הקיבוצניקים לא מקבלים פטור

חברי הקיבוצים לא נהנים מפטורים על חסכונות פרטיים

דורית בר, ידיעות אחרונות פורסם: 24.04.03, 15:03

חברי קיבוצים שמגיעים להם באופן אישי פטורים על החסכונות במסגרת הרפורמה במס אינם יכולים ליהנות מפטורים אלה. כך אומר רו"ח ד"ר אבי אלתר, שהיה שותף בוועדת רבינוביץ' לרפורמה במס. במס הכנסה אומרים: "אנו מודעים לבעיה של מיסוי חברי קיבוצים שיש להם תוכניות חיסכון פרטיות בבנקים ומטפלים בדרכי הפתרון".

לדברי אלתר, "הקיבוץ לוקח את כל הטבות המס המגיעות לחבריו. הרפורמה מקפחת את חברי הקיבוצים, ורק מי שיעזוב את הקיבוץ יוכל ליהנות בכך אי צדק מההקלות מסוים – המגיעות למרות התחושה לו". לטענתו, יש בכך אי צדק למרו התחושה הלא נכונה הרווחת בציבור כי קיבוצים משלמים מס נמוך מדי.

כך לדוגמה, חבר קיבוץ בעל הכנסה נמוכה שלרשותו תוכנית חיסכון, אמור היה לקבל פטור על הריבית. בעוד שכל אזרח אחר יכול להציג בפני מס-הכנסה אישור על הכנסה נמוכה, המזכה בפטור זה, קיבוצניק אינו "נישום", היות והקיבוץ מהווה מבחינת רשויות המס נישום המייצג את כל חבריו.

באחרונה חלו שינויים בקיבוצים, בעיקר בתחום התגמול הדיפרנציאלי לחברים. אלתר מציין כי רוב הקיבוצים נמצאים בתהליך של מעבר לתגמול דיפרנציאלי. הפערים בהכנסה גדולים, וישנם רבים שמקבלים שכר נמוך מאוד. בקיבוץ אין חישוב מס נפרד לכל חבר ומתבצע חישוב תיאורטי של המס, כאילו ההכנסות בפועל פוזרו למשפחות, וכך גם לגבי נקודות הזיכוי האישיות.