מים מינרליים במיכלים: השירות יקר

צרכן עירני חישב ומצא שהוא משלם 80% יותר עבור המים שמגיעים עד ביתו לעומת המים שהוא צריך לסחוב בעצמו מהמכולת. האם יש הצדקה להפרש הגדול?

שושנה חן עודכן: 29.05.03, 08:31

כשאתה רוכש מים מינרליים במסגרת מנוי לחברות המים המינרליים אתה משלם על כל ליטר הפרש של עד ל-80% בהשוואה למחיר ליטר של מים מינרליים של אותה חברה שאתה קונה בבקבוקים במכולת או ברשת השיווק.

במועצה הישראלית לצרכנות סבורים שמדובר בהפרש מוגזם וכי מן הראוי שהחברות תידענה לפחות את הלקוחות הנרשמים לתוכניות אספקת מים במיכלים לבית מהו מחיר הליטר בצורה זו של אספקה. במי עדן טוענים: מחיר המים המסופקים לבתים נגזר מהתוספת על שירות וטוענים שישקלו מחדש בעקבות פנייתנו גם את מדיניות התמחור וגם את שקיפות המידע לצרכנים.

הכל התחיל כשהצרכן מ', המנוי על שירות אספקת מים מינרליים במיכלים של חברת מי עדן, עשה חשבון וגילה כי על-פי חשבון חודש ספטמבר הוא משלם 2.99 שקלים לכל ליטר מים. סופקו לי 4 מיכלים של 19 ליטרים. המחיר הכולל ששילמתי עבורם כולל מע"מ ושירות היה 226.44 שקל - 2.99 שקלים לליטר. הסכומים ששילם לא כללו את דמי הפיקדון וגם לא את הקנס שמקבל מי ששובר את מסלול השנתיים אליו מצטרף כל מנוי ומנוי.

מ' החל להתרגז באמת כשגילה שבמכולת השכונתית שלו שאיננה ידועה כזולה ביותר, עולה שישיה של מים מינרליים 15 שקל, כלומר - 1.66 שקלים לליטר. חברת מי עדן גובה על כל ליטר מים 1.33 שקלים יותר, שהם 80% יותר ממחיר השוק. אני מנוי בעיתון יומי ובתאטרון ובזכות המנוי אני משלם על המוצרים פחות ממחיר השוק. נראה לי שחברת מי עדן מנצלת את לקוחותיה, מפקיעה את מחיר המים ונוהגת כלפיהם כמונופול שאינו חש שעליו להיזהר שלא לעבור את הגבול. במקרה זה החברה עברה את הגבול, הוסיף מ'.

כדאי לציין שבאחרונה גרמה התחרות העזה בשוק המים המינרליים לירידה במחיריהם של מארזי הבקבוקים המשפחתיים ברשתות השיווק.

הצרכן הנזעם כתב למי עדן ולא קיבל מענה לטענותיו העקרוניות מדוע מנוי על שירות אספקה של מים מינרליים מחייב אותו במחירים גבוהים בהשוואה למנוי למוצרים או שירותים אחרים. החברה הציעה למ' זיכוי על מיכל ריק אך מ' סירב ופנה למועצה הישראלית לצרכנות שהצדיקה את טענותיו.

המועצה פנתה למי עדן ונענתה על-ידי מנכ"ל החברה, יאיר נחמד, שהבהיר את העמדה העקרונית של החברה הגורסת שלמרות שמדובר באותם מים לשירות יש עלות גבוהה יותר. לקוחות הצורכים מים מינרליים בבקבוקים רוכשים אותם בנקודות המכירה ונושאים אותם לביתם באופן עצמאי. לעומתם, לקוחות הבוחרים ליהנות משירות הבר הביתי או המשרדי נהנים משירות של זמינות המים יום יום. מוצרים הכרוכים בתהליכי שירות שונים מאופיינים גם בעלויות שונות. באנלוגיה פשוטה דומה הדבר לשיחת טלפון באמצעות מכשיר בזק רגיל לעומת שיחת טלפון באמצעות מכשיר סלולרי. בשני המקרים מדובר באותה שיחת טלפון אך העלויות לצרכן בכל אופן שונות.

לדברי נחמד מקבל הלקוח בעת ההרשמה לשירות מי עדן בר פירוט מלא על מגוון מסלולי ההתקשרות העומדים לפניו כולל תמחורם המלא. האומנם? פניתי טלפונית לשירות ההזמנות של מי עדן. המוקדן מוטי היה אדיב מאוד, העניק לי מידע נרחב מאד על התשלום ומרכיביו. אבל את המחיר הריאלי לליטר מסר לי רק אחרי ששאלתי.

איפה השקיפות? שואלים במועצה לצרכנות כאשר מדובר בבחירה נדרש גילוי נאות המאפשר בחירה מושכלת. העדר הגילוי הנאות בולט ביותר נוכח העובדה כי בדרך כלל מנויים על שירותים מסוימים משלמים פחות (עתונים, תיאטראות, סרטים) ולכן הצרכן מורגל לחשוב כי מנוי משלם פחות, אומרת מנכ"ל המועצה לצרכנות, גלית אבישי. העובדה שמי עדן מרשה לעצמה לגבות ממנויי החברה - הצורכים מים במיכלים עד כדי 80% יותר מהמחיר שהיא גובה עבור אותם מים המשווקים בבקבוקים בחנויות - נסמכת על ההנחה כי הצרכן הישראלי הממוצע מותש ממאבקי הקיום ולא ישים לב לפער העצום במחירים. גם יכולת הבחירה של הצרכן לפחות בשנתיים הראשונות מוגבלת ביותר נוכח העובדה שהוא למעשה צרכן שבוי. הפסקת השירות לפני מועד זה כרוכה בקנס של 250 שקל, אמרה אבישי.

ההתקשרות המבטיחה רציפות עיסקית של 24 חודשים מאפשרת יציבות עסקית המאפשרת בתמורה מתח מחירים נמוך יותר, אומר יאיר נחמד והבבטיח לערוך חשיבה נוספת בנושא לטובת הצרכנים. אנחנו נעקוב.

בינתיים מייעצת גלית אבישי: "מכיון שאנו בשוק חופשי שאינו מאפשר פיקוח על המחירים, לא נותר לנו אלא להזכיר לצרכנים שוב ושוב: בידקו והשוו מחירים. ובמקרה של מים מינרליים - לא חייבים לסחוב בקבוקים, אפשר להזמין משלוח מהסופר".

גם בנביעות מסכימים עם מי עדן, וטוענים כי המוצר שנקרא שירות הברים של נביעות שונה מהמוצר בקבוק מים מינרליים ולכן הוא אינו בר השוואה. מדובר בחבילה המורכבת מהבאת המים המינרליים לבית, סבלות, אספקה במשך 24 שעות ביממה של מים חמים וקרים בזמינות מיידית, פינוק, תדמית ונוחות. השוואת מחיר ליטר מים בברים למחיר ליטר מים בבקבוקים כמותה כהשוואת מין בשאינו מינו והיא אינה משרתת את ציבור הצרכנים קובע אבי גנאור, דובר חברת נביעות.

 
פורסם לראשונה