שתף קטע נבחר

טלוויזיה אינטראקטיבית: מה זה בכלל?

התשובה פשוטה מאוד: שדרוג של הטלוויזיה המסורתית ורוח עידן האינטרנט שורה עליה



(קישור לכתבות ההמשך - למטה)

האינטרנט הפך את המחשב האישי למערכת בידור ביתית, שהמשתמש בה פעיל ואוטונומי. לעומת הטלוויזיה, מדיום האפשרויות המוגבלות, לגולש האינטרנט מוצעות אין סוף חלופות לתכנים. הוא בוחר מתי יתחבר, באילו תכנים יצפה ואיך יצפה בהם.
הטלוויזיה הדיגיטלית האינטראקטיבית היא שדרוג של הטלוויזיה המסורתית ורוח עידן האינטרנט שורה עליה. טלוויזיה כזו מעניקה כוח מסוים בידי הצופים ומספקת כוח רב יותר למפרסמים. לא עוד צופה פסיבי, שצופה בדודו טופז מאחר שזה "מה שיש היום בטלוויזיה", אלא צופה שקובע בזמן אמת מה ישודר בטלוויזיה ואף משפיע על התכנים בכיוון הרצוי לו.
נוסף על כך, הטלוויזיה האינטראקטיבית תציע לצופים לבחור בשירותים ותכנים נוספים על פני הצפייה החד ממדית המקובלת כיום.

שיפור באיכות הקול והתמונה

השידור הדיגיטלי מציע לצופה איכויות קול ותמונה משופרות ומאפשר "דחיסה" של ערוצי הטלוויזיה וניצול יעיל יותר של רוחב הסרט הזמין. הדחיסה מתבצעת בזמן אמת, על פי צורכי ה-Bit-Rate המשתנים של הערוצים השונים, תוך שימור איכות תמונה מקסימלית בבית המנוי.
לכן, לשידור הדיגיטלי השלכה ישירה על הביצועים הטכניים (איכות תמונה וקול) ובאופן עקיף גם על רמת השירותים והיקפם. בזכות תהליך הדחיסה החכם, שמתבסס על כך שלא כל התמונה משתנה במהלך השידור, יכול המשדר להעביר יותר ערוצים על רוחב הסרט הקיים ובכך להעשיר את מגוון התכנים המשודרים ולשדרם באופן שיאפשר צפייה נוחה יותר למשתמש ובזמן הנוח לו (Near-Video-On-Demand).
למשל, סרט שאורכו שעתיים, ישודר מתחילתו בהפרשי זמנים של רבע שעה עד 20 דקות. באופן תיאורטי, רוחב הסרט הנדרש לשידור בפורמט זה יהיה גדול פי שמונה מהדרוש לשידור רגיל, אך הודות לתהליך הדחיסה, ניתן לשדר את כל ה"חבילה" על גבי רוחב סרט שנדרש בעבר לשידור ערוץ בודד.

הממיר בבית המנוי הוא למעשה מחשב

נוסף על כך, ציוד הקצה בבית המנוי המשמש לקליטת השידור הדיגיטלי הוא למעשה מחשב. כך יכול המנוי ליהנות ממדריך שידורים אלקטרוני, המאפשר ניווט ובחירה מושכלים בתוך עולם התוכן המשודר, וממגוון שירותים אינטראקטיביים, כגון משחקים, דואר אלקטרוני, בנקאות וקניות.
המושג "אינטרנט בפס הרחב" נשחק עד דק במקלדות העיתונאים, אך מחקרים מורים כי במקרה הטוב יתחברו לאותו אינטרנט מהיר (במחשב האישי) כמה עשרות אלפי ישראלים עד סוף 2001. הטלוויזיה האינטראקטיבית עשויה לפרוץ מוקדם יותר. בעיני הוגיה ויזמיה, היא המדיום האולטימטיבי למולטימדיה.

ההבטחה הגדולה

הטלוויזיה האינטראקטיבית מבטיחה להיות חלומם הרטוב הבא של משקיעים המתוסכלים מהדוט קום. להבדיל מהאינטרנט, שחדר ל-30 אחוז מבתי האב בישראל בלבד, חדירת מכשירי הטלוויזיה בבתי האב מתקרבת ל-100 אחוז. בתים רבים מחזיקים יותר ממכשיר טלוויזיה אחד.
משמעות הדבר היא שהטלוויזיה עשויה לספק את מה שהאינטרנט במחשב האישי לא קיים בינתיים: דואר אלקטרוני בכל בית. פרסום ומסחר אלקטרוני אפקטיבי.
"כדי לקרוא ולהעמיק בנושא מסוים, המחשב הוא האמצעי הנכון", הודה שלמה לירן, מנכ"ל "יס", במסיבת עיתונאים לפני שבועיים. לירן ציין כי היתרון הגדול של הטלוויזיה האינטראקטיבית הוא באספקת תכנים ושירותים בהקשר מתאים לשידורים. "אם הצופה הפעיל את הטלוויזיה כשתי דקות לפני השעה שמונה וממתין לתחילת החדשות, הוא יוכל לראות את מצב המניות שלו או לקרוא חדשות", הוא אמר.

אבל זה לא אינטרנט

הצופים בטלוויזיה האינטראקטיבית יוכלו לגשת בתכנים ושירותים שחברות הכבלים והלוויין יבחרו "לייבא" מהאינטרנט. מערכות הטלוויזיה האינטראקטיבית שיפעלו בארץ לא יאפשרו לגלוש באינטרנט דרך הטלוויזיה.
עמית לוין, מנכ"ל מתב דיגיטל, חושב שהטלוויזיה האינטראקטיבית ירשה רבים מיתרונות האינטרנט ומעטים מחסרונותיו. "הטלוויזיה האינטראקטיבית לא תחליף את האינטרנט אך מדובר במדיה עם כוח", הוא אומר, "למשל, הממיר חלש מדי כדי לתמוך במשחקי סוני פלייסטיישן דרך הטלוויזיה".
גיא זהר, ראש אגף התוכניות ב"תבל דיגיטל" רואה בשידור אינטראקטיבי כשידור לכל דבר, שיהפוך את הטלוויזיה למוקד שירותים ומידע. "ערוץ משחקים דומה מאוד לכל ערוץ שידור אחר", הוא אומר. זהר צופה כי יתועלו חלק מתכניי האינטרנט במחשב האישי לטלוויזיה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איכות קול ותמונה משופרים
מתב
תבל דיגיטל
ערוצי זהב
ynet
yes
ynet
מומלצים