ועדת החקירה שהוקמה בעקבות בריחתם של שני האסירים הביטחוניים מכלא שקמה לפני כחודש, קובעת היום (ב') כי היו כשלים חמורים וליקויים בהפעלת סדר היום של אגפי הכלא שאיפשרו את הבריחה.
בעקבות כך ממליצה הוועדה להעיר הערה מינהלית למפקד גוש דרום, תת גונדר אבי וקנין; להעמיד לדין משמעתי את מפקד הכלא, גונדר משנה שלומי כהן ולבחון את התאמתו לתפקיד מנהל בבית סוהר לאסירים ביטחוניים; להעמיד לדין משמעתי ולהעביר מתפקידם את קב"ט גוש דרום, סגן גונדר שלום חזן, וקב"ט כלא שקמה, רב כלאי, יורם בן סימון.
בערב ה-29 בנובמבר נמלטו מכלא שקמה באשקלון שני האסירים הביטחוניים, מוחמד חאג' סלאח נאזר ומוחמד רמדאן. השניים, מחבלים של החמאס, הורשעו ברצח ונידונו למאסרי עולם. נזאר בן ה-26, תושב ג'נין, שלח את המחבל שהפעיל מכונית תופת בשנת 94' סמוך לתחנת האוטובוס של קו 348 בעפולה - שבעה בני אדם נהרגו בפיגוע, ו-52 נפצעו. רמדאן בן ה-27, תושב שכם, רצח שני מאבטחים בהתנחלות יצהר בשנת 98'. הם נלכדו למחרת בבוקר באזור התעשיה הדרומי באשקלון.
בעקבות הבריחה, מינה השר לביטחון פנים, עוזי לנדאו, ועדה חקירה, בראשות רב גונדר בדימוס, לוי שאול. במהלך עבודת הוועדה נגבו בין היתר עדויות מבעלי התפקידים כלא, בגוש דרום ובנציבות שב"ס וחברי הוועדה צפו בקלטות וידיאו שתיעדו את שלבי הבריחה לעיני המצלמות.
הבריחה
ב-29 בנובמבר 2002 בשעה 17:30 שמע פקיד אגף 7, רס"ר רפאל לוי, חבטה על גג האגף, יצא לרחבה הפנימית והבחין בצללית על הקיר. רס"ר אחר טיפס על סככה הצמודה לקיר אגף החקירות והבחין בשני אסירים עומדים על החומה החיצונית של בית הסוהר. הוא דיווח לחדר הבקרה של הכלא על הבריחה.
קב"ט בית הסוהר הורה להפעיל נוהל חירום והועבר דיווח על כך למנהל הכלא, סגנו, לנציבות, ולתחנת משטרת אשקלון.
הכוחות שהגיעו למקום גילו חבל מתוח בין חומת בית הסוהר לאגף 7, הצמוד לחומה. המשטרה הקימה מחסומים והפעילה כוחות ניידים לתפיסת האסירים.
למחרת, בשעה 8:00 בבוקר לערך, נתפסו האסירים באזור התעשיה, על ידי מאבטחי מפעל קרלסברג. התברר שהאסירים התבלבלו בניווט ובמקום להגיע לחברון, הם הגיעו לחוף הים.
מצלמות המוצבות באגף 4 ומצלמות הממוקמות סביב החומות תיעדו את הבריחה, שלב אחרי שלב. קבוצת אסירים התגודדה תחילה סמוך לסורג שממנו הם נמלטו. שש דקות אחרי זה, מתבצעת שבירת הסורג, דקה לאחר מכן, יוצאים שני האסירים ממסדרון אגף 4, שלוש דקות לאחר מכן, עברו האסירים על גבי חבל מגג אגף 7 לעבר חומת בית הסוהר ושתי דקות לאחר מכן הם היו מחוץ לחומה ההיקפית. בסך הכל חלפו 17 דקות ו-31 שניות מהיערכותם של האסירים לבריחה ועד ליציאתם מהכלא.
ההכנות לבריחה
ב-13 ביוני 2002 הגיע האסיר אל חאג' מכלא הדרים לשקמה והחליט להימלט דרך גג אגף 7 הממוקם בסמיכות לחומת הכלא. חודשיים לפני מועד הבריחה, הוא השיג משורית באורך כ-15 ס"מ. חודש לפני הבריחה הציע אל חאג' לנאזר להימלט עימו. בהמשך אסף אל חאג' רצועות מתיקי אסירים וחיבר אותן עד שהגיעו לאורך כ-21 מטר ותלש חלקים מגדר חצר טיולים לצורך הכנת "עוגן", שבעזרתו חיבר את החבל לגדר הרשת מעל חומת הכלא. אל חאג' ניסר את הסורג מול תאו במשך כשלושה שבועות, מבלי שאיש מסגל בית הסוהר הבחין בכך.
הכשלים
קיימת הנחיה מפורשת לאפשר יציאת אסירים מהתאים כל רבע שעה לחצר הטיולים, בכל עת שיחפצו. בעת הטיול, הכניסה לתאים ולמעברים אמורה להיות סגורה ואסיר המסרב לצאת לטיול אמור להינעל בתאו. כיוון שההנחיה לא בוצעה, הדבר איפשר את ניסור הסורג.
כמו כן עולה כי לא בוצע בידוק גופני על אסירים היוצאים לטיול והדבר איפשר לאל חאג' לקחת עימו את החבל והעוגן לחצר הטיולים. עוד קובעת הוועדה כי ב-27 ביולי 2002 ביטל סגן נציבת השב"ס את חובת ביצוע הבידוק והנציבה האצילה את סמכותה על סגנה ועל כן איש אינו נושא באחריות לכשל זה.
עוד עולה כי מאז כניסתם של בעלי התפקידים לתפקידיהם, כלומר, כשנתיים, לא בוצעה בדיקת סורגי פרוזדור אגף 4 והדבר איפשר לאסירים לנסר במשך שלושה שבועות את הסורג באין מפריע.
על גג אגף שבע לא הותקנו אמצעי מכשול והתרעה והוא לא הוגדר כנקודת תורפה. והדבר איפשר לאסירים הנמלטים להלך עליו בדרכם לחומה. וזאת על אף ההנחיה שניתנה בעקבות בריחת אסיר אחר מכלא ניצן.
השר לביטחון פנים: הפעם הש.ג. תיפקד 100%
כאמור, לאור הממצאים והמסקנות ממליצה הוועדה לנקוט באמצעים משמעתיים לגבי אותם בעלי תפקידים שנמצא כי התרשלו בתפקידם. מעבר להמלצות כנגד מפקד גוש דרום, מפקד כלא שקמה, קב"ט גוש דרום וקב"ט שקמה, ממליצה הוועדה לתת הערה מינהלית למפקד אגף 4, רב כלאי גרשון חיים. הוועדה ממליצה עוד להעניק תעודת הוקרה לזקיף אגף 7, רס"ר רפאל לוי, גילוי עירנות, תושיה ונחישות וזאת חרף הערת חבריו למשמרת, שטענו כי מדובר ברעש שעוררו חתולים.
בתגובה למסקנות הוועדה, אמר השר לביטחון פנים, עוזי לנדאו: "הכשל נראה בעיני חמור ועל כן היה מקום למנות ועדת חקירה חיצונית. הפעם התברר שהש.ג תפקד מאה אחוז".
השר לנדאו הוסיף כי ממצאי הוועדה מקובלים עליו וכי הוא מתכוון להיפגש עם סגל הפיקוד בבתי הסוהר. עוד ציין השר לנדאו כי הוועדה לא מצאה מקום להמליץ דבר מה או להעיר לנציבה.