שתף קטע נבחר

חופשי זה לגמרי לבד

דודי לוי לא פוסל איחוד של "נוער שוליים", אבל גם לא נלהב מהרעיון. יהודה פוליקר בחיים לא יחזור ל"בנזין" ומירי נבו לא רואה סיבה להתאחד שוב ל"מנגו". למה יש עדיין להקות שלא התאחדו ומי עוצר בעדן?

רגע אחרי הופעת האיחוד של "לד זפלין" ורגע לפני שה"ג'קסון פייב" חוזרים לעוד סיבוב הופעות (בתקווה שהאח מייקל לא יתפרק או יסתבך בדרך), נראה שעונת הקאמבקים הגדולה בעיצומה. גם אצלנו קדחת האיחודים בפריחתה. לפני שלוש שנים "משינה" עשו את זה בסגול, לפני שנתיים היו אלה "מופע הארנבות של ד"ר קספר", והשנה "שבק ס'" חזרו בגדול.

 

נראה שכל הלהקות הישראליות שפעלו בעשורים הקודמים כבר התאחדו בצורה כזו או אחרת – כוורת, תיסלם, החברים של נטאשה, מינימל קומפקט, אבטיפוס, כוורת בהיכל, הקליק, הג'ינג'יות, תערובת אסקוט, פורטיסחרוף וכוורת בפארק.

 

ואולם, ישנן להקות בודדות שטרם התאחדו ושדווקא היינו שמחים אם היו חוזרות לרגע לבמה. אל הרשימה הזאת מצורפת באופן טבעי רשימת הגורמים המסכלים, שבגללם האיחודים האלה לא התרחשו עד היום. ואולי כבר לא יתרחשו לעולם.

 

נוער שוליים

חברי הלהקה: דודי לוי, מיקיאגי, ארן אמיר, קובי פייטרו ורועי שקד.

להיטים גדולים: "אמסטרדם", "לך איתה", "ענוג", "ציירי לך שפם".

תקופת פעילות: 1986-1991.

 

קצת היסטוריה: בזמן העבודה על התקליט הראשון קיבלו חברי הלהקה

צו גיוס, ונדמה היה שכאן הכול נגמר, אך החברים שרדו את צה"ל והוציאו את "נוער שוליים", אלבום בוסרי במקצת שרק שניים משיריו זכו להצלחה. האלבום השני, "ציירי לך שפם", כבר הפך ללהיט ענק שמכר קרוב ל-70 אלף עותקים ומילא אולמות במשך קרוב לשנה. שבשיאם הם הופיעו מול 150 אלף איש בפארק הירקון. האלבום השלישי של הלהקה, "זה עושה לך את זה", הצליח פחות מקודמיו. יש שאומרים שהלהקה הקדימה את זמנה עם סגנון הפופ-דאנס, ויש המספרים על חילוקי דעות שהתגלעו בין החברים.

 

הגורם לפירוק:  למעשה, הלהקה מעולם לא התפרקה רשמית, היא פשוט הפסיקה להופיע וכל אחד מחבריה פתח בקריירה חדשה. מיקיאגי ניסה את מזלו בפסטיגל עם השיר "רציתי להחליף", אך גילה מהר מאוד שייעודו דווקא בתחום האיפור, ארן אמיר הצטרף ללהקת הליווי של אהוד בנאי ודודי לוי פתח בקריירה עצמאית.

 

למה לא מתאחדים? אם עד עכשיו מיקיאגי היה הגורם הבעייתי באיחוד הזה, מסתבר שדודי לוי רוצה את האיחוד עוד פחות ממנו. "זה לא כל כך מתאים", אומר לוי, "מאז שהלהקה התפרקה עבר כבר הרבה זמן ובינתיים מאוד התרחקנו אחד מהשני. אנחנו לא בקשר ואני מרגיש שזה לא נכון לכולנו מבחינת איפה שאנחנו נמצאים היום. אני אף פעם לא יכול לדעת מה יקרה בעתיד, אבל ככל שעובר זמן זה נראה לי פחות ופחות רלוונטי".

