דאג, טוני והמערה החשמלית

לרגל שובה של "מנהרת הזמן" למרקע - 17 עובדות על סדרת החופש הגדול האולטימטיבית

ynet עודכן: 06.11.01, 12:37

הרבה מאד מילים (בעיקר בעברית) נכתבו ופורסמו על הרצון להחזיר למרקע את שני המדענים הגיבורים דאג וטוני מהסדרה הפופולרית (בישראל) "מנהרת הזמן". לרגל חזרתה של הסדרה למרקע (בערוץ +YES) הנה 17 עובדות (מספר מעניין לא?) שיעלו חיוך של שפתותיכם, ירעננו את זכרונכם ואולי, רק אולי, גם יגלו לכם משהו חדש על סדרת

החופש הגדול האולטימטיבית. אפשר, כמובן, לשלוח פיסות מידע נוספות למען רווחת עמיתיכם הגולשים אולם נבקש בנימוס, ממי שיכול להתאפק, להימנע ממשלוח תגובות אנטי-שמאלניות. תודה.

1. כל פרק נפתח בקריינות הבאה: "שני מדענים אמריקנים אבודים במבוך מסתחרר של עתיד ועבר, במהלך הניסויים הראשונים של הפרוייקט האמריקני הגדול והסודי ביותר ... (השהייה דרמטית) מנהרת הזמן. טוני ניומן ודאג פיליפס נופלים כעת חסרי אונים לעבר הרפתקה פנטסטית נוספת, במקום בלתי ידוע במסדרונות הזמן האינסופיים".

2. הסיבה לנפילה זו של השניים נעוצה בהחלטה פזיזה מצידם להיכנס למתקן הסודי שבנייתו ובחינתו טרם הושלמה, רק כדי להוכיח לסנטור (שמאלני?) שמפקפק באמינות הניסוי. שלושים פרקים אבודים באותו מבוך מסתחרר בהם נקלעים השניים (ג'יימס דארן ורוברט קולברט) לעבר הרפתקאות פנטסטיות שריתקו רבים, מידי יום, בתקופת החופש הגדול. רק שלושים פרקים - אבל אינספור חופשים גדולים.

3. אתר מעריצים מציע את שלושים פרקי הסדרה תמורת מחיר מציאה-לא-נורמלי של 75 דולר בתוספת דמי משלוח (ראה תחת "אתרים נוספים").

4. הפרק המפורסם שבו דאג וטוני נקלעים לפרל הארבור ומנסים להזהיר את אבא של טוני מפני ההתקפה הצפויה של חיל האויר היפני הוא פרק מספר 4: "היום שבו נפלו השמיים".

5. מאד לא מומלץ לסמוך על מידת הדיוק ההיסטורי של פרקי הסדרה. מצד שני, אפשר להמר בנחת שדאג וטוני יקלעו לקרב אגרוף במהלך הפרק.

6. בין השחקנים האורחים בסדרה היו גם דניס הופר (שנים לפני "אדם בעקבות גורלו", שהפך אותו לכוכב) וקרול אוקונר (הרבה לפני שנפגש עם אדית ב"הכל נשאר במשפחה").

7. היוצר, ארווין אלן, היה אחראי לסדרות מדע בדיוני נוספות, כמו "Lost in Space" (1965) "Voyage to the Bottom of the Sea" (1964), "Land of the Giants" (1968). אביזרים שונים, כמו רובים ומחשבים, עברו בירושה מסדרה לסדרה. השמועה אומרת, שהסדרות של אלן התאפיינו בפרקי פתיחה מצויינים ובהדרדרות תסריטאית מהירה אחר כך.

8. אפשר להגיד את הדברים גם בקול רם בלי להעליב את אלן. הוא נפטר ב-1991.

9. רשתות ABC ו-FOX רבות ביניהן בימים אלה על הזכות להפיק גרסה מחודשת של "מנהרת הזמן". הסדרה, באופן עקרוני, הופקה על ידי אולפני FOX, אבל בזכויות אוחזת גם אלמנתו של אלן, ולכן, חייבים למכור את הסדרה במחיר ריאלי (או שהיא תתבע אותם). זו הסיבה שבמירוץ משתתפת גם רשת ABC, ששידרה את הסדרה ב-1966/7.

