כאשר בחן הקונסומר ריפורט, ירחון הצרכנות האמריקני, מתי החלה בקרב יצרניות דגני הבוקר בארה"ב האופנה הגורפת של הכנסת תוספות ויטמינים למוצריהן, הוא גילה כי זה קרה בשנת 1995, כאשר חלה עצירה בצמיחת שוק הדגנים בארה"ב, שהיה רווי לחלוטין. היצרנים חששו כי בעקבות העצירה תגיע ירידה, וכדי למשוך את הקהל אל הדגנים נולדה תוספת הוויטמינים.
תופעה דומה מתרחשת לאחרונה בישראל: שוק המזון במיתון, והיצרנים מנסים למשוך את הקהל אל המוצרים היקרים והרווחיים יותר, בעזרת מסרים לגבי הערך התזונתי, הבריאותי או הדיאטטי שלהם. מה גם שהמודעות לנושאים אלה הולכת וגוברת ממילא, בארץ כמו בעולם.
גל של מוצרים המנופפים בדגל של בריאות ושמירת משקל נחתו על שולחננו בשבועות האחרונים. האם יש להבטחות האלה כיסוי, והאם המוצרים, המבטיחים בריאות או דיאטה, הם גם טעימים? בדיקה שערכנו בשיתוף מכון חותם בהנהלת עדה לבנון העלתה, כי לצד מוצרים מוצלחים מאוד, יש גם הרבה מוצרים בעייתיים, שאינם עונים על הבטחת הבריאות, וגם אינם טעימים.
יוניליבר בסט פוד ישראל היא אחת החברות שעורכת בשנה האחרונה שיפוצים בריאותיים כמעט לכל מוצריה, ביניהם כאלה הרחוקים מאוד מהתדמית הבריאותית, כמו מיונז ומרגרינה. יהודי ליפמן, סמנכ"ל השיווק של החברה, דוחה את הניסיון לקשור את הנושא למיתון ולירידה במכירות המזון: התאוצה שהעניין תפס היא תוצאה של תובנה צרכנית וסגנון חיים, המבקש מוצרים עם אוריינטציה לבריאות, הוא אומר.
בכל זאת, הנתונים מראים שההילה הבריאותית מיטיבה עם המכירות. לפי ליפמן, מכירות קטגוריית המיונז גדלה בשנה האחרונה ב-6% גידול משמעותי כשמדובר במוצר מזון שקיים כבר ממילא ב-90% מהבתים בארץ. גם ברשת הריבוע הכחול חלה השנה עלייה של 40%-30% במכירות מוצרי הגרנולה וחטיפי הגרנולה.
הדיאטנית הקלינית אולגה רז, שהשתתפה בבדיקה שערכנו, מביעה דאגה מריבוי המוצרים המתהדרים בתוארי בריאות למיניהם, לנוכח העובדה שלא בכולם יש לכך כיסוי. למשל, כאשר מדובר במוצרים עשירים בסוכר. רז: 'עוטפים' את הסוכר במרכיבים חיוביים כמו סיבים, אבל ברגע שמכניסים למוצר סוכר בכמויות, הוא בוודאי אינו דיאטטי ובריא, במיוחד לילדים, ובמיוחד כשהוא טעים במיוחד: הוא גורם לאנשים לצרוך אותו בכמויות גדולות, וכתוצאה מכך עלול להזיק לדיאטה, להעלות את רמת הסוכרים בגוף וליצור בעיות שיניים.
ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, ראש שירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות, אומרת שלמרות שהחוק אוסר ליחס למזון מסרים בריאותיים כמו סגולות ריפוי, מניעת מחלות, שיפור במצב החולה או ירידה במשקל, אי-אפשר לאכוף אותו, בגלל הפרצות העצומות הקיימות בו, שהן כמעט בגודל התעשייה כולה, לדבריה. היא מקווה שתקנות חדשות, העוברות בימים אלה את בדיקת משרד הפנים לקראת הנחתן לאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, יכניסו סדר בבלגן.
במסגרת הבדיקה שערכנו טעם צוות של שתי דיאטניות ושישה נשים וגברים לקט מוצרים חדשים, ובנוסף חיוותה אולגה רז את דעתה המקצועית על ערכו התזונתי והבריאותי של המוצר ועד כמה הוא מתאים לשומרי משקל, על-פי ההרכב התזונתי והכיתובים על האריזה.