 

בנזין

חברי הלהקה: יהודה פוליקר, אלי חדד, קיטש אמסלם ובנג'ו קמחי.

להיטים גדולים: "התחלה חדשה", "חופשי זה לגמרי לבד", "לא יכול לישון", "משמרת לילה".

תקופת פעילות: 1982-1985.

 

קצת היסטוריה: בסוף שנות ה-70 פעלה בחיפה להקה צעירה בשם "ברקת",

שניגנה קאברים ללהקות קצב מאנגליה וארצות הברית, בעיקר בחתונות ואירועים. 100 קילומטר משם ישב לו המפיק המוזיקלי יעקב גלעד, שעבד באותו הזמן עם יהודית רביץ. הוא קיבל קלטת של הלהקה והחליט שזו הלהקה אותה הוא רוצה להפיק. במשך חודשים ארוכים הוא נסע כל יום על קו ת"א-חיפה עד שיצא האלבום הראשון "24 שעות" שהפך מיד ללהיט, זיכה את הלהקה בתואר "להקת השנה" ומכר יותר מ-50 אלף עותקים. 

 

הגורם לפירוק: ברגע שפוליקר גילה את הבוזוקי, החלו השמועות על סיום דרכה של הלהקה. החברים, שחשבו שזו רק הרפתקה זמנית, התבדו וגילו שפוליקר מצליח מאוד כסולן, ולמעשה, לא ממש צריך אותם לידו.

 

אז למה לא מתאחדים? שלושת חברי הלהקה מוכנים להתאחד כאן ועכשיו, אפילו אתמול. למרות שאחד מהם חזר בתשובה והשניים האחרים כבר מזמן לא עוסקים במוזיקה באופן רציף, הם עדיין זוכרים את השירים בעל פה, את המנגינות ובעיקר, מתגעגעים לבמה. הבעיה היחידה היא שהחבר הרביעי, יהודה פוליקר, מסרב לשתף פעולה עם האיחוד הזה וגם מסרב לענות לשאלה למה הוא מסרב להתאחד. יעקב גלעד, שותפו המקצועי של פוליקר ומחבר המילים של בנזין, מסכם ואומר: "אין לזה טעם, אין לזה סיבה".

 

החלונות הגבוהים

חברי הלהקה: אריק אינשטיין, שמוליק קראוס וג'וזי כץ.

להיטים גדולים: "יחזקאל", "אינך יכולה", "חיל של שוקולד", "כל השבוע לך", "בובה זהבה", "זמר נוגה".

תקופת פעילות: 1966-1968.

 

קצת היסטוריה: למרות שהוציאו רק אלבום אחד, שלישיית "החלונות הגבוהים"

הפכה במהרה לאחד ההרכבים החשובים במוזיקה העברית. הכול התחיל כשאינשטיין, שכבר אז היה כוכב גדול, חיפש דרך לרענן קצת את הרפרטואר שלו. במסגרת מסעותיו פגש את הזוג שמוליק וג'וזי ויחד התחילו להקליט חומרים חדשים. את השם, "החלונות הגבוהים", נתן ללהקה אורי זוהר כבדיחה על להקת "הדלתות" וכרמיזה לתרבות הסמים בארצות הברית. אחרי ההצלחה הגדולה בארץ יצאו חברי הלהקה לסיבוב הופעות בחו"ל, הקליטו חומרים באנגלית ולרגע אפילו שקלו להשתקע שם ולהפוך ללהקה עולמית.

 

הגורם לפירוק: באמצע סיבוב ההופעות באירופה התגלעו חילוקי דעות בין החברים ואינשטיין החליט לחזור לישראל. כץ וקראוס עוד ניסו את מזלם במסגרת הרכבים כאלה ואחרים, אך כעבור כמה חודשים הפסיקו להזמין הופעות שלהם והם נאלצו לחזור בבושת פנים לישראל.

