שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ארה"ב לאסד: אל תעביר נשק לחיזבאללה

"סוריה תערער את היציבות באזור אם תשלח נשק לחיזבאללה", הזהיר הבית הלבן, שלפי הדיווחים עודכן מראש לגבי כוונת ישראל לתקוף בסוריה. בינתיים דמשק התלוננה על ישראל לאו"ם, שסירב לאשר שמטוסים חצו את הגבול - "בשל מזג אוויר גרוע בגולן"

אזהרה אמריקנית לבשאר אסד בעקבות התקיפה ליד דמשק: אחרי הדיווחים על תקיפה ישראלית בסוריה, מזהיר הערב (יום ה') הבית הלבן את משטרו של בשאר אסד לבל יעביר כלי נשק לידי חיזבאללה. בן רודס, יועץ במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר כי "סוריה עלולה לערער עוד יותר את היציבות באזור על-ידי העברת נשק לחיזבאללה".

 

"ישראל תקפה בסוריה" - הסיקור ב-ynet:

עדויות מסוריה: "ישנו במיטה ואז נשמע פיצוץ"

איראן: לתקיפה יהיו השלכות משמעותיות על ת"א

תקיפות בעבר: ישראל שותקת, אסד לא מגיב

"העולם שתק - וישראל האכזרית ניצלה ותקפה"

 

הבוקר דווח בעיתון "ניו יורק טיימס" כי ישראל הודיעה לארה"ב לפני שתקפה לכאורה בסוריה. גורמים אמריקניים וישראליים אמרו לעיתון הבריטי "הטיימס" כי המשאיות שהופצצו הובילו גם ציוד אלקטרוני, שמשבש את יכולת הניווט מבוססת ה-GPS של מטוסים ללא טייס. גם לפי הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", גורמים אמריקניים סבורים שישראל תקפה שיירה של משאיות שהובילו טילים נגד מטוסים שיועדו לחיזבאללה, והם העריכו כי הפצצת השיירה התרחשה בקרבת המתקן הצבאי שדמשק טענה כי הופצץ.

 

חיילי צה"ל מסיירים באזור גבול לבנון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי צה"ל מסיירים באזור גבול לבנון(צילום: AFP)

 

סוריה עצמה הביעה היום את מחאתה על התקיפה בפני האו"ם, וזימנה ללשכת משרד החוץ בדמשק את מפקד כוח האו"ם שמוצב בגולן הסורי, הגנרל איקבאל סנגה. על פי דיווח בסוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא", הרשויות הציגו רשמית את מחאתן נגד ישראל וטענו כי היא הפרה את הסכם שביתת הנשק שנחתם ב-1974.

 

"לסוריה יש זכות להגן על עצמה, על שטחה ועל הריבונות שלה", נכתב במכתב שהעביר משרד החוץ למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, "ישראל והמדינות שמגנות עליה במועצת הביטחון אחראיות באופן מלא לתוצאות של התוקפנות הזו".

 

הארגון הבינלאומי הגיב לטענות הסוריות תוך שעות ספורות, אך כנראה שלא לשביעות רצונו של ממשל אסד. דוברו של באן הבהיר כי כוח השלום שפועל בגבול סוריה-ישראל לא הבחין במטוסים ישראליים שחלפו מעל הרי הגולן בדרכן להפצצת מתקן המחקר ועל כן אינו יכול לאשר את הטענות של דמשק. לפי הדובר, אדוארדו דל בואי, אחת הסיבות לכך היא תנאי מזג האוויר שהגבילו את הראות.

 

עיראק ומצרים הצטרפו לגינויים מהעולם הערבי

ישראל ספגה היום ביקורת מצד מדינות בעולם, ובעיקר במזרח התיכון. בעקבות הדיווחים על התקיפה, גינה ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מאלכי, את ההפצצה במהלך ראיון לערוץ הלבנוני "אל-מיאדין" המזוהה עם חיזבאללה, והצהיר כי "התוקפנות הישראלית האחרונה נגד סוריה היא מסר של עלבון עבור כל הערבים והמוסלמים". לדבריו, אם הערבים היו מלוכדים, ישראל לא הייתה מעזה לנקוט תוקפנות כזו נגד סוריה.

  

"היישות הישראלית מנצלת את הפילוג של הערבים והמצב בסוריה על מנת לבצע את התוקפנות", הוא האשים. "על מדינות ערב לתמוך בסוריה במאבקה נגד ישראל ולשלוח מסר כי התוקפנות פגעה בכבודם". אל-מאלכי הזהיר עוד כי "היישות הישראלית עלולה לתקוף את מצרים, עיראק, איראן ומדינות נוספות, תחת התירוץ של מרכזי מחקר לייצור פצצת גרעין". 

 

 

 

ג'יפ האו"ם מתחת לדגל חיזבאללה, סמוך לגבול (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
ג'יפ האו"ם מתחת לדגל חיזבאללה, סמוך לגבול(צילום: אביהו שפירא)

 

רכב צה"ל מסייר בצפון, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רכב צה"ל מסייר בצפון, היום(צילום: רויטרס)

 

גם מצרים הצטרפה לעדת המגנים את ההפצצה הישראלית לכאורה באזור דמשק. שר החוץ המצרי מוחמד עמרו התייחס לפעולה לראשונה הערב, ודרש מהקהילה הבינלאומית להטיל על ישראל את מלוא האחריות על שתקפה אדמות ערביות. בהודעה שפרסם, הזהיר עמרו כי אם מדינות ערב יעברו

לסדר היום חרף הפעולה הישראלית, תקיפות מסוג זה יבוצעו שנית.

 

הוא הצהיר גם כי התקיפה מהוה הפרה בוטה של אמנת האו"ם והחוק הבינלאומי, כפי שטענה מוקדם יותר גם הליגה הערבית. חברות הליגה פנו לקהילה הבינלאומית בתגובתן ודרשו ממנה לשאת באחריות ולשים קץ להתקפות המתמשכות של ישראל נגד מדינות ערב. "שתיקת העולם לנוכח ההפצצה הישראלית נגד אתרים סורים בעבר עודדה את ישראל להמשיך בתוקפנות החדשה, כשהיא מנצלת את המצב כדי לבצע את המעשה הנפשע", נמסר מהארגון. "יש להטיל על ישראל את האחריות המלאה לתוצאות של התוקפנות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. שואף לשמור על יציבות
צילום: רויטרס
מומלצים