10. ABC ביטלה את הסדרה אחרי 30 פרקים. "מנהרת הזמן" הייתה, כנראה, הסדרה הכי יקרה באותה שנה וכשהרייטינג קצת אכזב, הגרזן נפל.

11. שחקני המשנה שגילמו את המדענים שנותרו בהווה, ספגו טענות רבות לפיהן תפקידם התמצה בלצעוק בפחד "דאג" או "טוני", ולהזיז כפתורים פה ושם. טענה ספציפית יותר מופנית כלפי המדענים הגברים שהיו דוחפים את ד"ר אן מק'גרגור (לי מריוות'ר) בכל פעם שהייתה נתקפת התקף פאניקה, ולוחצים על הכפתורים בעצמם.

12. במהלך השנים, הקריירה של ג'יימס דארן ניווטה אותו לסדרה מצליחה של ארון ספלינג שלא שודרה בארץ ("טי. ג'יי. הוקר") ל"מלרוז פלייס" ול"חלל עמוק 9", שם זכה להצלחה בלתי מבוטלת. במקביל, ביים לסדרות שונות, ביניהן "מלרוז פלייס", "בוורלי הילס", "צוות לעניין" ו"ווקר". רוברט קולברט כיכב במשך 10 שנים ב"צעירים חסרי מנוח", והשתתף במספר סרטי קולנוע ומספר רב של סדרות טלוויזיה (כולל "בוננזה", "פרי מייסון", "הוואי 5:0" ואפילו מספר הופעות בודדות ב"פרייז'ר" ו"משמר המפרץ"). לי מריוותר התפרסמה בזכות תפקידה ב"ברנבי ג'ונס", והשתתפה בעוד כמה סדרות וסרטים, ביניהן אופרת הסבון "כל ילדי", פרקים של "משימה בלתי אפשרית", "ספינת האהבה" ו"רצח במשיכת קולמוס".

13. הפרק "חומות יריחו" לא שודר בזמנו בטלוויזיה הישראלית. הסיבה: הפרק מציג את דאג וטוני כמרגלים היהודים שמביאים ללכידת העיר.

14. ביל אבוט, הממונה על האפקטים המיוחדים בסדרה, זכה במהלך הקריירה שלו בשלושה אוסקרים על אפקטים מיוחדים ובעוד שני פרסי אקדמיה על הישגים יוצאי דופן בתחום אפקטים ויזואלים. וגם בפרס מפעל חיים מהאקדמיה האמריקנית למדע בדיוני, פנטזיה וסרטי אימה. גם ב"מנהרת הזמן" היו הרבה ניצוצות ועשן בכל פעם שהמנהרה לא עבדה כמו שצריך.

15. יש תסריט לפיילוט של "מנהרת הזמן" שלא צולם מעולם. כך, לפחות, טוען אחד מאתרי המעריצים שמפרסם את התסריט (ראה תחת "אתרים נוספים")

16. יש כמה מכונים שעוסקים בחקר המסע בזמן. שניים שמותירים רושם מוצלח הם המרכז לחקר המסע בזמן והמוסד לחקר המסע בזמן (ראה אתרים תואמים תחת "אתרים נוספים").

17. תיאוריות קונספירציה טוענות כי לממשל האמריקני היו תכניות שעסקו במסע בזמן. "פרוייקט פניקס" (שכלל שלושה שלבים) ו"פרוייקט פילדלפיה" (שקדם ל"פניקס") עסקו, על פי הטענות, במסע בזמן, בשליטה על המוח האנושי (Mind Control) ובהפיכת ספינות לבלתי נראות. היו גם ניסויים בבני אדם והמימון בוצע מזהב נאצי שהגיע לארה"ב אחרי מלחמת העולם השנייה. איש מפתח בעניין הזה הוא אל ביאלק (האתר הרשמי שלו ותקצירי ראיונות איתו, נמצאים תחת "אתרים נוספים").

 

הסדרה "מנהרת הזמן" משודרת בערוץ +YES מדי יום שלישי ב-18:50 ובשידור חוזר ב-01:30

 

 

 
פורסם לראשונה