 

אז למה לא מתאחדים? "האמת שפעם רציתי לאחד אותם, אבל אני יודע היום שזה כבר לא יקרה", אומר בעצב שמוליק קראוס, "צריכים לזכור אותנו צעירים ויפים, היום אנחנו כבר לא כאלה. גם אז וגם עכשיו יש אחד שבגללו זה לא יקרה, אריק".

 

"אני לא מתגעגע לזה", אמר לאחרונה אינשטיין, "אני אוהב את מה שעשינו אז, אבל אין לי מה להתייחס לזה. החלונות הגבוהים זה אפילו לא נושא לשיחה".

 

מי שרוצה באיחוד יותר מכולם היא ג'וזי כץ, אבל גם היא ריאלית. "איחוד שלנו זה הדבר שהכי הייתי רוצה", היא אומרת, "אבל אפילו אם יציעו לנו סכומי עתק, זה לא יקרה, לצערי. תסתכל על המצב, מצד אחד אריק לא מופיע המון שנים ומהצד השני שמוליק קראוס לא מסוגל להופיע. אז מה יהיה, רק אני אעלה על הבמה?".

 

מנגו

חברי הלהקה: יסמין גמליאל, מירי טננבאום נבו ומיכל נחמן צפיר.

להיטים גדולים: "גרה בשינקין", "מתחילה מהתחלה", "חשמל בכפות ידייך".

תקופת פעילות: 1988-1991.

 

קצת היסטוריה: במשך זמן רב חיפשו בחברת "הליקון" שלישיית בנות. אחרי

אודישנים מפרכים (בפני רמי קלינשטיין) נבחרו חברות להקת "מנגו", כולן יוצאות להקת פיקוד צפון. צדי צרפתי נבחר להיות המנהל האמנותי ואל צוות כותבי השירים גויסו יאיר לפיד וחוה אלברשטיין. אלבומן זכה להצלחה גדולה והפרסום היה חסר תקדים בתעשיית הבידור הישראלית. הן זכו לסטיקר: "מנגו זה לא רק פרי", הוציאו יומן לתלמיד בשם "יומנגו" וכיכבו בכל תוכנית טלוויזיה אפשרית.

 

הגורם לפירוק: אחרי שמיצו את הצלחת האלבום הראשון, התחילו הבנות את העבודה על האלבום השני. השירים הראשונים ממנו לא זכו להצלחה גדולה ובעצם, סימנו את הסוף. במסיבת עיתונאים דרמטית הודיעו השלוש על פירוק ההרכב, וכל אחת פנתה לדרכה. מירי נבו החלה להגיש בטלוויזיה, מיכל צפיר פנתה לתאטרון ויסמין גמליאל עברה ללימודי מוזיקה בבית הספר רימון.

 

למה לא מתאחדות? בזמן שהשתיים האחרות מנהלות קריירות מדשדשות, מירי נבו הפכה לאישה מספר אחת של הספורט הישראלי. אולי בגלל זה היא גם המתנגדת הראשית לאיחוד האפשרי של השלישייה."לא, זה פשוט לא יקרה", היא אומרת בהחלטיות. "למה שזה יקרה?"

 

יש דרישה גדולה מצד הציבור.

 

"בינתיים עושה רושם שהאהבה של הציבור לא מספיק עוצמתית כדי שנתאחד שוב, הם צריכים להתאמץ עוד קצת. כבר הרבה שנים טוב לי איפה שאני ואני נהנית מאד. תחשוב על זה, עברו יותר מ-15 שנים מאז שהתפרקנו, למה לנו לחזור על זה. היה טוב וטוב שהיה"

 

נושאי המגבעת

חברי הלהקה: אוהד פישוף, רם אוריון, תמיר אלברט, ישי אדר, אלון כהן, אדם הורוביץ ואיריס פרלמוטר.

להיטים גדולים: "הבא בתור הוא סוס", "אשת יחסי הציבור של נושאי המגבעת", "שיר כחול".

תקופת פעילות: 1986-1992.

 

קצת היסטוריה: בהתחלה אף חברת תקליטים לא רצתה להוציא את אלבום

הבכורה של "נושאי המגבעת", הם נחשבו לשוליים של המוזיקה הישראלית ונאלצו להפיק בעצמם קסטה שנמכרה בקרוב לאלף עותקים. רק ב-1990, ארבע שנים אחרי הקמתה, החליטו בחברת "הד ארצי" לקחת את הסיכון ולהוציא את אלבומם הראשון של הנערים הירושלמיים, בזכות תמיכה מפתיעה מכיוונו של שלמה ארצי.

 

הגורם לפירוק: זמן קצר אחרי הוצאת התקליט החליטו החברים להתפרק ולהמשיך (ללא פישוף) כלהקת הליווי של צביקה פיק באחד מהקאמבקים שלו. סיבוב הפרידה שלהם נקרא "הבא בתור הוא כלום" והלהקה סיימה את דרכה זמן קצר לאחר מכן.

 

למה לא מתאחדים? "פשוט כי אנחנו לא רוצים", אומר חבר הלהקה רם אוריון, "כל הזמן שואלים אותנו את אותה השאלה ודיברתי על זה כל כך הרבה, שאני לא זוכר כבר למה כן ולמה לא. תמיד השורה התחתונה היא לא, וזה נשאר ככה ויישאר ככה לנצח. אנחנו להקה מהעבר ואיחוד רק יפגע בקסם שלנו. זה כבר לא עניין של פישוף לא רוצה או מישהו אחר, כולנו לא רוצים".

 

בלאגן

חברי הלהקה: דנה ברגר, דן תורן, רע מוכיח, יובל מסנר, גל הדני, יאיר גת ודרור מרגלית.

להיטים גדולים: "גברים מקצוענים", "חוץ לארץ", "שקט", "גן עדן עירוני".

תקופת פעילות: 1990-1992.

 

קצת היסטוריה: רגע אחרי שיובל מסנר יצא מהכלא ודן תורן סיים את קריירת

המשחק שלו, החליטו השניים לצרף אליהם את הסולנית דנה ברגר ולהקים להקת רוק. הלהקה פעלה לאורך כל הדרך במקביל ללהקתו השנייה של מסנר, "כרמלה גרוס וגנר" ולעיתים הלהקות אף עשו הופעות משותפות והתחלקו בטקסטים השונים, אותם כתב יחד עם ערן צור.

 

הגורם לפירוק: רגע אחרי שיצא אלבום הבכורה "גן עדן עירוני" (שהיה גם אלבומם האחרון) החליטו חברי הלהקה שהם רוצים קצת לבד ופירקו את החבילה. השמועות סיפרו על ריבים אומנותיים, קרבות אגו וגם ביקורות לא מחמיאות שזירזו את הפרידה.

 

למה לא מתאחדים? "אני חושב שזו דווקא אפשרות שקיימת", מפתיע תורן, "אני לא יודע מה צריך לקרות בשביל זה, אבל אני מניח שאולי זה יקרה יום אחד. כנראה שאנחנו צריכים להיות פנויים באותו הזמן. צריך להיות לחץ מהקהל ואנחנו צריכים שיפנו ויבקשו את זה. אם זה יקרה, אני אשמח".

 

אילן ואילנית

חברי הלהקה: אילן (שלמה צח) ואילנית (חנה דרזנר).

להיטים גדולים: "ושוב איתכם", "ישראל שלי חוגגת", "רינגולי", "בשנה הבאה".

תקופת פעילות: 1966-1973.

 

קצת היסטוריה: הצמד התחיל כשלישייה ולאחר שהצלע השלישית פרש, הגיעו

אילן ואילנית לאודישנים בפני זיקו גרציאני, שבחר בהם לייצג את ישראל במופע מיוחד בחו"ל. הקהל התאהב בהם באופן מיידי (מספרים שיש 9 זוגות תאומים הנושאים את הכינוי של הצמד) והשיר הראשון אותו הוציאו, "לכל אדם כוכב", כבש את מצעדי הפזמונים. השניים גם זכו בפרס כינור דוד.