טעים ובריא
חטיפי פריכונים מאורז, של אסם, יבוא ממפעל הרטו דרישטראט בבלגיה, 80 גרם, 5.95 שקלים. 372 קלוריות ל-100 גרם. נבדקו שני סוגים: חטיפים מאורז מלא קלוי בטעם טבעי ובטעם דבש. המסרים הבריאותיים: רק 8 קלוריות לפרוסה, אורז מלא קלוי, טעם טבעי. הטעם: טעים מאוד. הבריאות: אולגה רז: זהו פתרון חביב בהחלט לשומרי דיאטה שמצליחים לאכול 3-2 פריכונים בלבד עם הקפה, אבל כדאי להיזהר: הם קטנים וטעימים, ואין בעיה לגמור את כל החבילה. בעשרה פריכונים יש מספר קלוריות שווה לזה של פרוסת לחם.
פתית זעתר של תלמה, 250 גרם, 14.95 שקלים. 293 קלוריות ל-100 גרם, כ-21 קלוריות לפרוסה. המסרים הבריאותיים: בין השאר: טעם חדש לבריאות, עשירה בסיבים תזונתיים, סדרת פתית החדשה פותחה במיוחד כדי להעניק לך יותר בריאות וטעם, מסייעת להתמיד בשמירת משקל לאורך זמן, עשירה בסיבים תזונתיים, באישור האגודה הישראלית לסוכרת. הטעם: טעים. הבריאות: מוצר שמתאים בהחלט לשומרי דיאטה, אומרת רז.
יופלה דיאט קרם יוגורט בטעם אשכולית אדומה, 150 מ"ל, 2.98 שקלים. המסרים הבריאותיים: בין השאר: 0% שומן, המלה דיאט הכתובה באותיות לועזיות גדולות אדומות, וכן חותם של האגודה הישראלית לסוכרת. הטעם: טעים, אם כי חלק מהטועמים התלוננו על טעם לוואי. הבריאות: רז: המוצר מתאים להגדרה דיאט - כמות הקלוריות פחותה משמעותית ממוצר רגיל מקביל. יש בו כמות משמעותית של סידן - כחמישית מהקצובה היומית - והוא לא מוצר 'ממכר' שגורם לאכילה מרובה.
טעים אבל לא בהכרח בריא
מעדן חלווה-שומשום אחוה לייט, של אחוה, 400 גרם, 14.48 שקלים. 387 קלוריות ל-100 גרם. המסרים הבריאותיים: שם המוצר, אחוה לייט, וכיתוב גדול ובולט: ללא תוספת סוכר. הטעם: סביר. הבריאות: המוצר מכיל מלטיטול, שהוא אלכוהול של סוכר, אומרת רז, וכמות הקלוריות בו פחותה רק במעט בהשוואה לחלווה רגילה, ולכן הוא לא מתאים לאנשים שעושים דיאטת הרזיה.
פינוקי בריאות פרי היער, מיקס דגנים בתוספת אוכמניות, חמוציות ודובדבנים, של תלמה, 400 גרם, 23.70 שקלים. 357 קלוריות ל-100 גרם, 107 קלוריות למנה (30 גרם). המסרים הבריאותיים: השם, פינוקי בריאות, הכיתובים: כשטעם ובריאות נפגשים, עשיר בסיבים תזונתיים, מועשר בחומצה פולית. הטעם: טעים מאוד, הטועמים חיסלו את כל החבילה. הבריאות: רז: המוצר אמנם עשיר בחומצה פולית, כ-40% מהקצובה המומלצת ליום (400 מיקרוגרם), ויש בו כמות סבירה של ברזל וכמות טובה של סיבים תזונתיים, אבל הוא מכיל סוכר, והיצרן לא מפרט את הכמות. מהתרשמות מדובר בכמות גבוהה למדי. בגלל הסוכר לא ברור עד כמה מדובר במוצר בריא.
פיטנס - דגנים מחיטה מלאה, אורז ותירס, של נסטלה, יבוא של אסם, 390 גרם, 21.50 שקלים. 361 קלוריות ל-100 גרם, 148 קלוריות למנה (הכוללת 30 גרם וחצי כוס חלב רזה). המסרים הבריאותיים: הקו שעוזר לגוף מחוטב, איור של דמות נשית עם גוף מחוטב, ומכתב שלם של נסטלה, בו נאמר: הוכח כי רוב האנשים שאוכלים ארוחת בוקר מזינה כמו דגני פיטנס מרגישים טוב יותר במהלך היום, ובדרך-כלל יאכלו נכון יותר בשארית היום - דבר החשוב לחיטוב הגוף. הבחירה הנכונה לארוחת בוקר עבור נשים פעילות הרוצות לשמור על גזרתן ובריאותן. מועשר בסידן, מקור טוב לחלבון וסיבים תזונתיים. מועשר בברזל. כל הטוב שבחיטה מלאה. מכיל 11 ויטמינים ומינרלים חיוניים. הטעם: סביר. הבריאות: רז: אמנם המוצר מועשר בחומצה פולית, ברזל וסידן, ויש בו כמות יפה של סיבים, אבל הוא מכיל 13% סוכר, וכמות הקלוריות דומה לזו שבכל סוג אחר של דגני בוקר, מה שאומר שצריך להיזהר מאכילת כמויות מרובות.
חטיף דגנים שוגי-גו של תלמה, 8 יחידות, 208 גרם, 16.45 שקלים. 121 קלוריות ליחידה (26 גרם). החטיף פותח במקורו לילדים, אך זכה להצלחה לא פחותה דווקא בקרב מבוגרים שוחרי בריאות. המסרים הבריאותיים: הבריאות שבדגנים וחלב, מועשר בסידן וברזל, הבריאות שבדגנים, הכיף שבחטיף, כל הוויטמינים והמינרלים שבקערת דגנים וחלב בחטיף אחד, רק 121 קלוריות לחטיף. במקביל מפורטים הוויטמינים והמינרלים הרבים שמכיל החטיף. הטעם: בינוני. הבריאות: החטיף פותח בעקבות נתוני מחקר של ד"ר נחום וייסמן, מנהל היחידה לתזונה קלינית בבית-החולים איכילוב, לפיהם לפחות מחצית מילדי ישראל אינם אוכלים ארוחת בוקר. לפי וייסמן, החטיף עדיף מבחינה תזונתית על כריך עם ממרח שוקולד או כריך עם גבינה צהובה, אותם אוכלים 90% מהילדים בארוחת עשר. שילוב של קורנפלקס וחלב, או לחלופין חטיף מהסדרה, עונים על הדרישות הבריאותיות, אמר לנו בזמנו ד"ר וייסמן. אולגה רז: כמות הקלוריות בחטיף היא כמו ברוב החטיפים, והוא לא דיאטטי, גם לא לילדים. יש רכיבים חשובים כמו ברזל, ויטמין D, סיבים וכו', אבל מאחוריהם מסתתר גם סוכר, וכנראה בכמויות גדולות. חבל שהיצרנים לא פירטו כמה מתוך 66% הפחמימות הם סוכרים.
משקה יוגורט אשכולית אדומה, של טרה, 1 ליטר, 12.27 שקלים. 89 קלוריות ל-100 מ"ל. המסרים הבריאותיים: ביו, מועשר באכיניצאה, 1.5% שומן. הטעם: סביר. הבריאות: רז: האכיניצאה, הביו והקביעה שהמשקה מכיל 1.5% שומן אינם מכסים על העובדה שמדובר ביוגורט עם סידן כמו בכל משקאות החלב, אבל גם עם סוכר. למרות אחוזי השומן הנמוכים, בכוס משקה יש כ-180 קלוריות. אנשים שאינם שומרים דיאטה, שאין להם בעיות של סוכרת או נטייה לעלות במשקל, יכולים לצרוך אותו מפעם לפעם כמשהו טעים, ללא כל קונוטציה לבריאות.
סביר
סוכרה דיאט, ממתיק על בסיס סוכרלוז, של למפדוס, 80 גרם, 34.99 שקלים. ללא טעמי לוואי, בתוספת סידן, 3 קלוריות לשקית. המסרים הבריאותיים: שימוש חוזר במלה דיאט, והערה לחולי סוכרת - סוכרלוז מכיל פחות מ-1 גרם של פחמימות, שהן כ-3 קלוריות. אין אישור של האגודה לסוכרת. היצרן, בעל זיכיון של חברה אמריקנית, טוען שמדובר בחידוש עולמי, עשוי מסוכר שהמולקולות שלו עוברות תהליך של עיבוד מיוחד, נושא פטנט, המפחית בצורה דרסטית את כמות הקלוריות.
הטעם: סביר. יש לקחת בחשבון שהמוצר מתוק מאוד, ולכן דרושה כמות קטנה ממנו כדי להמתיק משקה. הבריאות: רז: אכן שקית אחת מכילה כשביעית מכמות הקלוריות שבכפית סוכר (3 לעומת 20), אבל לא ברור מה היתרון הבריאותי המובהק בהשוואה לממתיקים אחרים המצויים בשוק. הבחירה במוצר היא עניין של טעם.
גלידה בטעם שוקולד-וניל עם סירופ שוקולד מסדרת "שטראוס לייט" של שטראוס, 1.33 ליטר, 16.90 שקלים. 70 קלוריות ל-100 גרם. המסרים הבריאותיים: הכיתוב לייט מופיע באותיות גדולות בכמה מקומות על האריזה, יש סימון של האגודה לסוכרת, וכיתוב: רק 70 קלוריות ל-100 גרם ובתוספת סידן. בגלל צורת הספרה 7 והאותיות שנבחרו לכיתוב, חלק מהמתבוננים חשבו שהיא 1, כלומר שמדובר ב-10 קלוריות בלבד ל-100 גרם. הטעם: סביר. הבריאות: רז: בגלידה יש ממתיק מלאכותי, עשירית מקצובת הסידן היומית המומלצת, והיא מתאימה בהחלט לשומרי דיאטה.
