תעשייה ושמה: הכנה ללידה

קורסים ההכנה ללידה הם לא מה שהיו פעם: יש מומחי כושר ותזונה, תוכניות לידה אישיות ואפילו סופי שבוע בבתי מלון. בתי החולים גם הם גילו את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בהורים שבדרך והם מציעים קורסי ההכנה ללידה המתחרים באלו של השוק הפרטי

שושנה חן עודכן: 12.02.03, 08:38

סדנא מקורית ראשונה מסוגה תיערך היום בבית היולדות ליס שאיכילוב תל-אביב ותעסוק בלידה בטוחה כשהכוונה, במקרה הזה, ללידה במלחמה. המפגש יוקדש ללידה בעת מתקפה וכן לטיפול בתינוקות בשמרטפיות ובמסיכות מסבירה מנהלת השיווק של בית-היולדות, אורית ארטל. הסדנא, אגב, מיועדת אך ורק לנשים בחודש התשיעי להריונן ולבני זוגם ותינתן חינם אין כסף. חלפו הימים בהם היה קורס הכנה ללידה קורס שבלוני בן 6-5 מפגשים של זוגות, שהועבר על-ידי אחות קופת החולים או מיילדות בית-חולים אסותא, כשעדיין היתה בו מחלקת יולדות משגשגת. קורסי הכנה ללידה הם כיום אימפריה פורחת. בחלק מהמקרים מדריכת הקורס מציעה את שירותיה בתשלום נוסף כמיילדת פרטית (אם היא כזו) או כדולה (מלוות לידה). מקצוע הדולה צובר תאוצה באחרונה: כ-200 תומכות לידה כבר עברו הכשרה בישראל מעריכה נעמי גטניו, תומכת לידה מובילה, המפעילה אתר באינטרנט, וגם את הפורום הפעיל של קהילת הריון באתר וואי-נט.

מחקרים שנערכו בעולם וגם בארץ מצביעים באופן נחרץ על כך כי יולדות המגיעות מוכנות ללידה וכאלה המלוות בדולה או במיילדת נהנות מלידות עם מספר קטן יחסית של סיבוכים, פחות טראומטיות ופחות ניתוחים קיסריים, אומר מנהל בית חולים הכללי, תל-השומר, ד"ר זאב רוטשטיין.

 

לא רק מיילדות מקצועיות

 

קורסי ההכנה ללידה מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות. הקורסים הפרטיים - מדובר בעשרות ואם לא מאות מדריכות קורסים בכל הארץ. חלקן של המדריכות הן מיילדות שערכו הסבה או העושות השלמת הכנסה. חלקן הן מדריכות שעברו הכשרה במרכז הישראלי לחינוך ללידה שהוא עמותה שבראשה עומדות שתי מכינות ללידה מפורסמות אירית אלטר-אבני וסיגל גולן. המרכז העוסק אך ורק בהכשרת מדריכות לקורסים להכנה ללידה, לדולות או למדריכות הנקה הכשיר עד היום כ-100 מדריכות לידה והוא טוען שהוא מוכר על-ידי ארגון הבריאות העולמי.

המגזר הפרטי עובד, אגב, בצורה חזקה על המלצות של מפה לאוזן ועל איניות של מדריכות מסוימות. שמות כמו איריס יטבת, גילה רונאל או שושנה גולדמן מירושלים הם שמות מושכי קהל ואטרקטיביים לנשים בהריון.

במגזר הפרטי אין השגחה ואין פיקוח, הכל פרוץ, זועמת ברכה גל, מנהלת הסיעוד של המרכז לרפואת נשים במרכז הרפואי ע"ש רבין שבפתח-תקווה. רבות ממעבירות הקורסים הן נשים נחמדות שאינן מיילדות המנותקות מהמתרחש בחדר הלידה. גל מספרת על נשים שהודרכו להתנגד למשככי כאבים ובלחץ כאבי הלידה נכנעו להם. נשים אלה, טוענת גל, מפתחות רגשי אשמה כי לא הפנימו שחווית הלידה עלולה להכאיב. כמו כן, מתנגדת גל למדריכות המטיפות נגד החתך שנעשה, לדעתה, על-פי שיקול דעת רפואי וההימנעות ממנו עלולה להזיק קשות ליולדת.

