שתף קטע נבחר

ספרד: דיכטר, יעלון וחלוץ ייתבעו על חיסול שחאדה

חיסולו של בכיר חמאס, סלאח שחאדה, בקיץ 2002, עלול לעלות לישראל בתביעה נגד בכירים לשעבר: שר הביטחון בן-אליעזר, הרמטכ"ל יעלון, מפקד חיל האוויר חלוץ, ראש השב"כ דיכטר ועוד שלושה קצינים. שופט במדריד אישר להגיש את התביעה

שש שנים וחצי מאז שהוטלה הפצצה במשקל טונה, שחיסלה את בכיר חמאס סלאח שחאדה, הדיה ממשיכים להישמע ברחבי העולם - והאצבע המאשימה שוב מופנית לבכירי מערכת הביטחון הישראלית. שופט ספרדי הסכים בצהריים (ה') להכין תביעה בגין "פשעים כנגד האנושות" נגד ששה אנשי צבא ישראלים דאז ושר הביטחון לשעבר, בנימין בן-אליעזר. בהפצצת בית המגורים בעזה ביולי 2002 נהרג שחאדה ואיתו 14 אזרחים. כ-100 נפצעו.

 

הנאשמים בתביעה, פרט לבן-אליעזר, נשאו בעת התקיפה בתפקידים בכירים: הרמטכ"ל דאז, משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון.

 

מקור משפטי במדריד מסר שהשופט פרננדו אנדיאו החליט לקבל את התביעה שהוגשה על ידי המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, בשם עקרון הצדק האוניברסלי שבו מכירה ספרד, בכל הקשור לפשעים נגד האנושות ורצח עם. לקריאת ההחלטה המלאה (בפורמט PDF) לחצו כאן.


ביתו של שחאדה שהופצץ ב-2002 (צילום: רויטרס)

 

אנדריאו, שופט בית המשפט הלאומי בספרד, החליט לשגר שני מכתבים - האחד לשלטונות הישראליים, כדי לבשר להם על פתיחת חקירה בנושא, וכן לרשויות הפלסטיניות, כדי לעדכנן על קבלת התביעה.

   

"מכה בכנף"

סלאח שחאדה, בן 49 במותו, יליד עזה, הקים את גדודי עז א-דין אל קסאם, הזרוע הצבאית של החמאס. בשנות ה-80 היה עצור בידי ישראל, ומאוחר יותר נעצר על ידי הרשות הפלסטינית, ששחררה אותו בתחילת שנת 2000. הוא עמד מאחורי מאות פיגועים בישראלים.

 בתחילת דרכו נחשב שחאדה לאיש הקשר בין הדרג המדיני לדרג הצבאי של התנועה, אבל עם התפתחות האינתיפאדה הוא סומן כמי שעומד מאחורי כל פעולות הזרוע הצבאית של החמאס. בישראל אף טענו גורמים שונים כי הנזק שהוא גורם קשה יותר מזה של מוחמד דף.

 

הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, שימש כמפקד חיל האוויר באותה התקופה, והוא צוטט בעקבות האירוע כאומר לטייסים: "אתם יכולים לישון טוב הלילה, עשיתם ביצוע מושלם". וגם: "אם אתה רוצה לדעת מה אני מרגיש כשאני משחרר פצצה - אני מרגיש מכה קלה בכנף המטוס כתוצאה משיחרור הפצצה. כעבור שנייה זה עובר וזהו".

 

בעקבות עתירה לבג"ץ נגד מינויו כסגן הרמטכ"ל - אולץ חלוץ למסור את עמדתו המוסרית בנושא, ובתשובתו לעתירה הדגיש: "אני רואה עצמי לא רק כאדם ערכי ומוסרי, אלא כמי שבאישיותו מוטבעים ערכי מוסר צה"ל לדורותיו". הוא הוסיף כי "אין ספק בלבי שאם מי מהשותפים לאותו מבצע היה יודע מראש שאלה תהיינה התוצאות הטראגיות, המבצע לא היה מאושר".

 

הבקשה לחקור את קציני צה"ל ושר הביטחון לשעבר נסמכת על מה שקרוי "עיקרון האוניברסליות", בשמו טוענות כמה מדינות כי בידי המערכת המשפטית שלהן הזכות להעמיד לדין גם אזרחי מדינות אחרות, על עבירות שלא בוצעו בשטחן ואינן נוגעות להן במישרין. בלגיה, המפעילה גם היא את העיקרון,

 שינתה את חוקתה בעקבות התיק שנגע לאריאל שרון בפרשת סברה ושתילה, כך שניתן לחקור ולשפוט בתחומה רק בגין עבירות הנוגעות לה. להערכת גורמים משפטיים, בריטניה היא הבעייתית ביותר כיום באירופה מבחינתם של קציני צה"ל, ועל הרקע הזה הוזעק משם בעבר האלוף דורון אלמוג בחזרה ארצה.

 

בעבר הוגשו תביעות ותלונות נגד בכירים ישראלים במדינות נוספות בעולם, בעקבות החיסול. במאי 2007 דחה בית משפט פדרלי בארצות הברית על סף, תביעה שהגיש ארגון זכויות אדם נגד השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, בטענה כי היה מעורב ב"פשע מלחמה". 

 

בנובמבר 2005 דווח כי הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, נחלץ ממעצר במהלך ביקור בניו זילנד. הצו, שאותו הגיש אזרח ניו זילנדי נגד יעלון, באשמת פשעי מלחמה בשל חיסול שחאדה, בוטל ברגע האחרון בהתערבות משרד המשפטים המקומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן-אליעזר. שר הביטחון ב-2002
צילום: AFP
חלוץ. מפקד חיל האוויר ב-2002
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי פי
יעלון. הרמטכ"ל דאז
צילום: איי פי
דיכטר. ראש השב"כ לשעבר
צילום: עידו בקר
מומלצים