הבלנדר כבר זכה להספדים לא פעם אחת: רבים היו משוכנעים שכניסתו של מעבד המזון הגדול והמשוכלל תדיח את הבלנדר ממקומו במטבח ותקטין את מכירותיו, אך ראה זה פלא - המכשיר הוותיק לא רק שלא נעלם, אלא אף זכה לתנופה בזכות שכלולים חדשים שהוכנסו בו.
הבלנדר הידני, שנולד לפני 40 שנה בספרד, נחשב לאחת הקטגוריות הצומחות ביותר בתחום מכשירי החשמל להכנת מזון בארץ ובעולם. מכירותיו הבינלאומיות מגיעות לכ-10 מיליון מכשירים בשנה. המכשיר שנחשב בעבר לארכאי ופשוט מכדי להיות אטרקטיבי מוכיח שכוחו במותניו: הוא אטרקטיבי גם בגלל מחיריו הנמוכים בכ-50%-40% לעומת מעבדי המזון האיכותיים, וגם מכיוון שהשכיל להתעדכן ולהתעצב לפי צו האופנה העכשווית במוצרי חשמל.
המחירים יורדים, הביקוש עולה
הקיץ הוא התקופה החמה של הבלנדרים: כשליש מהמכירות השנתיות של בלנדרים וקוצצים למיניהם מתרכזות בתקופה זו, המתאפיינת בגידול של כ-100% במכירות. זאת, בזכות העלייה בהכנת מיצי פירות, שיקיים וקינוחים למיניהם.
ברשת שקם-אלקטריק מעריכים, שמכירות הבלנדרים בקיץ בלבד יגיעו לכ-30 אלף יחידות, בהיקף של כ-6 מיליון שקל. אבי שפילמן, מנהל השיווק של חברת ברדר-שף, יבואנית פרינסס, מעריך כי השנה יעלה היקף המכירות השנתי של הבלנדרים מ-200 ל-300 אלף.
ככלל, מגלה הבית הישראלי נטייה לעבר המכשירים הקטנים והקומפקטיים, שתופסים פחות מקום במטבח. אלו המכשירים האהובים על המשפחות הצעירות, רווקים ואנשים עובדים, שאינם מרבים לבשל. על-פי נתוני סקר שערכה חברת שסטוביץ', יבואנית בראון, 45% מבין לקוחות מעבדי המזון הידניים (בלנדר מוט) הם אנשים עסוקים ולחוצים בזמן או כאלו שתופסים את הבישול כמטלה. 55% הנותרים הם חובבי בישול.
ניר פיינה, סמנכ"ל השיווק של זק"ש, מדגיש את הדרישה המיוחדת של השוק הישראלי ברוח הזמן: המחיר. "בעקבות המיתון במשק נוטים הצרכנים לקנות מוצרים זולים יותר", הוא אומר, ומציין כי בעקבות זאת מתרכזת החברה במוצרים מוטי מחיר.
לעומתו טוענת אור אבני, מנהלת השיווק של רשת אייס, כי ההיצע הגדול הפך את הצרכן הישראלי למתוחכם יותר, והוא מתחשב לא רק במחיר אלא גם בצרכיו המיוחדים. "גודל משפחה ותכיפות השימוש במכשירים מכתיבים לצרכן האם לקנות בלנדר עם מיכל קטן או גדול, מיכל זכוכית או מעבד שכולל את כל הפונקציות", היא אומרת.
מחירי הקוצצים והמערבלים ירדו משמעותית בשנתיים האחרונות, בעקבות היבוא מארצות המזרח, שגרר למטה גם את המחירים של מוצרים המיוצרים באירופה ובארה"ב. כך טוען דורון גלזר, מנכ"ל און-ליין המייצגת את כרומקס בישראל.
קטגוריות וחידושים
מעבדי המזון כוללים את קטגוריית המכשירים החזקים, המורכבים והעונים על מספר צרכים גדול יותר של מעבדי מזון או מיקסרים משולבים. אלו הם מכשירים שמכילים מעבד מזון עם שורה של סכינים, המתאים גם לחיתוך ירקות וגם למחיות, וכן שורה של אביזרים - ממקצפות לביצים, דרך חותכי פסטה ואפילו מסחטות מיצים. לצידם מוצעים מעבדי מזון בודדים, המורכבים ממיכל גדול וסכינים שונות המורכבות על המנוע.
