שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

קניון ירוק. יש בכלל דבר כזה?

טהרני הסביבה האדוקים יגידו שאין כזה דבר קניון ירוק, כי בקניון עטור זכוכית, ענק וממוזג, שמואר בשלל אורות ופרסומות ומקדש את המכונית הפרטית קונים דברים שלא באמת צריכים - וזו הסיבה שיש משבר סביבתי. אבל מי אמר שאי אפשר להקים קניון ידידותי לסביבה. הנה, תראו

לאחרונה הונחה במרכז העיר באר-שבע אבן פינה לקניון הירוק הראשון בארץ. קניון זה מצטרף למתחם קניות פתוח חדש, שנבנה בפאתי העיר, גם הוא על טהרת התכנון הסביבתי.

 

החיבור בין צרכנות לאיכות הסביבה הוא חיבור טעון ומורכב, אולם הוא לב ליבו של הדיון הסביבתי. הרי אנו צורכים מים, אוויר, אנרגיה ומזון כדי להתקיים. מנגד, תרבות השפע המודרנית מקדשת את החומר והחומרנות - כלומר לא תמיד מה שאנו צריכים באמת. הפרת האיזון הזו, בין "אני צריך" ל"אני רוצה" היא אחד הזרזים העיקריים לפריצת המשבר הסביבתי.

 

נכון שאנחנו מדברים לא פעם על החשיבות של שימוש מושכל במשאבים, אבל לרוב זה מסתכם בדיון ברומו של עולם על מקורות אנרגיה או מים, ולא בקנייה יומיומית בסופרמרקט או בקניון. במלים אחרות: אנחנו הרי לא תמיד קונים רק מה שאנו צריכים אלא גם לא מעט דברים שאנו רוצים אבל לא באמת צריכים.

 

על בסיס הפער הזה, המושג "קניון ירוק" יכול להישמע כמו בדיחה יח"צנית גרועה. כי הרי מבני הענק הסגורים והבזבזנים האלו, שמשמשים כמרכזי קניות ובילוי, בולעים בתוכם אין סוף משאבים של קרקע, אנרגיה, חומרי מבנה והרבה חומר שעובר מהמוכר לקונה. אבל טביעת הרגל האקולוגית של מרכזי הקניות לא מסתכמת רק באלו. מתחמי הקניות מרכזים לתוכם תנועה ערה של כלי רכב מזהמים, רעש בלתי פוסק, שלטי פרסומות בכל פינה מבחוץ ומבפנים ובעיקר תרבות של אני, כאן, ועכשיו.

 

אז האם ניתן בכלל לקחת את כל נתוני הפתיחה המאיימים האלו ולהפוך את הקערה על פיה ולהקים מרכז קניות ירוק? התשובה לכך תלויה בוודאי בעיני המתבונן, אבל בכל זאת הייתי מציע שלא נפסול את הנושא על הסף וננסה לבחון כיצד אפשר ליירק את מרכז הקניות מבלי לצבוע אותו בירוק בלבד.

 

דרך הזהב הירוקה

השלב הראשון והפשוט ביותר ליישום מסתכם בצמד המילים בנייה ירוקה. זה מתחיל בתכנון נכון של המבנה, כזה שמתאים לתנאי הסביבה, הן לאקלים והן לחזות הרחוב, ומשמר אנרגיה ומים. זה ממשיך בשימוש בחומרי מבנה ידידותיים לסביבה וממוחזרים. האפשרויות כאן רבות ומגוונות, לדוגמא התקנת פאנלים סולאריים לייצור חשמל על גג המבנה או בחלונות, השקעה במערכת רצינית לבקרת אקלים, התאמת תאורה, אגירת מי גשמים ומזגנים להשקיה ועוד.

 

אבל אפשר לקחת את הכל צעד נוסף קדימה, ולהפעיל את מרחב הקניות בקונספט ידידותי לסביבה, כזה שיוטמע במרחב הקניון ובחלונות הראווה, וכמובן להרבות בחנויות שמוכרות מוצרים סביבתיים, בחנויות יד שנייה ובעסקים שיש להם מחויבות סביבתית-חברתית.

 

אפשר אפילו להפוך את מרכז הקניות לחלק ממתחם בילוי שמציע גם חלופות סביבתיות יותר, כמו פארק ירוק למרגלות המבנה או על הגג, רשת של שבילי אופניים והליכה מהשכונות הקרובות אל הקניון ונגישות ותדירות של תחבורה ציבורית.

 

אז לפני שאנחנו מכריזים על "גרין ווש" בדרך לעוד שעת בילוי בקניון צריך לזכור שהאחריות שלנו לא מסתכמת רק בלומר מה צריך לעשות אלא בלהתחיל את השינוי בעצמנו.

 

ד"ר עדי וולפסון הוא מרצה במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמייה של הקניון בבאר שבע
באדיבות קבוצת להב
מומלצים