גילה רונאל, עמיתתה מהמגזר הפרטי, מזדעזעת מן הביקורת הזו המנותקת לדעתה מהמציאות בשטח וממצאי המחקרים. מדובר בהתייחסות ארכאית ובלתי נכונה. קיים הבדל מהותי בין היולדות של היום, היא אומרת כשמאחוריה ותק של 8 שנים בהכנות ללידה. בעבר היה ברור שכל יולדת שנכנסת למחלקה מתחברת למוניטור ולעירוי. היום היולדת מגיעה עם תוכנית לידה, מצהירה שאיננה מעונינת להיות מחוברת למוניטור באופן רציף ורוצה לשלוט על משככי הכאבים שתקבל. לא לחינם קיימת כיום נהירה לרפואה האלטרנטיבית העונה על צורך שקיים בציבור. אני התחלתי עם הכנסת שיאצו לחדר לידה - פעולה שנתפסה כמוזרה - וכיום יותר ויותר בתי-חולים משתמשים בו. גם בענייני האפידורל והחתך נחרצת רונאל ואומרת שקבלת האפידורל הוא החלטתה של היולדת ואילו החתך שייך לתחום החלטתה של מיילדת.

 

תחרות על כל יולדת

 

במקביל גובר משקלם של הקורסים שמעבירות מחלקות היולדות שבבתי-החולים השונים. בבתי-החולים מודים: הקורסים מהווים אבן שואבת ליולדות פוטנציאליות והתחרות על היולדת גדולה וחריפה מאי פעם. לא ניתן להתעלם מההיבט הכלכלי אומרים גורמים בענף. הם מסבירים שבתי-החולים, הפועלים בשוק תחרותי, מחוייבים לשווק עצמם למען הוספת חולים.

ד"ר רוטשטיין מבית-החולים שיבא אומר שיש להם בעיה מיוחדת: בגלל המוניטין הטובים של בית-היולדות שלנו, מתנקז אצלנו אחוז גבוה של לידות בסיכון שהן יקרות יחסית. כ-250 מבין 900 הלידות שלנו בחודש - הן לידות מורכבות. האתגר השיווקי, הוא מודה, הוא להגדיל את אחוז הלידות הרגילות על-ידי תגבור מגוון הקורסים והצעת שירותים ופינוקים אטרקטיבים.

התחרות לא נשארת רק בשוק הפאסט-פוד, מודה אורית ארטל מליס. גם אנחנו לוקחים בה חלק, כי אי אפשר להתעלם מהתחרות בין בתי-החולים. כשהאחד מפתח מוצר השני לוקח אותו ומפתח משהו דומה. אנחנו עונים על צרכים ומגמות שקיימות היום בקרב נשים, שהן היום יותר יודעות ומודעות לעצמן. יולדות מגיעות ללידה עם קלסרים המכילים סקרים שערכו על שיטות הלידה וכתבות שנשלפו מהאינטרנט ומהעיתונות.

בשוק התחרותי הזה נותרו אמנם גם קופות-החולים אבל יחסית בשוליים. קופת-חולים מכבי לדוגמה, פותחת קורסים על-פי ביקוש מצד המבוטחות.

 

מומחים וסופישבוע

 

גם מבנה קורס הלידה איננו מה שהיה פעם. לצד הקורסים הקלאסיים - העוסקים בנושאים הקונבנציונליים של תהליך הלידה וסימניה, הכאב, שיטות הלידה השונות, התעמלות, טכניקות ונשימות בשעת הלידה וכוללים גם בדרך כלל סיור בחדרי לידה - יש את הקורסים המיוחדים.

מגמה עכשווית בולטת: קורסים משולבי מומחים. את הסדנא בקופת חולים מכבי מנחים מיילדת, דיאטנית קלינית ויועצת כושר גופני. הקורס של מרכז רבין בפ"ת ניתן על ידי מיילדת, פיזיוטרפיסטית ואחות בריאות הציבור. בבית-החולים הדסה עין-כרם מתחילים את קורס ההכנה ללידה בהרצאות של 3 רופאים: גיניקולוג, מרדים ורופא ילדים ואליהם מצטרפת גם הרצאה של דיאטנית.