יש גם קוצצים ובלנדרים המורכבים באופן דומה: מיכלים על יחידות מנוע. הקוצץ, כפי שמרמז שמו, טוב יותר לטחינה וקיצוץ של ירקות חיים, והבלנדר מנפיק מחיות וטוב למשקאות למיניהם. בקטגוריה האחרונה נמצא בלנדר מוט, שמתאים גם לקיצוץ ירקות וגם למחיות, על-פי האביזרים המצורפים.
באלקטרה-סחר, יבואנית פיליפס, טוענים כי כשליש מהבלנדרים הנרכשים בישראל שייכים למותגים הגדולים, כשקנווד ופיליפס שולטות בכ- 90% מנתח זה והיתר מתחלק בין קיטשן-אייד (שמציעה בלנדר יקר מאוד), בראון ודה-לונגי. עם זאת, צפויים שינויים עם כניסת בי.אס.אייץ', נציגות ישירה של סימנס ובוש, לשוק הישראלי: לפני פסח השיקה החברה קו חדש, ומכרה על-פי דיווחיה 1,960 מעבדי מזון ו-1,000 בלנדרים ידניים. צפויה גם כניסה מסיבית יותר של ניופאן, יבואנית דה-לונגי, לשוק המוצרים הקטנים, בגלל מותג סאב-טפאל - מן המובילים בעולם - שאת שיווקו קיבלה לאחרונה.
ואחרי סקירת המותגים, כדאי לזכור: 80% ממכירות הבלנדר מוט הן של מותגים בלתי ידועים או זולים. בראון ופיליפס, הידועות בתחום, חולשות רק על 20% מהמכירות.
החידושים הבולטים של השנה בשוק הבלנדרים: מנועים עם עוצמה רבה יותר, של 500-400 ואט, לעומת עד 300 ואט בעבר. כדי לכתוש קרח, לדוגמה, יש צורך בעוצמות הגבוהות. יש גם ציוד נלווה נרחב ומגוון יותר, והעיצוב עבר שדרוג - לא רק לבן או קרם, אלא גם הנירוסטה הפופולרי ומגוון צבעים אחרים.
אז מה קונים ואיך?
למשק בית בסיסי ורגיל עדיף לקנות מיקסר טוב שכולל גם בלנדר, גם אפשרות להקצפת ביצים וגם מכשיר לחיתוך ירקות. הבעיה העיקרית: תקציב. מדובר במוצרים שעולים בין 2,200 ל- 5,000 שקל. דווקא כעת, אחרי פסח שנחשב לעונת השיא של המוצר, תוכלו למצוא הצעות אטרקטיביות. כדאי לבדוק את חוברות המכרזים ואת אתרי המכירות באינטרנט.
אם אתם שוקלים לקנות בלנדר ידני, כדאי לבחור במכשיר בעוצמה של 250 ואט ומעלה. בדקו אם הסכין עשויה מפלדת אל-חלד. בדקו עד כמה המכשיר מתפרק בקלות ועד כמה קל לנקות את החלקים השונים - כלל חשוב לגבי כל מכשירי החשמל הקטנים.
אם המכשיר עתיר סכיני חיתוך, העדיפו מכשירים המצוידים בערכות לאחסון הסכינים. ככל שהמכשיר משוכלל יותר הסכינים חדות יותר, ולא מומלץ שיסתובבו חופשי במגירות במטבח. בקוצץ ידני, כדאי לברר האם ניתן להשתמש בו לטחינת סיר של מרק רותח (או נוזלים רותחים אחרים, כמובן) או שיש להמתין עד שהמרק מתקרר.
בדקו האם מיכל הבלנדר הוא מפלסטיק או מזכוכית. הזכוכית אמנם כבדה ורגישה יותר, אבל אם אתם מתכוננים לטחון קרח, למשל, הפלסטיק לא מתאים לכך.
בבלנדר ובמעבד מזון חשוב מאוד לבדוק האם יש אפשרות להכנסה קלה של מזון נוסף המיועד לטחינה או ערבול בעת פעולת המכשיר.