חיילים בסדיר יוכלו לגדל זקן רק מטעמי דת או בריאות. כך החליט השבוע הרמטכ"ל שאול מופז בעקבות תלונות רבות שהתקבלו ממפקדים ונגדים על חיילים לא מגולחים. ההוראה תיכנס לתוקף מסוף נובמבר. כך יפרסם מחר (ה') העיתון "במחנה".
לפי הפקודה החדשה, יהיו שתי אפשרויות בלבד לגדל זקן: זקן מלא, כלומר מפאות עד הסנטר, או זקן צרפתי, שמתחיל מאמצע הפנים, מגיע לסנטר וכולל שפם.
גידול זקן שלא מטעמי דת או בריאות יתאפשר באישור קצין בדרגת אל"מ לפחות. לפי הפקודה הישנה משנת 1998, היה רשאי כל חייל לגדל זקן, ובלבד שהודיע על כך למפקדיו. המפקדים לא היו יכולים למנוע ממנו לעשות זאת.
בעלי זקן שיתגייסו לצבא או כאלה שכבר מצויים בשירות סדיר בעת שהפקודה החדשה נכנסת לתוקף - יוכלו לשמור על זקנם באישור מפקד בדרגת רס"ן, בתנאי שהוא תואם את הצורה המותרת. החיילים יצטרכו לשאת עמם את האישור כל עוד הם מזוקנים.
"החיילים ודאי ירגישו שהם משלמים את המחיר"
לדברי ראש ענף משטר ומשמעת, סא"ל שמעון דרעי, המציאות הקיימת מעוררת בעיות. "הפקודה הישנה לא מגדירה כיצד צריך זקן להיראות, ולכן החיילים מנצלים אותה כדי לא להתגלח כל השנה".
"המפקדים ישמחו על השינוי כי יש בעיות יומיומיות קשות", מסביר סא"ל דרעי. "החיילים ודאי ירגישו שהם משלמים את המחיר כי מכריחים אותם להתגלח, והזקן לא ייראה בדיוק איך שהם רוצים".
במשטרה הצבאית תודרכו להתחיל לאכוף את הפקודה החדשה מחודש דצמבר הקרוב, לאחר תקופת מעבר של שבועיים. "השוטרים הצבאיים לא יתנפלו על החיילים", מבטיח סא"ל דרעי, "הם יקפידו יותר על אכיפה ויבדקו אישורים לגידול זקן".
ח"כ אילן גלאון ממרצ פנה הערב במכתב לרמטכ"ל וביקש ממנו לבטל את החלטתו, בטענה שהיא מפלה בין חיילים דתיים לחילוניים. גלאון אמר כי אם לא תבוטל ההחלטה הוא יפנה לערכאות שיפוטיות בנדון.