מגמה נוספת היא סופי השבוע בבתי-מלון. החסידה בדרך מציעה סופשבוע הכולל הרצאת גיניקולוג המגיע עם כל ציוד האפידורל המפורסם ומדגים אותו מול המשתתפים. לצידו מגיע המומחה ברפואה אלטרנטיבית המעביר סדנא זוגית ורופא ילדים מבית החולים שניידר שמרצה על מה עובר על הילוד בבית-החולים מהחיסונים ועד למבחן האפגר. ההורים שבדרך רוצים להיות מעורבים גם בזה, מסביר יורם לוי מהחסידה בדרך. בנוסף להרצאות מקבל הזוג את כל החומר בכתב וכן מתנות רבות.

קורסים אחרים מציעים בניית תוכנית לידה אישית שהיולדת אמורה למסור למיילדת עם כניסתה לחדר הלידה. למרות שלא כל בתי-החולים מסתכלים על תוכניות כאלו בעין יפה, בתי-חולים כמו לניאדו, שיבא, מאיר, וליס נחשבים לפתוחים יחסית.

 

סוויטות ללידה טבעית

 

בתי החולים גם מנסים לעלות זה על זה ביצירתיות של חידושים. בליס פותחים בקרוב קורס להריון בריא ויפה שמטרתו היא הקניית הרגלי אכילה ותנועה בהריון, יועבר על-ידי דיאטנית ופיזיוטרפיסטית, 12 מפגשים ב-450 שקל. במקביל הם מתכננים קורסי תנועה והליכה לאחר הלידה באותו מחיר.

החידוש האחרון בליס הוא סוויטה המאפשרת לידה טבעית, ללא משככי כאבים והתערבות רפואית. אין תשלום לסוויטה אבל ההשתלבות בה מותנית בהרשמה מראש לבדיקת התאמה ובהשתתפות בקורס מיוחד חינם של שני מפגשים. בשיבא מבשלים במקביל יחידה עצמאית ללידות טבעיות שתוכל לקלוט 6-3 יולדות במקביל, אבל בתשלום שטרם נקבע.

עוד תופעה חדשה ובולטת - פניה למגזר החרדי. קורסים ללידה במגזר החרדי מוכרים כבר שנים, והגורו המובילה היא בלומה רוטנר מבני ברק, שאף כתבה ספר של הכנה ללידה לאישה החרדית בשם אם הבנים שמחה. הקורס שלה, 6 מפגשים של 3 שעות כל אחד מתקיים לנשים בלבד, נמשך כ-40-35 דקות לפגישה וכולל סיור בבית-החולים מעייני-הישועה. באחרונה נכנסו לתחום גם בתי היולדות ליס בתל אביב ורבין שבפתח-תקווה אליהן מגיעה אוכלוסיה חרדית גדולה. הם מציעים קורסים מיוחדים למגזר החרדי, על טהרת הנשים, שמותאמים בתכנים לאוכלוסייה ומועברים על-ידי מיילדות דתיות. קורס הכנה לנשים חרדיות בליס שנמשך 3 מפגשים עולה רק 270 שקל - 40% מתחת לעלות הקורס הסטנדרטי. ואילו במרכז רבין קורס למגזר הדתי/חרדי הקורס הוא בעלות רגילה של 430 שקל (לחברי הכללית 390 שקל) ב-8 מפגשים. אחד מתוכם לבעלים בלבד והאחר בנפרד.

 

טיפים: קבלו המלצות מראש

 

בדקו מתי יש להרשם לקורס. במכבי לדוגמה, יש להרשם כבר בשבוע ה-20 להריון, למרות שאת הקורסים מתחילים בדרך כלל בין השבוע ה-28-30. המומחים ממליצים לסיים את הקורס עד השבוע ה-36.

בדקו את מספר המשתתפים בקורס. ההיצע נע בין קורסים פרטיים, דרך קורסים ל-5 זוגות ועד לקורסים עם 35-40 משתתפים המקובלים בעיקר במגזר החרדי.

קבלו המלצות על המדריכה. ובררו האם אופי הקורס תואם את החשיבה הכללית שלכם.

גלשו לאתרים בתחום. מומלץ לגלוש לאתרים בתחום, תמצאו מידע רב ומעניין שיעזור לכם בבחירת קורסים.

גם אם החלטתם על קורס פרטי, חשוב שתדעו כי כל בתי החולים מאפשרים סיורים חינם בתיאום מראש. מומלץ לבקר בבית החולים ללידה המיועדת, גם אם מבקרים במסגרת הקורס בבית חולים אחר. הכרת הסביבה מסייעת לתחושת הביטחון.

 

 
פורסם לראשונה