מלחמת הילקוטים נכנסה לשלב הסופי והמכריע: רק עוד 10 ימים נותרו עד שהילדים צועדים בחזרה לכיתות, והיצרנים מנהלים מלחמת חורמה על אלו מהם שעדיין לא הצטיידו בתיק לבית הספר.
שוק הילקוטים מגלגל כ-100 מיליון שקל בשנה ממכירת כ-800 אלף תיקי גב וילקוטים. איתן פישר, מבעלי חברת קל-גב, מעריך שהילקוטים האורתופדיים, המיועדים בעיקר לכיתות א'-ד', אחראים לכ-30 מיליון שקל מתוך הסכום. מחירי הילקוטים האורתופדיים נעים בין 90 ל-239 שקל.
בקבוצה השנייה נמצאים התיקים הזרוקים, שמיועדים לתלמידים מכיתות ד' ומעלה, אם כי גיל התלמידים המשתמשים בתיקים הזרוקים נמצא במגמת ירידה מתמדת, והשוק נמצא בגידול. מחירי התיקים הזרוקים נעים בין 30 ל-499 שקל.
הכי חשוב: הנוחות
איתן זינגר, מנכ"ל רשת דיונון, טוען כי קיימת מגמה של ירידה ברכישת ילקוטים חדשים לעומת השנה שעברה, למרות שגם היא היתה שנת מיתון.
ברשת שלו, כמו גם אצל חלק מהמתחרים, הורידו את מתח הרווחים למינימום - ובכל זאת לא הצליחו להימלט מהצמצום, לדבריו, בקניות לקראת החזרה לבית הספר. היצרנים, יש לציין, מנסים למתן את מלחמת המחירים בין החנויות, ומעדיפים להעניק מתנות או פריסת תשלומים על פני הנחות.
מסקר שערך מכון רותם, בהנהלת ד"ר אריה רותם, לידיעות אחרונות בקרב 500 משקי-בית עם ילדים העולים לכיתות ב' עד י"ב עולה, כי קרוב ל-50% רוכשים ילקוט עבור ילדיהם מדי שנתיים, ולמעלה מ-25% ציינו כי הם עושים זאת אחת לשנה או בתדירות גבוהה יותר. נתון מעניין ומעט מוזר בהקשר זה הוא שבאופן יחסי, בעלי השכלה נמוכה נוטים לרכוש ילקוט בית ספר עבור ילדיהם בתדירות גבוהה.
נוחות היא המרכיב החשוב ביותר בקניית ילקוט - גם בעיני ההורים (41% ציינו אותו ראשון) וגם בעיני התלמידים (43%). רצון הילד הוא המרכיב השני בחשיבותו בעיני ההורים. העמידה בתקן נמצאת רק במקום השלישי בחשיבותו. המשמעות היא, שההורים קשובים יותר לצורכי הילדים ונוחותם, ופחות סומכים על תווי תקן ממשלתיים, מציין רותם.
ככל שהילד בוגר יותר, מרכיב רצון הילד תופס מקום חשוב יותר בתהליך קבלת ההחלטות. המשמעות השיווקית של נתון כזה היא, שבפנייה של תקשורת שיווקית הנוגעת לתיקים של ילדי הכיתות הנמוכות, המסר צריך להיות מכוון לנוחות, ואילו במסרים הנוגעים לכיתות הגבוהות יותר, הדגש צריך לעבור, ככל הנראה, לאופנתיות.
הילדים ממקמים במקום השני את מראה ואופנתיות התיק. הגורם החשוב השלישי, שצוין באחוזים נמוכים בהרבה, הוא גודל התיק. באופן מפתיע, נמצא כי שם המותג הוא המרכיב הרביעי בחשיבותו, עם שיעור נמוך יחסית של ילדים שמציינים אותו. עם זאת, ייתכן שהמותג כלול כבר במרכיב האופנתיות, שזוהה כאמור כשני בחשיבותו.
הצפה של מותגים
ועוד בשורה בשוק: אחרי שנים בהם נשלטו התיקים האורתופדיים בעיקר על ידי שני יצרנים מובילים בעלי תו תקן - קל-גב ומודן - נכנס השנה לתחרות יצרן שלישי, שזכה בתו תקן: סטרי, המוכר ילקוטים תחת מותג טלבד, יצא עם קולקציה יפה ומרשימה לקראת החזרה לבית ספר, שנמכרת ברשת קרביץ במחירים שנעים בין 229 ל-339 שקל. ניתן למצוא את הילקוטים גם במחירים נמוכים יותר: בחנות חצי-חינם בחולון, לדוגמה, נמכרו הילקוטים היקרים בסידרה ב-199 שקל.
השנה בולטת הצפה חסרת תקדים של מותגים בשוק הילקוטים, ולא רק בגלל שינויי אופנה. ספרנו לא פחות מ-30 מותגים שונים בשוק, כשבתחום הילקוטים האורתופדיים מככבים מותגים מסדרות טלוויזיה, סרטים וכמובן ברבי ודמויות דיסני הנצחיות. בתיקים הזרוקים מככבים מותגי יצרני האופנה, בעיקר הספורטיביים, כמו קד'ס, נייקי, ריבוק ולי קופר.
עוד חידוש של השנה: בולטים מותגי קבוצות ותחרויות ספורט. אחרי ההצלחה שנרשמה בשנה שעברה לתיקי מכבי חיפה, הצטרפו השנה הפועל תל-אביב, מכבי תל-אביב, הניו-יורק ינקי'ס מתוצרת אדידס ואפילו איסוזו צ'לנג - כולם מונצחים בילקוטים.
המובילים בין המותגים, על פי התרשמותנו, הם ספיידרמן לבנים (מיוצר על-ידי מודן ולאפייט), ואחריו באטמן. בקרב הקטנים מוביל פו הדב, ולבנות משווקים תיקי ברבי וקטנטנות. המותגים המובילים בין בני הנוער הם ג'אנספורט ואאוטדור.
מה חדש
אחד החידושים הבולטים בשוק הוא הניסיון להתמודד עם המשקל הרב שסוחבים הקטנים על הגב, גם באופנת הטרולי וגם בילקוטים קלים יותר.
הילקוטים של טלבד, כפי שראינו בחנויות, שוקלים פחות מכפי שהורגלנו בעבר. קל-גב יצאה עם סידרה בשם ג'נסיס עם דמויות הפאואר-ריינג'רס והדיג'ימון לסוגיהם, במשקל של 920 גרם, שעל המבנה האורתופדי שלה הוצא פטנט רשום. במודן, לעומת זאת, אומרים שלא שינו את משקל הילקוטים של השנה.
בתחום התיקים הזרוקים, מצביעים בחברת דנלר על החידושים הבולטים: שילוב פונקציונליות באופנתיות ונוחות. לרוב התיקים של המותגים הבינלאומיים יש אורגנייזר פנימי וחיצוני לחפצים אישיים, שכולל גם כיסים צדדים לאם.פי.3 או ווקמן ומיני דיסק, עם פתח מיוחד לאוזניות.
מודן שינתה את התחתית של הילקוטים האורתופדיים, שהיתה עשויה מפלסטיק, נשברה והביאה לגל תלונות של צרכנים. התחתית עשויה השנה מחומר הנקרא אי.וי.איי, חומר גמיש המשמש את תעשיית הרכב והצמיגים. החברה מציעה תיקים אורתופדיים בשני דגמים בגדלים שונים, ב-229-199 שקל, לפי הגודל והחנות.
ועוד חידושים קטנים: ברשת מגה-ספורט מציעים תיק עם תא מיוחד לנשיאת סקייטבורד, במותג הפרטי של הרשת ספין. המחיר: 129.90 שקל.
קל-גב מציעה לילדים ילקוטים אורתופדיים בסידרת אאוטדור ג'וניור, שמהווה חיקוי של התיקים הזרוקים של הגדולים. מ-209 שקל.