מישהו לרוץ איתו

הגרסה הקולנועית לסדרת האנימציה "סקובי-דו" עלתה גם אצלנו. מה שצריך לדעת

מרב יודילוביץ' פורסם: 01.08.02, 11:38

הגרסה הקולנועית לסדרת הטלוויזיה "סקובי-דו", שהוקרנה בשלהי שנות ה-60 ב-CBS, עולה החל מהערב (ה') על מסכי הקולנוע בארץ. לטובת כל מי שלא יודעים על מה ההיסטריה (ובואו נודה, טובה די גדולה), הנה סיפורו של הכלב הדני הענק שבישראל לא זכה להתייחסות כזו או אחרת, אך את שאר העולם כבש גם כבש במשך כמעט ארבעה עשורים.

 

הכל התחיל בספטמבר 69'

 

ילדי ארה"ב והוריהם התאהבו בסקובי-דו, הכלב הדני הענק, פחות או יותר מהיום הראשון בו נראה על מסך הטלוויזיה בבוקר שבת של חודש ספטמבר בשנת 1969. סקובס הפך לאהוב כל כך אולי מפני שהכלב המגודל הזה טמן בחובו לא מעט חולשות אנושיות, שקהל הצופים פשוט לא יכול היה שלא לחבק באהבה.

סקובי-דו רחוק מלהיות הכלב המושלם. הוא פחדן ומסורבל, אבל תמיד מצליח, משום מה, לנחות על ארבע כפותיו. ילדים וגם מבוגרים הזדהו לחלוטין עם חוסר השלמות של סקובס וחבורת הנערים שליוותה אותו, שכללה את פרד ג'ונס, הבלונדיני ההורס שמתמחה בהטמנת מלכודות ומארבים ופתרון תעלומות; דפני בלייק היפה, שחובבת בעיקר קניות; נורביל רוג'רס, הידוע בכינויו שאגי ובחיבתו לאוכל; ולמה דינקלי, הגאונה שבחבורה, שמתעניינת בשפות ובפתרון תעלומות. סקובי-דו, מצדו, מתעניין באכילת ממתקים וברחרוח רמזים.

 

נגד גיבורי העל

 

מי שיזם את הרעיון המקורי לסדרת הטלוויזיה המצויירת, אי שם בסוף שנות השישים, היה ראש מחלקת השידורים היומיים ברשת CBS, פרד סילברמן. הרעיון המקורי היה לנפק סדרה מצוירת שתשודר בימי שבת בבוקר החל מעונת הסתיו של שנת 1969. סילברמן חיפש סדרה מצוירת שתרחיק את הרשת ממתקפת גיבורי-העל ותחזיר אותה לתחום שבין קומדיה להרפתקאות. הרשת פנתה ליוצרים שונים, ביניהם קן ספירס וג'ו רובי מחברת ההפקה של וויליאם האנה וג'וזף ברברה. השניים יצרו את הדמויות, העלילה ורבים מהקווים המנחים את הסדרה.

בתחילה התוכנית התרכזה בארבעה בלשים בני עשרה שחרשו את ארה"ב באוטו מסחרי. החבורה כינתה את עצמה "מכונת המסתורין" ועסקה בפתרון תעלומות מסתוריות ומסוכנות. את הרביעייה ליווה, כאילו במקרה, כלב דני ענק. שמה הראשון של סדרת הטלוויזיה היה "Mysteries Five" ובהמשך הוא שונה ל-"?Who’s Scared", וכך היא גם הוצגה בפני ההנהלה הבכירה של הרשת. הרעיון נדחה על-ידי פרנק סטנטון, נשיא הרשת, בעיקר מפני שעבודת הארט שליוותה את הפיילוט היתה מפחידה מדי בעיניו.

 

יותר מצחיק, פחות מפחיד

 

סילברמן לא ויתר, ובמהלך טיסה ללוס-אנג'לס, בעודו מאזין לשירו המוכר של פרנק סינטרה "Strangers In The Night", זמזם לעצמו את המשפט "סקובי-דובי-דו". כשנחת בלוס-אנג'לס היה ברור לו שהסדרה תקרא: "Scooby-Doo, Where Are You?" והדמות המרכזית תהיה הכלב הדני הגדול, כששאר החבורה תלווה אותו בעלילות המפותלות של הסדרה.

הגרסה החדשה היתה יותר קומית ממסתורית. את קולו של הכלב דיבב דון מסיק, וקולו הצורמני, כמו גם הצחוק הייחודי שלו, הפכו לסימן הכר. את שאגי הצנום דיבב שדרן הרדיו קסי קאזם; את פרדי ג'ונס הבלונדיני דיבב פרנק וולקר; ואת למה דינקלי, הגאונה הממושקפת, עשתה ניקול ג'אפה. הת'ר נורת' דבבה את היפה שבחבורה, דפני בלייק.

הסדרה עלתה לשידור, כמתוכנן, בספטמבר 1969 ונחלה הצלחה מהרגע הראשון. בשנת 1972 החליטה הנהלת CBS שהגיעה הזמן לשנות את הפורמט, החלטה שהולידה את סרטי "סקובי-דו", בהם כיכבו קולותיהם של שחקנים אמריקניים ידועים כמו הקומיקאית פיליס דילר, טים קונווי, ג'ונתן ווינטרס, דון נוטס ולורל והארדי.

 

ולבסוף, קבלו את שרה מישל גלר

 

אחרי שבע שנים עבר "סקובי-דו" לרשת ABC, שם התמקם במסגרת הסדרה "Scooby-do – Dynomutt Hour". בסדרה החדשה נולדו דמויות כלביות חדשות שנקראו סקובי-דאם וסקובי-דיר (Dear). שנה לאחר מכן, לראשונה בתולדות הרשת, עלתה בשבת בבוקר תכנית מצויירת בת שעתיים שזכתה להצלחה עצומה ונקראה "Scooby’s All-Star Laff-a-lympics". בשנת 1978 הצטמצם הפורמט והפך ל"Scooby’s All-Stars" ובשנת 1979 זכה הכלב הדני החביב לספיישל טלוויזיוני משלו - "Scooby Goes To Hollywood" ששילב סלפסטיק, פרודיה וקטעי מוזיקה. באותה שנה הוצגה לקהל דמות נוספת בסדרה, שנקרא סקראפי-דו.

במהלך שנות השמונים המשיכו גרסאות שונות של סקובי-דו וחבריו לשעשע ילדים ומבוגרים. הסרט שיעלה הערב על מסכי בתי הקולנוע בישראל הוא ניסיון ראשון להביא את חבורת סקובי-דו למסך הגדול בגרסה חיה ולא באנימציה. הנסיון, כך מתברר, הצליח: הסרט גרף עד עתה 150 מיליון דולר בארה"ב, כשבסוף השבוע הראשון לצאתו הרוויח 56.4 מיליון דולר - הפתיחה הגבוהה ביותר לחודש יוני. בסרט מככבים פרדי פרינץ' ג'וניור בתפקיד פרד ג'ונס, שרה מישל גלר בתפקיד דפני בלייק, מתיו לילארד בתפקיד שאגי, לינדה קרדליני בתפקיד ולמה, וניל פנינג מדבב את דמותו המצוירת של הכלב. לראות ולהשוות.