שתף קטע נבחר

מערכת החינוך עוברת לקוד פתוח? לא כל כך מהר

משרד החינוך חתם על הסכם עם 'סאן' להכשרת מורים והקמת מעבדות בתחום הקוד הפתוח. בשלב הראשון מדובר בתחומי מדעי המחשב והבחירה אם להישאר עם Windows המוכרת או לעבור ללינוקס נתונה בידי הנהלות בתי הספר

משרד החינוך הודיע הבוקר (ה') כי יעבור לשימוש בתוכנות קוד פתוח בבית הספר, וכן יכשיר מורים ויטמיע תוכנות ומערכות המבוססות על קוד פתוח בבתי הספר.

  

"אנחנו רוצים לחשוף את המורים והתלמידים שלנו לידע עדכני", מסבירה ל-ynet חנה ויניק, ראש מנהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך. היום תעשיות עתירות מחקר ופיתוח - הם מעניקים לאנושות ידע שלפעמים הוא בלעדי להן ורק להן יש את הידע לספק לנו - אם יש להן קוד פתוח הן יכולות לספק אותו לסביבה... הרעיון שנהיה אם אצבע על הדופק - עדכניים ביותר".

 

בשנת 2004, חתם משרד החינוך הסכם עם מיקרוסופט (המכונה - School Agreement) למשך חמש שנים, לפיו ההסכם מיקרוסופט מוכרת למשרד החינוך תוכנות בעלות של 34 דולר לתחנה. משרד החינוך הבטיח אז שמסגרת פיילוט מספר בתי ספר יעשו שימוש בלינוקס ובמערכות OpenOffice לעיבוד תמלילים.

 

מתחילים במגמות מדעי המחשב

במקביל לשימוש במערכות מיקרוסופט במשרד החינוך, עמותות פרטיות כמו "המקור" ו"מכן ויה" פועלות למען הכנסה של תוכנות ומערכות הפעלה מבוססות קוד פתוח לבתי הספר - ביניהן OpenOffice ולינוקס, וכן פועלות לתרומות מחשבים ישנים, ולהכשרת המורים והתלמידים בתחום - כל זאת כיתה אחר כיתה, ובית ספר אחרי בית ספר.

 

אמש חתמה שרת החינוך יולי תמיר הסכם עם חברת "סאן", לפיו החברה תתחייב לסייע בהטמעת תוכנות חדשות לשימוש בבתי הספר, להשתתף במימון הכשרת מורים ולסייע בהקמת מעבדות מחשבים חדשות ברחבי הארץ. על פי הודעה משותפת של סאן ומשרד החינוך, ההסכם נחתם לתקופה של שלוש שנים עם אופציה להארכה נוספת של ההסכם לשנתיים.

 

בשלב הראשון, ההסכם מדבר על שילוב של מערכות כמו סולריס והתאמה של כלי ג'אווה (המשמשים את התעשיה) לצרכים של מערכת החינוך, מסביר סמי קפלן, מנהל אגף מחשבים במנהל המדע והטכנולוגיה במשרד החינוך, "זה יהיה בעיקר במגמות של מדעי המחשב וטכנולוגיות מידע כרגע", הוא אומר, "מדובר בפתיחת דלת לעתיד אחר - לאן שנגיע, נגיע".

 

המורים שיוכשרו בשלבים הראשונים של ההסכם יהיו מורים למדעי המחשב. "הם בשלים יותר לעבוד עם הכלים המורכבים, אז אנחנו לא מדברים על מצורים בהיקף רחב", מסבירה ויניק. לגבי הקמת מעבדות - חלים על כך חוקי תרומות, היא מוסיפה. לדבריה, העניין דורש בחינה של הלשכה המשפטית, בהתאם לכמות המעבדות שתרצה לתרום 'סאן'. "אם החברה תרצה לתרום מעבדות ל-500 בתי ספר, זה מצריך הסכם נפרד".

 

עוברים ללינוקס? "ימים יגידו"

האם נוכל לראות את בתי הספר עוברים בהמוניהם ללינוקס ונוטשים את מערכות ההפעלה Windows? "ימים יגידו", אומר קפלן, אך המציאות מראה שייתכן כי הדבר לא יתרחש בעתיד הקרוב. "מערכת החינוך איננה מכתיבה לצרכנים במה להשתמש", אומרת ויניק, "אבל מה שנעשה בו שימוש צריך להיות מאושר לפי הסכמים". הבחירה, מסבירה ויניק, נמצאת בידי בתי הספר ומנהליהם.

 

בעקבות ההסכמים עם מיקרוסופט, בתי הספר רבים עושים כיום שימוש ב-Windows ו-Office במעבדות המחשבים בבתי הספר, ואלה המוצרים שהמורים והתלמידים עושים איתם שימוש לאחר מכן בבית. על פי ההסכם, מעבר לרכישה לבתי הספר, המורים יכולים לרכוש את התוכנות הללו בהנחה משמעותית לשימוש ביתי.

 

המצב הזה למעשה ממצב את השליטה של תוכנות מיקרוסופט בשוק ובבתי הספר, ודוחקת הצידה פתרונות קוד פתוח, לא?

 

"מערכת החינוך מציבה דרישות אך לא בהכרח ליישום של חברה זו או אחרת", מתעקשת ויניק, "המערכת דורשת שתלמיד ידע לשלוט בגליון אלקטרוני. אם בית ספר בחר להשתמש בכלים של מיקרוסופט, או כלים מקבילים של חברה אחרת - מערכת החינוך איננה מכתיבה זאת... אנחנו רוצים שהמערכת תהיה עדכנית מבחינת יישומים עדכניים שקיימים בשוק ביחס למה שנדרש".

 

"אם אני יכולה להביע דעה - נכון להיום אני עוד לא רואה תחרות כי זה עוד לא הגיע למצב הזה, ולכן חלק ישתמשו בזה, אחרים ישתמשו בזה וידעו מה הציפיות שלכם מכל כלי".

 

אם ככה, איזו סיבה יש לבתי הספר לעבור ללינוקס בעקבות ההסכם החדש?

 

"שאל אותם. איזו סיבה יש לי לקנות שמלה שחורה ולא אדומה? כל דבר עונה על צורך מסוים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתי הספר יעברו?
שרת החינוך, יולי תמיר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים