שתף קטע נבחר

אלופים מזדהים: "הרמטכ"ל היה במצוקה ערכית"

"חבל שעשו מאמירה ערכית שימוש פוליטי ציני", אומר ל-ynet האלוף במיל' יורם יאיר, בתגובה להסתייגות הכתובה שהגיש הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, משחרור האסירים העזתים כל עוד גלעד שליט בשבי. ביום שאחרי, האלופים במיל' מגבים את הרמטכ"ל, ורק לאחד מהם יש הסתייגות: "אם המכתב נמסר לאחר האישור בממשלה, העיתוי עלול להיות מאוד בעייתי", אומר האלוף במיל' דני רוטשילד

"הרמטכ"ל חייב להביע את דעתו בעניינים ערכיים שכאלה, גם אם גורמים פוליטיים ינסו לעשות מזה הון לעצמם". כך אומר הבוקר ל-ynet האלוף במיל' יורם יאיר בתגובה להסתייגות הכתובה שהגיש הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, משחרור אסירים פלסטינים לרצועת עזה, כל עוד החייל החטוף גלעד שליט עדיין מוחזק בשבי. "חבל מאד על השימוש הציני שעושים גורמים שונים באמירה ערכית שכזו".

 

לדברי יאיר, אין מדובר בהתערבות לא ראויה בהחלטת ממשלה. "לרמטכ"ל צורם שהוא, כמי ששולח את חיילי צה"ל למשימות וחייב לדאוג שישובו הביתה בשלום, חותם על שחרור מחבלים פלסטינים לרצועת עזה.

 

"אם הוא היה מתנגד באופן גורף לשחרור אסירים, הרי שהיתה פה התערבות לא ראויה במהלכים מדיניים, אבל לא בזה מדובר. זוהי מצוקה ערכית ומתוקף תפקידו הוא חייב להביע את נקיפות מצפונו בפני הגורמים האחראיים".

 

יאיר סבור כי לא ניתן היה להימנע מההשלכות הפוליטיות של מכתב הרמטכ"ל. "נכון שיש לזה השלכות פוליטיות משום שבכל פעם שמישהו ברמה הבכירה ביותר מתבטא בנושא רגיש שכזה, יש לכך השלכות, אבל זה לא מבטל את חובתו של רמטכ"ל להביע את אי הנחת שלו מהסוגייה הבעייתית הזו".

 

האלוף במיל' דני רוטשילד סבור כי לעיתוי כתיבת המכתב יש משמעות רבה בסוגיה זו. "חובתו של הרמטכ"ל להביע את דעתו הערכית והמבצעית למהלך שכזה. הרמטכ"ל נדרש לשים על השולחן את כל ההסתייגויות לפני האישור לשחרור אסירים. דעה זו צריכה להישמע גם על ידי שר הביטחון בפני השרים, בטרם קבלת ההחלטה על שחרור האסירים משום שמלבד ההשלכות הביטחוניות והערכיות, יש לכך גם משמעויות מדיניות".

 

לדברי רוטשילד, דעתו של הרמטכ"ל בעניין שחרור האסירים היתה חייבת להישמע בטרם קבלת ההחלטה על ידי הממשלה. "מכתב הרמטכ"ל עלול להיות בעייתי אם נכתב לאחר מתן האישור משום שברגע שמתקבלת החלטה שכזו, על הרמטכ"ל לעשות את המוטל עליו לביצועה ובוודאי שלא לכתוב מכתב שכזה, שעלול לצאת לתקשורת. התזמון, במקרה הזה, הוא השאלה הגדולה".  

 

בלשכת נשיא המדינה, שמעון פרס, סירבו אמש להתייחס לדיווחים כי העיכוב בשחרורם של 29 אסירים פלסטינים לרצועת עזה נבע ממכתבו של הרמטכ"ל. הנשיא חתם בסופו של דבר על החנינות לאותם אסירים.

 

ברקע - שחרור האסירים כבר החל. מכלא קציעות יצאו הבוקר 29 אסירים פלסטינים לכיוון מחסום ארז, שם ישוחררו כמחווה לאבו מאזן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מצוקה ערכית. יאיר
צילום: גיל יוחנן
צילום: עופר עמרם
מכתב בעייתי. רוטשילד
צילום: עופר עמרם
לא התנגד לשחרור. אשכנזי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים