בזכות העצים יש לנו נייר עיתון, שמן הזית בסלט, התמר והתאנה, האגס והתפוח, האנונה והליצ'י, השקד והפקאן, סירופ מייפל אמיתי ותבלינים כמו קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט, פלפל אנגלי ופלפל שחור, שאנחנו כל כך אוהבים.
אם לא היו עצים, לא היו לנו רהיטי עץ וגפרורים, מסגרות לתמונות, משטחי חיתוך, רצפות פרקט אופנתיות ועוד מיליון וחצי דברים שאנחנו בקושי חושבים עליהם. אבל התענוג עולה לנו ביוקר: כריתת העצים גורמת להרס היערות ולהכחדת בעלי החיים והצמחים, וביערות הגשם – גם להרס תשתית החמצן העולמית.
בימי התנ"ך היה ט"ו בשבט, הבא עלינו לטובה ביום שני הקרוב, מועד חשוב בלוח השנה. מט"ו בשבט, ידעו אבותינו, גובר כוחה של החמה, שעות האור מתארכות והלילות מתקצרים (עד לט"ו באב, כשהשמש שוב מתעייפת), וכאילו להמחשה, פרחו עצי השקד סביבם בפרחים לבנים שהאירו את הנוף.
בצפת, במאה ה16, פיתחו המקובלים ליל סדר שלם לט"ו בשבט, שכלל קריאת הגדה, אכילת פירות טריים ומיובשים ושתייה מפרי הגפן. בשנים האחרונות (הודות לעבודה הנמרצת של יואל רפל מהמרכז לזהות יהודית באוניברסיטת בר אילן) מתחדשת מסורת סדר ט"ו בשבט, עם חברים או משפחה, במתנ"סים ובקהילות, בבתי כנסת שונים, כמו "בית דניאל" בתל אביב ו"קול הנשמה" בירושלים. הדגש בימינו הוא על איכות הסביבה.
לפי המסורת, השולחן לסדר ט"ו בשבט צריך להיות ערוך עם קעריות של פירות יבשים וטריים, ירק ופרחים, נרות רבים בפמוטים או כל אבנים דקורטיביות ויין לבן ואדום בקנקנים מזכוכית שקופה. לפני המנחה, מסדרים שלוש קעריות בגבהים שונים:
בקערה הנמוכה: תפוזים, אגוזים ושקדים – פירות "עולם העשייה", שתוכנם נאכל וקליפותיהם נזרקות.
בקערה בגובה בינונית: תמרים זיתים ותפוחים – פירות "עולם היצירה" – שעיקרם נאכל וזרעם יוצר חיים חדשים.
בקערה העליונה: תאנים, חרובים וצימוקים – פירות "עולם הבריאה" – שהכל בהם נאכל (יש לי בעיה אישית עם השימוש בחרובים, מאחר שהם מכילים זרעים שלא ניתנים לאכילה, אבל לא נתווכח עם המסורת).
אך קשה לבלות את כל הערב על יין ופירות, האתגר הוא לאזן את הכוחות המיסטיים – העשייה, היצירה והבריאה – עם הקיבה. על כן, ניסיתי להמציא מסורת חדשה לחג: מרכיבים ארוחה בת שלוש מנות, שמתחילה על בסיס תוכן הקערה הנמוכה ונגמרת ב "היי" עם תוכן הקערה העליונה (שימו לב שכל הפירות, מלבד הענבים, גדלים על עצים).
חזה עוף בתפוזים, אגוזים, שקדים וטימין
המרכיבים (2 מנות):
2 חזות עוף, דפוקים כמו לשניצל
מיץ מ 2 תפוזים
1/2 כף עלי טימין טריים
2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, קצוץ דק מאוד.
1 עלה דפנה
2 כפות קונפיטורת תפוזים
2 כפיות דבש נוזלי
¼ כוס חצאי אגוזי פקאן או אגוזי מלך קלויים
1/4 כוס שקדים מולבנים, קלויים
מלח ופלפל לבן לפי הטעם
אופן ההכנה:
סלט עלים ירוקים, תמרים, תפוחים ושמן זית
כדי להכין את הסלט בצ'יק, קונים חבילת עלי חסה מעורבבים ושטופים, וחבילת בייבי מיקס סלט, ופשוט מוסיפים את כל השאר.
המרכיבים (4-6 מנות):
לסלט:
1 חסה משי סגולה
1 חסה משי ירוקה
1 חופן עלי ארוגולה
1 חסה ערבית קטנה
1 תפוח עץ אדום גדול, שטוף היטב וקצוץ לפלחים או קוביות
1/2-1 כוס עלי כוסברה טריים, שטופים ומיובשים
½ כוס תמרים קצוצים
לרוטב:
4 כפות שמן זית
2 כפיות (או יותר) חומץ בלסמי
מיץ מלימון אחד (לא הכרחי)
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
עוגת חרובים עם ריבת תאנים, צימוקים וקוניאק
המרכיבים:
100 גרם חמאה או שמן בטמפרטורת החדר או חצי כוס שמן חריע
200 גרם שוקולד חרובים מוכן (בחנויות הטבע) שבור לחתיכות.
2/3 כוס סוכר חום
3 ביצים
1/2 כוס קמח מלא מנופה או קמח לבן
1 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
1/2 1 כפיות ( או יותר) תחליף קפה או נס קפה משובח
אבקת סוכר לקישוט
ל"ריבה":
1/2 1 כוסות מים
8 תאנים מיובשות, שטופות וקצוצות לרצועות
1/2 כוס צימוקים
1 מקל קינמון
1/2 כפית אגוז מוסקט
1/3 כוס סוכר דמררה
מלח, פלפל שחור גרוס
4-2 כפות קוניאק משובח או ליקר "אמרטו"
אופן ההכנה:
אופן הכנת ה"ריבה":