שתף קטע נבחר

נושא הנחש: המזל ה-13

בימים אלה ניתן לראות מעל האופק המערבי את הקבוצות נחש ונושא הנחש. יגאל פת-אל מגיש את הסיפורים המיתולוגיים שמאחורי שמות הקבוצות ואת המראות המרהיבים שהן מספקות

הקבוצות "נושא נחש" ו"נחש" הן בין קבוצות הכוכבים הגדולות ביותר בשטחן. בימים אלה של תחילת הסתיו, מצויות שתי הקבוצות בשעות הערב המוקדמות מעל האופק הדרום מערבי, צפונית לקבוצת הכוכבים "עקרב", המצויה לפני שקיעתה באופק הדרום מערבי (ראו מפה).

 

קבוצת הכוכבים נושא נחש היא הקבוצה היחידה, להוציא את תריסר המזלות, שמסלול השמש בשמים עובר בשטחה. למעשה, בגלל תקופת הנקיפה של ציר סיבוב כדור הארץ, פרק הזמן שבו מצויה השמש בתחומי קבוצת נושא נחש גדול מפרק הזמן בו היא מצויה בתחומי קבוצת עקרב, עד כדי כך שיש הקוראים לה המזל ה-13.

 

מקובל לראות בקבוצת הנחש את דמותו של אופיוכוס. השם אוֹפיוֹכוּס, כפי שהוא מוכר היום, מתאר את הקבוצה כבר בתקופת יוון העתיקה. התוספת נושא הנחש הופיעה רק מאוחר יותר, בימי גדולתה של רומא. במקור תיארה הקבוצה את אָסְקֶלָפּיוּס, שהיה ידוע בחוכמתו הרבה, בעיקר חוכמת הרפואה. הנחשים הקדושים שנקשרו עם הרופא הדגול, שהיה בנו של אפולו ותלמידו של כירון הקנטאורוס, הפכו לסמל הרפואה וידועים ככאלה עד עצם היום הזה.

 

במקביל נקשרה הקבוצה לדמויות רבות של גיבורים בהקשרים שונים של נחש: יָאסוֹן והדרקון ששמר על גיזת הזהב, קָאדמוּס שהפך לנחש ועוד. מכל אלה תוארה הקבוצה באטלסים רבים כדמותו של לָאוּקוֹן מטרויה שנאבק בנחש. איורים אלו הופיעו באטלסים רבים במשך ימי הביניים וכן מאוחר יותר.

 

דמותם של האב לאוקון ושני בניו הנאבקים בנחש הייתה מקור השראה ליצירות אמנות רבות ויש המייחסים לה את דמותו של נושא הנחש. בסוף המצור על טרויה, משנואשו היוונים מלהבקיע את חומות העיר, הבריק בראשו של אודיסאוס הערמומי הרעיון של הסוס הטרויאני המפורסם. בוקר אחד, הבחינו הטרויאנים בסוס עץ מוזר העומד מחוץ לעירם וסמוך לו פוסע עריק מהצבא היווני. העריק המפוחד והמבוהל סיפר לשוביו כי האלה אתנה, פטרוניתם של היוונים, הסירה את תמיכתה מבני חסותה. כדי לפייס את האלה הנרגנת החליטו היוונים להקריב קורבן לאתנה, כי בלי עזרתה לא יעלה בידם להבקיע את חומות העיר. עוד הוסיף הפליט, ששמו היה סינוֹן, כי הוא עצמו נבחר להיות קורבן לאלה אך הצליח לחמוק. משראו היוונים כי הקורבן המיועד נעלם, חששו מזעמה של אתנה, נטשו את המערכה ושבו ליוון. פליט זה היה כמובן חלק מתוכניתו הערמומית של אודיסאוס, ומשימתו הייתה להפיס את חשדנותם של הנצורים.

 

הטרויאנים פקפקו בסיפור המוזר והספקן מכולם היה הכוהן הגדול ששמו לאוקון. הוא התחנן בפני ההמון המריע להשמיד את סוס העץ כי לא בטח ביוונים הערמומיים ולא במתנותיהם. לאחר שבני עמו לא שעו לו, הטיל לאוקון בייאושו חנית בסוס. ייתכן שאילו התמיד לאוקון במעשיו ובתחנוניו, היו מביא לבסוף לגילויים של היוונים החמושים שהסתתרו בתוך הסוס.

 

כדי להשתיק את לאוקון ולהציל את תוכניתו של אודיסאוס שלח פוסידון אל הים, שלא אהד את הטרויאנים, שני נחשים אדירים שיצאו מהים וזחלו הישר אל לאוקון ובניו שעמדו כל העת לצד אביהם. לאוקון ובניו נאבקו בנחשים, אך אלה הצליחו אט-אט לחנוק אותם, מול עיניהם המפוחדות של בני עמם. לאחר מות לאוקון ובניו חששו הטרויאנים מזעמם של האלים ומעונשים נוספים שיבואו עליהם אם לא ינהגו בסוס בכבוד הראוי לו. הם הכניסו את הסוס העירה ובכך חרצו את גורלה של עירם (מתוך: האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים).

