שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

שר השיכון זאב בוים: "צריך לקדש את החיים בכל מצב"

"צריך לנהוג על בסיס הגישה ההומנית והיהודית המקדשת את החיים על פני המוות. יש להתגבר על מעצורים פסיכולוגיים טבעיים ולראות את המטרה הנעלה של הקניית חיים חדשים ומניעת סבל מאנשים כמטרה עליונה", אומר שר השיכון זאב בוים

החתימה

חתמתי על כרטיס אָדי לפני כעשר שנים.

 

התלבטויות

לא התלבטתי. בגישתי אני חושב שצריך לקדש את החיים בכל מצב. בנוסף, חשבתי שכאיש ציבור המטפל בנושא תרומת האברים עלי לנהוג בבחינת 'נאה דורש ונאה מקיים'. לאחר שנתתי דוגמה אישית אני יכול להפציר באנשים לחתום על כרטיס אָדי.

 

הגורם

בשנת 1996, כשנבחרתי לראשונה לכהן בכנסת, הציפו את שולחני מיליון ואחד נושאים. אימצתי עצה שנתן לי ח"כ ותיק ובחרתי להתמקד בנושא אחד בלבד. כשנתקלתי בנושא תרומת האברים החלטתי שהוא חשוב, שחלקים גדולים בחברה סובלים וזקוקים לפתרון.


לא מהפכה בלחיצת כפתור אלא תהליך של שינוי תרבותי (צילום: דודי ועקנין)

 

התגובות

בסביבתי קיבלו את זה באופן טבעי ביותר. בעולם המושגים והערכים שלנו זה נחשב לדבר מובן מאליו ולשם צריך איש ציבור לכוון את פעילותו.

 

פגשתי בחולה

כשעסקתי בכך נפגשתי עם חולים רבים שהמתינו להשתלה ובהם חולה לב אשר עבר השתלת לב אחרי שמערכות שלמות בגופו קרסו. סייעתי לו לפגוש רופאים מתאימים ואף עודדתי אותו לבצע את ההשתלה. פעמיים הוא נבהל ובפעם השלישית הרים אלי טלפון ופשוט הכרחתי אותו להיכנס למכונית בליל  שבת בשעה מאוחרת ולנסוע לעבור את ההשתלה. היום הוא כבר חזר לאיתנו.

 

אני עושה

בשנים בהן עסקתי בנושא נפגשתי עם חולים, אנשי רפואה, רבנים ואנשי המרכז הלאומי להשתלות. התוודעתי לתופעה נוקבת, לא פשוטה ומכאיבה מצד אחד ובעלת פוטנציאל גדול לתקווה וחידוש חיים מהצד השני: מצאתי שמיעוט התרומות בארץ מביא אנשים לחפש פתרונות יקרים ולעיתים מסוכנים בחו"ל וכי יש לשנות את דפוסי התרבות בארץ.

 

חותמים עכשיו:

 

פרויקט תורמים לחיים:

  • 31 אלף חותמים - שיא כל הזמנים באדי
  • למה ישראלים לא חותמים על כרטיס אדי - 7 מיתוסים
  • מתלבטים? היכנסו לפורום אדי ב-ynet

     

    בשנת 1997 יזמתי חוק במסגרתו יינתן תמריץ כלכלי לתורם ולבני משפחתו, תעשנה פעולות לעידוד החתימה על כרטיס אָדי ויקבע כי עוד בחייו יצווה אדם את גופו ואבריו לפי הצורך, כך שאחרי מותו לא יהיה צורך באישור משפחתו, אלא אם כן המשפחה תביע סירוב במצבים מסוימים.

     

    לא הצלחתי להעביר את החוק, אך חלק מן הדברים יושמו אחר כך. העובדה שזה דורש הרבה זמן טמונה, לדעתי, בצורך בשינוי תרבותי ובשינוי גישה.

     

    כולנו שווים

    לא שמעתי על גישה גזענית לעניין, להיפך: נגעה לליבי החלטתם של הורי ילד פלסטיני שנהרג בשוגג מירי חיילי צה"ל במהלך מרדף ללכידת מבוקשים, לתרום את אבריו. ביקרתי את המשפחה בסוכת האבלים כדי לנחם את ההורים, להכיר להם תודה ולהעלות על נס את תרומתם המיוחדת, בה הם הפגינו גדולה אנושית יוצאת דופן. מי שמבקש לעשות סלקציה גזענית בתחום האנושי הזה, מוטב שלא נקבל ממנו תרומה בכלל.

     

    התרומה והדת

    אחת הסוגיות הקשות בנושא הזה היא מועד קביעת המוות שאז הייתה סביבו מחלוקת קשה שטרם נפתרה סופית גם היום. יש רבנים המתחבטים בכך מאוד וגם אוכלוסייה גדולה שהיא לאו דווקא חרדים אלא שומרי המצוות ואפילו חילונים, נרתעים מהעיסוק במוות. לוקח זמן לשנות את הלך הרוח. הפתרונות הם בפרסום, בטיפול בנושא ובהתמדה בטיפול בנושא. צריך להעלות על נס כל מקרה שבו משפחה או אדם, עוד בחייו, מצווה את אבריו למען חולים. אני מאמין שזו הדרך: לא בלחיצת כפתור ומהפכה אלא דרך תהליך של שינוי תרבותי שאני מאמין שהוא יתקיים.

     

    מילה לספקנים

    אני קורא לאזרחי המדינה, על בסיס הגישות ההומנית והיהודית המקדשות את החיים על-פני המוות, להתגבר על מעצורים פסיכולוגיים טבעיים ולראות את המטרה הנעלה של הקניית חיים חדשים ומניעת סבל מאנשים כמטרה עליונה. יש לנהוג בהתאם לכך, לחתום על כרטיסי אָדי ולהתנדב להציל חיים במובן הנעלה והפשוט של המילה.


    רוצים לראות מי עוד חתם על כרטיס אדי ומפציר גם בכם להציל חיים? לחצו כאן


  • לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: דודי ועקנין
    זאב בוים. עשר שנים עם כרטיס אדי בכיס
    צילום: דודי ועקנין
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים