יש תקווה

חבר הכנסת אברהם פורז הגיש את הצעת חוק "הנהיגה התחרותית". עוד יבוא היום…

הלל פוסק עודכן: 07.11.01, 18:00

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אברהם פורז (שינוי), הגיש השבוע לכנסת הצעת חוק בה הוא מציע לאפשר "פעילות ספורטיבית בתחום המוטורי". בשפה ברורה יותר, מציע ח"כ פורז לשנות את המצב המשפטי הנוכחי, שאינו מאפשר לקיים בישראל מירוצים חוקיים.

לטענת פורז, המצב המשפטי כיום אינו מאפשר לקיים פעילות ספורטיבית-מוטורית, זאת כאשר הסכנות הבטיחותיות של ספורט זה אינן גבוהות יותר מאלה של ענפי ספורט אחרים, בעיקר תודות לכך שהיום נהוגים אמצעי בטיחות ברמה גבוהה המגינים על המשתתפים.

כדאי להזכיר כי למרות שהחוק אינו עוסק דווקא בקיום מירוצים, בעצם ההשתתפות בו עוברים הנהגים והרוכבים על מספר חוקים. כמו למשל חוקי ביטוח רכב ונפגעים, רישוי רכב ואף תנאי נהיגה.

 

לא חוקי!

 

כיום, לאחר שנים ארוכות בהן מנסים גופים שונים לעגן בחוק מירוצים מכל סוג, עדיין לא מאפשרת המדינה קיום אירועים מוטוריים מסוג זה. לטענת השוללים, בהם גם המשטרה, מסכנים אירועים אלה את המשתתפים, כמו-גם את הצופים בהם. זאת, בניגוד גמור לכל המוכר והידוע במדינות העולם המערבי.

וכמו תמיד כמעט, גם כאן לא מונע האיסור את הפעילות עצמה, אלא רק הופך אותה ל"מעשה שבגנבה", לאירוע נסתר בדרך-כלל מעיני הציבור, ובוודאי מעיני הזרוע האוכפת. ושוב, כמו תמיד, התוצאה אינה חיובית. אין זה סוד כי מירוצים לא חוקיים רבים נערכים, תוך סיכון משתתפים וצופים, באירוע לא מסודר, על כבישים ושבילים לא בטוחים, ללא ציוד בטיחותי נדרש, בכלי רכב שלא נועדו ולא הוכנו לכך, על-ידי נהגים שלא עברו הכשרה מתאימה ועוד.

 

היסודות

 

כדי למסד את הספורט המוטורי, ולקיים מירוצים חוקיים בישראל, מעלה פורז מספר הצעות. כך למשל הוא מציע לקבוע רשיון מסודר לניהול, ארגון ועריכת מירוצים בישראל. בנוסף מעלה פורז הצעה להעניק תעודת רישוי מיוחדת לרכב תחרותי, אשר יהיה מותר להשתתפות במירוצים, אך לא יהיה מורשה לנהיגה בכביש הציבורי.

בנוסף מציע פורז לקבוע מספר דרגות לנהיגה ברכב במסגרת תחרות מוטורית. כך למשל יורשו ילדים עד גיל 12 (ובתנאי שיהיו מבוגרים מגיל 8) לנהוג ברכב תחרותי שהספק מנועו אינו עולה על 8 כ"ס. הכוונה בסעיף זה היא לאפשר מירוצי קארטינג עם מנועי ארבע פעימות, אופנועי 50 סמ"ק או קטנועים.

עד גיל 16 מציע פורז להגביל את הנהג לכלי רכב שהספק מנועו אינו עולה על 30 כ"ס - והכוונה כאן היא למכוניות קארטינג עם מנועי שתי-פעימות, אופנועי שטח דו-פעימתיים עד 125 סמ"ק או ארבע פעימתיים עד 250 סמ"ק.

בכל מקרה, הצעת החוק אינה מאפשרת לנהג שטרם מלאו לו 16 לנהוג ברכב תחרותי אלא במסלולי מירוץ שאושרו במיוחד, בתנאים מיוחדים נוספים ובהשגחת הורה.

בנוסף מעלה פורז בהצעת החוק את רעיון "הרשות", היא ההתאחדות לספורט מוטורי אשר תיקח על עצמה אישור, התווית תקנות, בדיקה וארגון של מירוצים באופן חוקי ומסודר. אותה רשות תהיה אחראית בין היתר על הנפקת "תעודת רישוי תחרותי", אשר תעיד על רכב המשתתף במירוצים כי הוא מאושר לפעילות מוטורית ספורטיבית, על פי הוראות החוק.

 
פורסם לראשונה