עונת החורף שהייתה ברוכה בגשמים העלתה את מפלס הכנרת, אך במקביל יצרה גם תנאים אידיאליים להתרבות יתושים. גם החורף המאוחר וימי החמסין שפקדו אותנו לאחרונה תרמו לעניין, ובשל העובדה ששוק תכשירי ההגנה נגד יתושים מושפע בעיקר מעונת החורף, צפוי השנה גידול במכירות התכשירים בהשוואה לשנה שעברה. עונת המזיקים מתחילה מחודש אפריל ונמשכת עד סוף ספטמבר, תלוי במזג האוויר. העקיצות, אגב, נגרמות על ידי נקבות היתושים.
שוק התכשירים נגד יתושים מתחלק לתכשירים טבעיים או הומאופתיים הנמכרים במחלקות הטבע ובבתי המרקחת, ולתכשירים חשמליים ותכשירי מריחה על הגוף הנמכרים על המדף. לדברי אילן שקד, רוקח ראשי ברשת סופר פארם, רוב המוצרים הטבעיים משמשים בעיקר לטיפול שאחרי העקיצה והמוצרים החשמליים משתייכים יותר לתחום המניעה.
על פי נתוני נילסן לשנת 2002, המכירות של שוק קוטלי היתושים והחרקים מוערכות בכ-40.6 מיליון שקל בשנה. מתוכן מכירות מוצרי נוזל היתושים מהוות 10.2%, המגינים האישיים (מוצרי מריחה) 6.4% ומכשירים על בסיס טבליות 5.6%.
נעקצים 2.5 פעמים בלילה
מלבד תכשירי הטיפול וההגנה, קיימים בשוק גם מוצרי הדברה ביתיים. החברות הפעילות בשוק זה משקיעות מאמצים רבים בעריכת מחקרים בתחום, בשל העובדה שהיתושים והמזיקים מתרגלים לחומרים הפעילים לאורך זמן. על פי סקרים שערכה חברת ג'ונסון ווקס לפני כשנה, הצרכן הישראלי צורך בממוצע כ-3 מוצרי הדברה נגד מזיקים בשנה. למרות שאדם נעקץ בממוצע 2.5 פעמים בלילה, 56% מהצרכנים משתמשים בקוטלי מזיקים ומעופפים לפחות פעם בשבועיים.
שוק ההדברה הביתי בישראל נשלט בעיקר על ידי סנו וג'ונסון וקס ומוערך בכ-72 מיליון שקל בשנה. המוצרים בשוק זה מחולקים לקטגוריות של תרסיסים נגד זוחלים, תרסיסים נגד מעופפים, מוצרים חשמליים נגד מעופפים, תכשירי גוף נגד מעופפים, מוצרים נגד עש ומוצרים שאינם תרסיסים נגד זוחלים.
תכשירי מניעה טבעיים
במחלקות הטבע ניתן למצוא תכשירי לדחיית יתושים כגון צמיד דוחה עקיצות של חברת איתן - 25 שקל, מוצר הומאופתי אפיס-ירוק של הום גליל - 50 שקל, משחת עוףטוש של עדן - 39 שקל, תכשיר מוסיגרד בספריי או רול און של פארמ-אפ - 35 שקל. תכשירי הטיפול הטבעיים לאחר העקיצה מגוונים וכוללים פלסטר מרגיע של הנזה פלסט - 25 שקל, ג'ל פניסטיל של חברת נוברטיס - 35 שקל, יתושן פלוס של טרימה - 15.80 שקל, רוגע עור קיד של מכוורת יד מרדכי - 35.50 שקל, קורטיזון 10 של פרומדיקו - 42 שקל, תיאו דנטול ג'ל של רקח - 32 שקל וג'ל קלנדיל של אלטמן - 38 שקל.
תכשירי מניעה לא טבעיים
על תכשירי המניעה הלא טבעיים נמנים סנו די רול און למריחה - 18 שקל, סנו מט מכשיר חשמלי על בסיס נוזל או טבליות - 24 שקל המכשיר, 11 שקל הטבליות ו-21 שקל נוזל המילוי, ספירה רול און - 10 שקלים, ופה רול און של כ.צ.ט - 13 שקל ופה-מת הפועל על טבליות - 44 שקל, אוטן של אגיס הפופולרי מאוד בקרב מטיילים היוצאים לתאילנד - 22 שקל וסדרת תכשירים חדשה אי-תוש של אגיס שמחירה נע בין 21 שקל עד 27 שקל.
יעל ארצי, מנהלת השיווק בג'ונסון ווקס ישראל, מעריכה כי השנה תגדל קטגוריית המוצרים החשמליים, בניגוד לשנה שעברה בה נרשמה ירידה במכירות המוצרים. עוזי ויזינגר, מנהל אגף כללי בשיווק ברשת סופר פארם, מוסר כי ישנו מעבר ממוצרים חשמליים הפועלים על בסיס טבליות לרכשית מכשירים חשמליים על בסיס נוזל דוחה יתושים. לדבריו, מוצרי המריחה למיניהם נמכרים בעיקר על ידי המטיילים בחיק הטבע.
מומחים ממליצים לא למרוח חומרי הגנה על תינוקות עד גיל חצי שנה בשל העובדה שהם רגישים יותר ובמקום זאת, להשתמש במדבקות, מוצרים חשמליים, כילה למיטה או רשת לחלונות. מגילאי שלוש ומעלה, מומלץ להשתמש בחומרים על בסיס טבעי שאינם מכילים חומרים כימיים. כמו כן, מומלץ למרוח מעט מהחומר על העור כדי לבדוק אם יש רגישות לחומר.