שתף קטע נבחר

 

דגן על איראן: "אני עבריין? שיעמידו אותי לדין"

על רקע הסערה סביב תקיפה אפשרית באיראן, מי שכינה את המהלך "כרעיון טיפשי" משיב לביקורת שהוטחה נגדו: "מי ששם את הבעיה במרכז זה ראש הממשלה ושר הביטחון. הם אמרו שהכל פתוח ושהם שוקלים ברצינות אופציה צבאית". הוא גם יצא נגד עסקת שליט: חיזקנו את חמאס, מחבלים יחזרו לטרור

ראש המוסד לשעבר מגיב לביקורת: בצל הדיווחים והדיון הציבורי על תקיפה אפשרית באיראן, השתתף הערב (יום ד') מאיר דגן בכנס של המועדון המסחרי והתעשייתי בתל אביב והתייחס לביקורת שספג לאחר שהזהיר בעבר כי פעולה צבאית תהיה "רעיון מטופש".

 

האיום האיראני - כתבות אחרונות ב-ynet:

דיווח: בריטניה מאיצה ההכנות לתקיפה באיראן

גורם בכיר: ברק הכניס לטירוף ופגע בביטחון

 

"אני עבריין שדה?", שאל דגן אחרי ששר האוצר יובל שטייניץ אמר כי יש להעמידו לדין. "שיעמידו אותי לדין. שיגידו – 'דגן עבר על החוק'. אביא עו"ד טוב. אני אגיד דברים ששר האוצר וחברים שלו אמרו בעניין ביטחון שדה, ויש לי זיכרון טוב". דגן תקף את מנהיגי המדינה: "מי ששם את הבעיה האיראנית במרכז זה ראש הממשלה ושר הביטחון. הם אמרו שהכל פתוח ושהם שוקלים ברצינות אופציה צבאית, מאז כולם עסקו בזה ודיברו על זה. אם רוצים להעמיד אותי לדין – בבקשה".

 

בפתח דבריו, התייחס דגן לביקורת החריפה שמתח עליו הבוקר השר בני בגין. "לא אדבר על הנושא האיראני, נושא מעניין לעצמו", אמר, "אומר שבני בגין הוא בין הפוליטיקאים היחידים שאני מעריך - יסודי, למדן, קפדן בכל מה שהוא עושה וראוי לכל הערכה. איש עקרונות - דבר שקשה לומר על אחרים. פיו וליבו שווים".

 

"לא נכון לשחרר 140 מחבלים לשטחים" 

השר בגין אמר בראיון לגל"צ על דבריו של דגן בעניין איראן: "זוהי מעילה באמון, פשוט מגעיל, מדובר במעשה נבלה שמקורו בשיגעון גדלות של אנשים". לדברי בגין, "עובדי מדינה התחייבו לנצור את סודות המדינה שהגיעו לידיהם ללא הגבלת זמן, גם אחרי שעזבו את תפקידם ואני חושב שצריך לראות במלוא החומרה את המעשים האלה שמביאים לאותו דיון תקשורתי שבאמת מהווה חבלה אמיתית ביכולת של הממשלה לקבל החלטות".

 

דגן חזר הערב גם על התנגדותו לעסקת שליט. "אני שמח ששליט חזר", הבהיר ראש המוסד לשעבר, "היה צריך ללכת לעסקה כי לא הייתה ברירה, אבל לא כזו". הוא הסביר: "אני לא מקבל את זה שמדינה צריכה לעשות הכל, אלא מה שיכולה על מנת להחזיר, הכל מביא לאבסורד. אני מתנגד לעסקה כפי שמומשה. חשבתי שלא נכון לשחרר 140 מחבלים לשטחים. חלק גדול מהם יחזור לטרור. חיזקנו את החמאס והחלשנו את הרשות שקיבלנו החלטה ללכת איתה לשלום, מה שהגדיר את חמאס כאויב".

 

לדבריו, נתניהו ושריו יצטרכו בעתיד לבקר משפחות שיאבדו את יקיריהן בגלל העסקה. "המחיר ששולם הוא בעייתי", אמר, "כי הממשלה תצטרך להתמודד בעתיד עם משפחה שתגיד: 'אתה שיחררת את הרוצח של הבת שלי או של אשתי'. האם זה יקרה? אני יכול לומר בוודאות שהמצב הזה יקרה".

 

דגן, הערב. "השלום הקר עם מצרים יימשך" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דגן, הערב. "השלום הקר עם מצרים יימשך"(צילום: מוטי קמחי)

 

ראש המוסד לשעבר מתח גם ביקורת על האופן שבו התקבל החייל בחזרתו מהשבי: "אני לא בטוח שהתלהבתי מהעובדה שנתניהו עומד ומקבל אותו, זה נראה לי בעיה, מציגים אותו כגיבור, הייתי נזהר מההגדרות האלה". הוא הוסיף: "גלעד עבר סבל קשה וצריך היה להחזיר אותו הביתה, אבל גיבור? האירוע הזה לא נראה לי כגבורה בהתגלמותה". הוא הזכיר כי מחבלים הסתערו על טנק של שליט, ואם צוות הטנק היה נלחם - החטיפה לא הייתה מתרחשת. עם זאת, הוא הודה שכולם עושים טעויות וגם הוא מבקר את הטעויות שלו בבית הקברות.

 

ההימור של דגן - עומר סולימאן

דגן התייחס גם למהפכה במצרים והעריך כי "האחים המוסלמים" לא ישתלטו על המדינה. "זה יפגע בכלכלה, בתיירות, בסואץ, בכל מה שמפרנס", אמר, "האמריקנים יפסיקו את הסיוע. הגז והדלק נגמרים, לכן נוח להם להפסיק את ההזרמה לישראל, לנסות להשיג ממה שנשאר רווח גדול יותר". עם זאת, הוא הביע חשש מכאוס שיוביל לאובדן השליטה בסיני.

 

על רקע דבריו של מלך ירדן עבדאללה, שהזהיר מביטול הסכם השלום בין ישראל למצרים, העריך ראש המוסד לשעבר כי קהיר לא תבטל את ההסכם. "השלום הקר יימשך", אמר, "לא להתלהב מהשלום בעידן מובארק - סרטי עלילות הדם שודרו ברמאדן בלילות שלטונו. אנשי מובארק יישארו. עומר סולימאן, לפי הימור שלי, יהיה השליט

הבא". 

 

בהמשך דבריו התייחס דגן להתקוממות בסוריה והביע תקווה שהמורדים יצליחו להביא להפלת משטרו של הנשיא בשאר אסד, לדבריו, כך הסונים במדינה יתפסו את השלטון וישתפו פעולה עם המתונים בעולם הערבי, כמו מדינות המפרץ. ראש המוסד לשעבר ציין כי מהלך כזה "יחליש את ההשפעה האיראנית באזור ואת השפעתה דרך חיזבאללה".

 

בנוגע לתהליך השלום התקוע בין ישראל והפלסטינים, דחה דגן את הטענות שרק הפלסטינים נסוגו ברגע האחרון מהסדרים. לטענתו, חוסר ההצלחה בשיחות הוא לא מקרי, אלא נובע מבעיה מבנית. "ישראל הייתה צריכה לדרוש תמורות במסגרת התהליך לא ישירות מהפלסטינים, אלא מהמדינות הערביות ואז היה גיבוי של הליגה הערבית להסכם", הסביר ראש המוסד לשעבר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר דגן, הערב
צילום: מוטי קמחי
נתניהו וברק. "שמו את הבעיה במרכז"
צילום: AP
"גיבור?". גלעד שליט
צילום: חגי אהרון
צילום: AFP
סולימאן. השליט הבא בקהיר?
צילום: AFP
מומלצים