אולי בריא, אבל לא טעים
פתית בצל של תלמה, 250 גרם, 14.95 שקלים. 263 קלוריות ל-100 גרם, 20 קלוריות לפרוסה. מוצר אח לפתית זעתר, כשההבדל היחיד הוא בטעם, כך שמבחינת המסרים התזונתיים והערך הבריאותי הוא דומה לו. מבחינת הטעם, צוות הטועמים קבע: לא טעים ויש טעם לוואי, אולי מטיגון או משמן הבצל. יהודי ליפמן, סמנכ"ל השיווק של יוניליוור בסט פוד ישראל, בתגובה: אני מתפלא על נושא טעם הלוואי. המוצר קיבל ציונים גבוהים בבדיקות טעם שערכנו.
לא בריא ולא טעים
חמאה רכה וקלה, אל-ויר, יבואן: סיימן סחר, 250 גרם, 17 שקל. 385 קלוריות ל-100 גרם. המסרים הבריאותיים: שם המוצר: חמאה רכה וקלה, 50% פחות שומן, 83% פחות כולסטרול. הטעם: לא טעים. הבריאות: רז: נכון שבחמאה רגילה יש יותר שומן, אבל המוצר הזה עדיין מכיל 41% שומן, כשכל שומר דיאטה חושב פעמיים לפני שהוא מחליט בין גבינה של 5% שומן לגבינה של 9% שומן. המוצר גם מכיל 23% שומן רווי. יש כל-כך הרבה אלטרנטיבות של ממרחים עם פחות אחוזי שומן. אם מישהו מוכרח את טעם החמאה, שיאכל מדי פעם חצי פרוסה עם חמאה אמיתית וייהנה. נני סיימן, מנכ"ל סיימן סחר, אומרת בתגובה: את טעמו של המוצר יש להשוות מול תחליפים דלי שומן, ולא מול חמאה מקורית. בניגוד לכל התחליפים בשוק, זהו מוצר שניתן לבשל ולטגן בו, והוא עדיף בריאותית על פני חמאה רגילה. בכל 100 גרם של 'חמאה קלה' יש 50 גרם שומן, מתוכם 65% הם שומן רווי והיתרה הם שומן חלב. באירופה המוצר מצליח מאוד ואף זכה לשורה של מדליות זהב ותפס 50% משוק מופחתי השומן ו-16% משוק החמאה הרגילה בצרפת.
טרופרוט, חטיפי פירות מיובשים של טרופטרוקו גרופ מדרום-אפריקה, יבוא: סידס, 33 גרם, 4.99 שקלים. 96 קלוריות לחטיף. בדקנו שני חטיפים בסדרה: משמש ואפרסק. המסרים הבריאותיים: בהודעה לעיתונות היבואן מתיימר לאיכות ובריאות שעד כה לא היו מצויים בשוק החטיפים. על אריזת המוצר הרמזים הבריאותיים מופיעים באנגלית. על המוצר נרשם: מתאים לצמחונים וסוכרתיים כחלק מהדיאטה שלהם. גם רשימת הרכיבים בעברית מנוסחת עם קריצה לכיוון הבריאות: ללא תוספת סוכר, ללא גלוטן ולקטוז. 100% פרי מיובש. צבעי מאכל טבעיים וחומרי טעם וריח טבעיים. הטעם: לא טעים - קמחי ועם טעם לוואי. הבריאות: רז: החטיף מכיל כמות גדולה של פירות יבשים עתירי סוכר. כמות הקלוריות, כ-100 לחטיף, דומה לכמות של שני פירות. לא הייתי ממליצה לחולי סוכרת לאכול בבת אחת שני פירות, או מוצר שווה ערך לזה. ד"ר שמשון ארדמנט, כירורג חזה ולב ושותף לחברת סידס ביבוא המוצר: המוצר מלווה בהמלצות ואישורים מדרום אפריקה על התאמתו לסוכרתיים על-פי מדד מיוחד בשם 'ג'י.איי', המדרג מזונות על-פי השפעתם המיידית על רמת הגלוקוזה בדם, והנחשב לכלי החשוב והעדכני ביותר לטיפול בסובלים מסוכרת. המוצר מקובל לשימוש אצל סוכרתיים גם באוסטרליה ובאנגליה, ועובר עכשיו את תהליכי האישור בארה"ב לקראת החדרתו לשוק האמריקני.