בוש: רוסיה הציעה לשלוח פקחי נשק לאיראן

נשיא ארה"ב בפאריז: רוסיה מבינה שיכולת שיגור טילים ארוכי טווח מצדה של איראן, מסכנת גם אותה. איראן אישרה: ביצענו ניסוי בטיל "שיהאב 3"

אי.פי עודכן: 26.05.02, 21:10

"רוסיה מבינה שיכולת שיגור טילים ארוכי טווח מצדה של איראן, מסכנת גם אותה". כך אמר הערב (א') נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש בפאריז.

בוש הוסיף כי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, איתו נפגש השבוע, אמר לו כי הסיוע שמעניקה ארצו לאיראן הוא "למטרות אזרחיות בלבד". בוש חשף, כי פוטין הציע לבחון את כנותה של איראן בנושא באמצעות הצעה לשגר לתחומה פקחים בינלאומיים לבקרת נשק. "אנו לומדים את הרעיון", אמר בוש.

בכיר בממשל האמריקני אמר, כי הנשיא פוטין הציע לשגר לאיראן צוות מטעם הסוכנות הבינלאומית לפיקוח על אנרגיה אטומית. "כולם רוצים להגביר את תחושת הביטחון לגבי הסוגייה, ששני הנשיאים רואים בה סכנה פוטנציאלית אמיתית", אמר הבכיר.

בתוך כך, אישרה היום איראן את הדיווחים האמריקנים, לפיהם ערכה לאחרונה שיגור מוצלח של טיל "שיהאב 3". רדיו טהרן ציטט את שר ההגנה האיראני, עלי שמחאני, שאמר כי ארצו תמשיך לקדם את תוכניתה לפיתוח טילים. בוושינגטון מעריכים, כי מדובר בשיגור הניסיוני החמישי של הטיל המתקדם (על השיגור - ראה ידיעה בקישורים מימין).

ואילו שר החוץ האיראני, כמאל חראזי, שיבח היום את עמדתה של רוסיה בנוגע לשיתוף הפעולה הגרעיני עם איראן, ואמר כי לשתי המדינות אין מה להסתיר. "קיימת שקיפות מלאה בשיתוף הפעולה ביננו", אמר חראזי, והתייחס בביטול לדרישה האמריקנית שהוצגה בפני רוסיה בדבר הפסקת הסיוע לאיראן.

 

כרגע: אין תוכנית למתקפה בעיראק

 

בוש, אמר עוד כי שליט עיראק, סדאם חוסיין, מהווה "איום רציני ליציבות ולשלום העולמי". עם זאת, הנשיא האמריקני הבהיר כי לפי שעה, אין על שולחנו תוכנית למתקפה צבאית בעיראק.

במסיבת עיתונאים משותפת שקיים בפאריז עם נשיא צרפת, ז'אק שיראק התייחס במסיבת העיתונאים גם למתיחות הגוברת בין הודו לפקיסטן, ובכלל זה לניסויים המוצלחים שערכה פקיסטן בשיגור טילי קרקע-קרקע. "השיגורים מדאיגים אותנו, אך יותר מכל אנו מעוניינים לראות את פקיסטן שמה קץ להתקפות נגד אזרחים וחיילים הודים בחבל קשמיר", אמר. "עצירת הטרור חשובה הרבה יותר מניסוי טילים", הוסיף בוש, ואמר שהעביר מסר ברוח זו לנשיא פקיסטן, פרבז מושארף.

 

שיראק: "הטרור עודנו קיים, ואסור להתעלם ממנו"

 

הנשיא בוש פועל במסעו באירופה לשכנע את מנהיגי אירופה בכך שקיים צורך ממשי להרחיב את המלחמה בטרור. בהקשר זה שיבח בוש את העם הצרפתי, ש"ניצב לימינה של האומה האמריקנית בשעתה הקשה". שיראק מצדו אמר, כי "הטרור עדיין קיים, ועל המנהיגים בכל העולם להפנות אליו את תשומת לבם".

בוש התייחס במסיבת העיתונאים גם למצב במזרח התיכון, ואמר כי "יו"ר הרשות, יאסר ערפאת, פיספס הזדמנות היסטורית להשיג שלום לעמו" (ראה ידיעה נפרדת בקישורים מימין).

מחר יבקר בוש באתר ההנצחה בנורמנדי, שם נחתו הכוחות של בעלות הברית ביוני 1944, בדרכם לכיבוש אירופה מידי גרמניה הנאצית. ביום שלישי יגיע בוש לרומא, שם ייחתם הסכם המגדיר מחדש את היחסים בין רוסיה לבין ברית נאט"ו.

 
פורסם לראשונה