 

הגורם לפירוק: למרות ההצלחה הגדולה לה זכה הצמד, החליט אילן שהוא מעדיף דווקא את תפקיד ההפקה ופרש מהצמד, ונתן לאילנית לפרוח בקריירת סולו מצליחה. מאוחר יותר, השניים, שגם היו זוג בחייהם, התגרשו וכעת צח מנהל משרד הפקות מצליח ואחת המיוצגות שלו היא אילנית שממשיכה לזמר באירועים כאלה ואחרים.

 

למה לא מתאחדים? בזמן שאילנית דווקא לא היתה מתנגדת לקמבק קטן (שאולי גם יחיה קצת את הקריירה שלה), צח ממהר להרוס את החגיגה. "אני מעשן היום המון סיגרים", הוא אומר, "הקול שלי נעלם וגם אין לי שום נוכחות בימתית. ההופעות היו נחמדות מאוד אבל זו היתה הדרך שלי להגיע להפקה וזה מה שאני עושה היום, ואני גם אוהב את זה הרבה יותר. כבר אז אילנית היתה משגעת ואני הייתי המוזר שעומד מאחוריה. מה אני צריך את האיחוד הזה? יש היום בארץ המון תאומים שקוראים להם אילן ואילנית, שהם יקימו צמדים ויופיעו, זה הרבה יותר הגיוני".

 

שלישיית התאומים

חברי הלהקה: פופיק ארנון, אושיק לוי וחנן גולדבלט.

להיטים גדולים: "שלגיה" , "פרח בר", "ניסע לים", "בלדה בין כוכבים".

תקופת פעילות: 1966-1969.

 

קצת היסטוריה: ההרכב הוקם אחרי שחנן גולדבלט סירב להצעה להיות הגשש

הרביעי, והקים יחד עם חברו הטוב פופיק ארנון שלישייה חלופית, אליה צורף יוצא להקה צבאית טרי בשם אושיק לוי. בדומה ל"גשש החיוור" השלישייה עסקה בעיקר בשילוב בין מערכונים לשירים, ושני התקליטים הראשונים שלה הופקו על ידי יוסי בנאי וכללו שירים של שלום חנוך, דוד אבידן, ירון לונדון ואריק אינשטיין. ב-1969 השתתפו חברי ההרכב בתוכנית טלוויזיה מיוחדת שהוקדשה לנחיתת האדם על הירח ושם חשפו לראשונה שלושה שירים חדשים: "חולה ירח", "אנחנו פוחדים" ואת הלהיט "בלדה בין כוכבים".

 

הגורם לפירוק: בזמן שעל הגששים אסרו לעשות כל דבר אחר במקביל, כל אחד מחברי "שלישיית התאומים" פרח בקריירת סולו. גולדבלט שיחק בתוכנית "קרוסלה" בערוץ הראשון, לוי עשה תקליט וארנון שיחק במחזמר "קזבלן". "היה קשה להמשיך ביחד ולחוד", אומר גולדבלט, "אז החלטנו להתפרק. היינו שלושה אנשים שכל אחד מהם משך לכיוון אחר".

 

מתי הבנתם שזה הסוף?

 

"כשאושיק הביא לנו את השיר 'חוזה לך ברח' מאוד התלהבנו וביקשנו ממנו

להקליט אותו כחלק מהשלישייה. הוא אמר לנו שזה שיר שהוא רוצה לשיר לבד, בלעדינו, ואז הבנתי שזה הסוף".

 

אז למה לא מתאחדים? "הסיכוי שנתאחד?", צוחק גולדבלט, "לא קיים. אני לא אוהב לחזור על דברים שעשיתי, צריך להתקדם בחיים. אפשר לעשות לנו ערב מחווה, שנעלה לכמה שירים ומערכונים, אבל לא איחוד ממש. אולי צריך להביא שלושה חדשים שיעשו את הקטעים שלנו ואנחנו נשב בקהל ונריע להם. זה רעיון לא רע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נושאי המגבעת. בערב המחווה
צילום: אורלי דיין
שלמה צח. לשעבר אילן
צילום: שאול גולן
לאתר ההטבות
מומלצים