 


עמודי הבריאה, במרכז ערפילית הנשר שבקבוצת נחש (צילום: מצפה הכוכבים בגבעתיים) 

 

קבוצת נושא נחש וקבוצת נחש הכרוכה משני צדדיה עתירה בגרמי שמים ייחודיים, אלה צבירי הכוכבים הכדוריים, המצויים בהילה של שביל החלב, וכל אחד מהם מכיל בין עשרות אלפי למאות אלפי כוכבים. במשקפת שדה בלילה חשוך נטול ירח הם נראים ככתמים עגולים מעורפלים. אולם, בחרתי להתמקד דווקא באחד מגרמי השמים היפים יותר, המצוי בתחומיה של קבוצת נחש (בחלקה המזרחי – ראו מפה). זוהי ערפילית הנשר (Eagle Nebula) שסימנה M16. זו ערפילית של גז בה מצויים גם ענני אבק קרים שבהם נוצרים כוכבים צעירים שהקרינה הבוקעת מהם מחממת את הגז והודות לכך הוא מאיר.

 

במרכז הערפילית מצויים שלושה ענני גז כהים מוארכים שבהם נוצרים כוכבים כה רבים עד שהם קיבלו את הכינוי – עמודי הבריאה (Pillars of creation). בתמונה זו שצולמה במצפה הכוכבים בגבעתיים נראים "שלושת עמודי הבריאה" במרכז התמונה. העננים הם כהים וכה אטומים עד שהם לא מעבירים את אור הכוכבים המצויים מאחוריהם. למעשה אנו רואים אותם הודות לאור הכוכבים המצויים מאחוריהם, המאיר את שוליהם. בנוסף, אפשר לראות בתמונה עננים קרים דחוסים נוספים, הנראים ככתמים כהים על רקע הגז המאיר המצוי ברקע. התמונה צולמה במצפה הכוכבים בגבעתיים, בטלסקופ Meade 16 LX200 בידי עופר גבזו ויגאל פת-אל. התמונה מורכבת מ-5 צילומים שונים שצולמו באורכי גל שונים שנפלטים מאטומי מימן, גופרית וחמצן המצויים בערפילית. אפשר לראות את הערפילית בעין, בלילה חשוך מאוד, ללא ירח, והיא נראית ככתם מעורפל, בהיר יחסית, על רקע שביל החלב באזור המסומן במפה.

 

 

מערכת השמש השבוע

 

הירח היה במלואו בחג הסוכות והוא הולך ומתמעט עד שיגיע לרבע האחרון ב-21 באוקטובר. ב-25 באוקטובר יחלוף הירח סמוך לידיד ותיק החוזר אלינו בשעות הבוקר המוקדמות – זהו שבתאי שמדי יום מקדים לזרוח ובימים אלה הוא זורח כשעתיים לאחר חצות מעל האופק המזרחי, כאשר הוא מצוי בתחומי קבוצת אריה. כוכב חמה נראה אף הוא לפני עלות השחר מעל האופק המזרחי ושבוע זה יהיה המועד הטוב ביותר לצפות בו, למשכימי קום כמובן, כיוון שמרחקו הזוויתי מהשמש יהיה המרבי במחזור זה שבו הוא כוכב בוקר.

 

נוגה נראה היטב בשעות הערב המוקדמות מעל האופק המערבי בתחומי קבוצת עקרב, עד כשעתיים לאחר השקיעה. אי אפשר לטעות בכוכב הלכת הבהיר ואפשר להבחין בו בקלות גם על רקע הדמדומים (ראו מפה). ב-23 בחודש יחלוף כוכב הלכת נוגה כמעלת קשת אחת צפונית לצביר כדורי המצוי בקבוצת עקרב וסימנו M80. בגלל אור הדמדומים יהיה קשה להבחין בצביר הכוכבים ולכן יש להמתין עד שיחשיך ואז יש לקוות שהאובך מעל האופק המערבי לא יקהה את אור הצביר. כדי לנסות ולראות את הצביר יש להצטייד במשקפת באזור חשוך מאוד.

 

כוכב הלכת צדק נראה היטב רק בשעות הערב המוקדמות כשהוא מצוי מעל האופק הדרומי ושוקע לפני השעה 10 בערב באופק הדרום מערבי. צדק עדיין מצוי בתחומי קבוצת הכוכבים קשת וגם בו אפשר להבחין כאשר השמים עדיין מוארים באור הדמדומים. אפשר לצפות בצדק ובארבעת ירחיו הן מבעד למשקפת שדה, או מבעד לטלסקופ קטן, אז אפשר לראות גם את הליקויים ההדדיים בינו לבין ארבעת ירחיו הגדולים.

 

מידע נוסף על התצפית בכוכבי הלכת ועל אירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא באתר היל"א – המרכז הישראלית למידע אסטרונומי, תחת הקטגוריה מערכת השמש – צדק.

 

ד"ר יגאל פת-אל , היל"א – המרכז הישראלי למידע אסטרונומי , מנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ויו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים