שתף קטע נבחר

זירת הקניות

יוזמה: להוציא כליל את שקיות הפלסטיק משימוש

בדיון על היוזמות השונות להפחתת השימוש בשקיות פלסטיק הוחלט לקדם מהלך להוצאתן באופן גורף משימוש. במקום השקיות המזהמות יוצעו ללקוחות סלי בד לשימוש רב-פעמי תמורת מספר שקלים, שקיות פלסטיק מחומר מתכלה תמורת כמה עשרות אגורות ואפשר שגם שקיות פלסטיק עבות לשימוש רב פעמי. הצעת חוק בנושא תתוקן ותוגש לקריאה ראשונה

יוזמה חדשה למאבק בשקיות הפלסטיק: בשימוע שנערך היום (ג') בהשתתפות כל הגורמים המעורבים בנושא, הוחלט לאמץ יוזמה חדשה שמטרתה הוצאה גורפת של שקיות הפלסטיק המזהמות משימוש במרכולים.

 

במסגרת היוזמה החדשה, שתיכנס כעת לתהליך החקיקה, יציעו המרכולים ללקוחות חלופות לשקיות המזהמות: סלי בד לשימוש רב-פעמי במחיר של מספר שקלים בודדים (עד 4.5 ככל הנראה), שקיות פלסטיק מחומר מתכלה (שיעלו ללקוחות כמה עשרות אגורות עבור כל שקית) או שקיות פלסטיק עבות לשימוש רב-פעמי.

 

המשמעות, בין היתר, היא שיוזמת החקיקה שכללה מנגנון לגביית שקל עבור כל שקית - כדי לעודד הפחתה בצריכה - יורדת מהפרק. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי אפשר שיוחלט על היטל מסויים על השקיות, אולם הנטייה היא להעדיף את היוזמה החדשה לשימוש בחלופות.

 

בדיון השתתפו חברת הכנסת אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) וח"כ דב חנין (חד"ש) - שהצעת החוק שלהם לעידוד הפחתת השימוש בשקיות עברה בקריאה טרומית - חברי הכנסת יוחנן פלסנר (קדימה) ואבשלום וילן (מרץ) - שיזמו גם הם הצעת חוק בנושא - נציגי המשרד להגנת הסביבה, משרדי התמ"ת והאוצר, ונציגי התעשיינים, יצרני השקיות ורשתות השיווק.

 

בתום הדיון העירני הוחלט לאמץ את היוזמה המשותפת להפסקת השימוש בשקיות המזהמות, תוך הצעת החלופות השונות ללקוחות. לפיכך ישנו חברי הכנסת חנין וטרטמן את הצעת החוק שלהם בנושא ויגישו אותה לקריאה ראשונה במליאה. לדברי ח"כ חנין, תמיכת המשרד להגנת הסביבה ביוזמה תסייע לה לעבור את הליכי החקיקה השונים.

 

עבודת מחקר שביצע מוסד שמואל נאמן בטכניון, בהזמנת המשרד להגנת הסביבה, מצאה כי כ-2 מיליארד שקיות פלסטיק נצרכות על ידי אזרחי ישראל ברשתות שיווק וחנויות מדי שנה. כרבע מהשקיות מושלכות לפח מיד לאחר השימוש הקצר. גם השקיות שנעשה בהן שימוש חוזר - לרוב כשקיות אשפה ביתית - מושלכות לפח. התחנה הסופית שלהן היא באתרי הפסולת, שם הן תופסות נפח רב.

 

לא מעט שקיות שמושלכות לפח מוצאות את דרכן לצידי הדרכים או לשטחים פתוחים, שם הן מהוות לא רק מפגע סביבתי אלא גם סכנה ממשית לחיות בר וצמחים. על פי סקר שביצע המכון, 80 אחוז מהישראלים יודעים שהשקיות גורמות לנזק סביבתי, אך מחצית מהם סבורים שמדובר בנזק "בינוני" בלבד.

 

בארצות שונות בעולם כבר פועלות יוזמות שונות להפחתה בצריכת השקיות. באירלנד הופעל מנגנון תשלום עבור השקיות שהביא להפחתה של 90 אחוז בשימוש. מנגד, בסין חוקק לאחרונה חוק האוסר שימוש בשקיות באופן גורף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תגידו שלום. שקיות פלסטיק
צילום: דלית שחם
מומלצים