"לא לאשר הקמת תחנות כוח פחמיות"

מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, יצחק גורן: תחנה פחמית יקרה ומזהמת את הסביבה, יש לפעול לקידום תחנות הפועלות על גז שהן זולות יותר וידידותיות לסביבה

דוד הכהן עודכן: 04.03.02, 10:36

מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, יצחק גורן, קרא היום (ב') לחברי המועצה הארצית לתכנון ובנייה לא לאשר בישיבתה מחר הקמת תחנות כוח פחמיות ולפעול לשילובם של שיקולים סביבתיים בתוכניות המובאות לאישור הוועדה.

לדברי גורן, יש לפעול לשילובם של תחנות כוח הפועלות על אנרגיה נקיה וזאת על ידי הטלת חובה כי לפחות 15% מכלל האנרגיה שתיוצר תהיה על ידי אנרגיות נקיות, שילוב תוכניות אלו במשק הישראלי הן חסכוניות וכדאיות כלכלית יותר מאשר הקמת תחנה פחמית.

גורן מציין, כי על פי חישובים שנעשו, עלות הייצור בגז נמוכה יותר, וקיים חסכון לאורך זמן הנאמד בכ- 94 מיליון דולר לשנה. לדוגמה אומר גורן, כי עלות קוט"ש בתחנה מוסקת בגז טבעי היא כ 2.8 סנט ואילו עלות קוט"ש בתחנה פחמית היא כ- 3.5 סנט, פער של כ- 20%).

מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה מדגיש כי אין הצדקה כלכלית להקמת תחנה פחמית וכי החישובים הכלכליים המוצגים כיום מבוססים על מחירי פחם וגז לא נכונים.

כמו כן מוסיף גורן כי הטכנולוגיות שחברת החשמל רוצה ליישם בתחנת הכוח הפחמית הן ישנות ונחותות וכי כבר כיום ישנן טכנולוגיות קיימות טובות יותר בתחום הפחם ועד שנת היעד - 2008 טכנולוגיות אלו יהיו זולות יותר וכדאיות כלכלית. על פי תחזית משרד האנרגיה האמריקני, עלות הייצור בטכנולוגיות אלו יהיה זול יותר בכ- 10% בשנת 2010 מייצור בפחם.

גורן מציין יתרונות נוספים להקמתה של תחנה מוסקת גז:

* תחנה מוסקת גז מזהמת את האוויר ב- 90% פחות מתחנה פחמית.

* עתודות הגז הטבעי שהתגלו בישראל יספיקו לצורכי המשק לפחות ל 10 שנים. שימוש בגז יחסוך מאות מיליוני דולרים בשנה.

* גודל השטח הדרוש להקמתה של תחנה מוסקת גז קטן פי 8 מגודלה של תחנה פחמית, ואינו מחייב את בנייתה על חוף הים. כמו כן, קיים חסכון בשטחים הנדרשים לקווים להוצאת והעברת אנרגיה.

* כמויות המים הדרושות לקירור קטנות משמעותית מתחנה פחמית.

גורן מוסיף, כי ברוב המדינות בעולם המערבי גובר השימוש באנרגיה נקיה על חשבון השימוש בפחם. לדוגמה בארה"ב צפויה הקטנת השימוש בפחם לייצור חשמל מ- 50% כיום ל- 10% בשנת 2020, ולעומת זאת השימוש בגז טבעי יעלה באותם השנים מ- 15% כיום לכ- 60% בשנת 2020.

 

 

 

 

 
פורסם לראשונה