ועדת משנה של הקונגרס האמריקאי אישרה אתמול (ג') הצעת חוק שאוסרת על הפעלת עסקי הימורים שפונים לאזרחי מדינות בארצות הברית ממדינות אחרות בארצות הברית או מחוץ לגבולות המדינה.
הצעת החוק אוסרת, למעשה, על שימוש באינטרנט לצורך הפעלת עסק הימורים שפונה לאזרחים אמריקנים. תחרויות של "ליגות חלומות", לוטו באישור המדינה והימורי סוסים וכלבים חוקיים לא יושפעו מהצעת החוק החדשה.
אמנם, עסקי ההימורים אינם חוקיים במדינות רבות בארצות הברית על פי חוק שהתקבל ב-1961, אך חלק ממדינות ארה"ב התירו הפעלת עסקי הימורים תחת מגבלות מסוימות. נוסף על כך, כל אזרחי ארצות הברית יכולים כיום להמר באתרים באינטרנט הפועלים ממדינות בארצות הברית שמתירות הימורים או באתרים שפועלים מחוץ לגבולות ארה"ב.
ועדת המשנה של ועדת המשפט של הקונגרס הצביעה אתמול פה אחד בעד הצעה לתיקון החוק, שמאפשרת לרשויות אכיפת החוק לבקש מבתי המשפט צו מניעה, שמורה לספקי אינטרנט בארה"ב להוריד אתרי הימורים מהרשת או מצווה על חברות האשראי לא לשתף פעולה עם אתרי הימורים שפועלים מחוץ לגבולות ארה"ב.
איסור על מכירת פרסום לאתרי הימורים
כמו כן, החוק מאפשר לבתי המשפט לאסור על חברות פרסום ברשת כמו דאבל קליק להפיץ פרסומות באתרי הימורים בלתי חוקיים שפועלים בארה"ב או מחוץ לגבולותיה, ובכך "לייבש" את מקורות ההכנסה שלהם.
"אתרי הימורים רבים שפועלים מחוץ לגבולות המדינה מוצצים מיליארדים מאזרחי ארה"ב", הסביר הרפובליקני בוב גודלאט, שיזם את הצעת חוק. על פי הערכה של חברת Christiansen Capital Advisors, שמספקת שירותי ייעוץ לאתרי הימורים, כ-1400 עסקי הימורים מקוונים פונים לאזרחי ארה"ב ומדינות המערב. אתרים אלה גלגלו הכנסות של 2.2 מיליארד דולר בשנת 2000 וצפויים להכניס 6.4 מיליארד דולר עד 2003, על פי הערכה.
על פי הצעת החוק, מפעילי אתרי הימורים בלתי חוקיים צפויים לעונש מאסר בפועל של חמש שנים, לשלם קנסות כבדים או שניהם יחד. יחד עם זאת, החוק מתיר לעסקי הימורים לפעול באינטרנט במדינות בארה"ב בהן ההימורים מותרים בתנאי שיציגו אמצעים טכנולוגיים המאפשרים רק לתושבי המדינות האלה להשתתף בהימורים ומונעים הימורים של קטינים.
הצעת התיקון לחוק תעבור כעת לאישור ועדת המשפט של הקונגרס. על אף שעד כה, ההצעה זוכה לרוב מוחלט של רפובליקנים ודמוקרטים, הדרך לאישורה כחוק עוד ארוכה. ההתנגדות החריפה ביותר להצעת החוק נשמעת ממפעילי עסקי ההימורים החוקיים, שפועלים בחלק ממדינות ארה"ב, ולפיה, ההצעה פותחת פתח לחיסולם.
יעילות החוק - בספק
חלק מחברי הקונגרס הדמוקרטיים פקפקו ביעילותו של התיקון לחוק. "הגישה הזו נפסדת בגלל טבע האינטרנט", אמר רוברט סקוט הדמוקרטי במהלך הדיון, "גם אם נצליח לסגור אתרי הימורים במדינות ארה"ב ובמדינות זרות שמשתפות אתנו פעולה, לבסוף רק נגדיל את רווחי המדינות הזרות שיבחרו לא לשתף פעולה ולארח אתרי הימורים בלתי חוקיים".
"אם עסק הימורים יוכל לבחור אם לפעול ברשיון המדינה, תחת מגבלות רבות, או לפעול באופן בלתי חוקי מחוץ למדינה ללא כל מגבלה ולגרוף את כל הרווחים, ברור לנו מה תהיה בחירתו".
מה קורה בישראל
אתרי ההימורים פורחים בעת האחרונה גם ברשת הישראלית. גולשים רבים ודאי הבחינו בחלונות קופצים ובהם פרסומות קופצות לאתרי קזינו שונים שפועלים מחוץ לגבולות המדינה.
חברות הימורים הפועלות מחוץ לגבולות ישראל מנצלות פירצה בחוק הישראלי בנוגע לחוקיות ההימורים ברשת. על פי גישה משפטית מקובלת, ניתן לאסור בחוק על פעולה של חברות הימורים אשר שרתי האינטרנט שלהן ממוקמים בתחומי מדינת ישראל. במצב משפטי כזה, עסקי הימורים שפועלים מחוץ לגבולות המדינה עדיין יכולים להציע את מרכולתם לאזרחי ישראל.
על פי גישה אחרת, ניתן לאסור בחוק על פעולה של אתרי הימורים שפונים לאזרחי ישראל, ללא תלות במיקום השרתים שלהם. במצב כזה, גם אתר הימורים שפועל מהוואי ומציע את שירותיו לאזרחי ישראל אינו חוקי. במקרה זה, החוקיות של אתרי הימורים בעברית שפועלים מחוץ לגבולות ישראל מוטלת בספק במיוחד, מאחר שאתרים אלה פונים באופן מובהק לגולשים ישראליים. עם זאת, החוק אינו קובע כללים ברורים בנושא הפעלת הימורים באינטרנט ואינו מכריע לטובת אחת משתי גישות אלה. כך נוצרת פירצה, דרכה פועלים כמה אתרי הימורים שפונים לקהל הגולשים הישראלי.
בית המשפט בישראל עדיין לא נדרש לסוגיה. בחודש מרץ 2001 התלונן מפעל הפיס במשטרה נגד אתר ההימורים "המלך שלמה", בטענה כי מדובר בעסק מקוון שפונה לאזרחי ישראל, אך חקירת המשטרה עדיין לא הושלמה.