומן של בחירות יהיה מוטל בספק משפטי".
ענבר מציע, על כן, שהכנסת תחוקק שינוי בחוק יסוד הממשלה, שיקבע כי אם ראש הממשלה מתפטר הבחירות המיוחדות צריכות להיערך תוך 90 יום ולא תוך 60 יום. גם תיקון כזה ייצור בעיה משפטית, שכן ספק רב אם אפשר להחיל אותו רטרואקטיבית על התפטרות ראש הממשלה, שכבר נכנסה לתוקפה.
ענבר אמנם מעדיף אפשרות זו, אך צריך לזכור כי היא תעורר בעיה נוספת. תיקון לחוק יסוד דורש רוב של 61 חברי כנסת בכל אחת משלוש הקריאות. חבר הכנסת רובינשטיין מביע ספק כבד בכך שהכנסת תצליח לגייס את הרוב הזה.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
שרון ונתניהו: מצפים בכליון עיניים
צילום: ערוץ 1
צילום: דודו פריד
ברק: גם הוא סקרן
צילום: דודו פריד
ארכיון ידיעות אחרונות
הרבה תלוי בו. אמנון רובינשטיין
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים