ניופורט: עושר בים וביבשה

העיר ניופורט, בקצה הדרומי של רוד-איילנד, היתה פעם מרכז הנופש של עשירי ארה"ב. הארמונות שהם בנו, היאכטות העוגנות בה ופסטיבלי הקיץ הרבים - מושכים אליה תיירים רבים עד היום

יוסף ג'קסון פורסם: 12.06.03, 10:45

את השבועיים הראשונים על אדמת צפון-אמריקה, אחרי מסע של חודשים רבים באוקיינוס האטלנטי, הרשה לעצמו ג'ובני וראנזנו לבלות על חוף ניופורט היפהפה ברוד-איילנד. אז, בתחילת המאה ה-16, למקומות האלה עוד לא היו שמות, מה עוד שמגלה הארצות האיטלקי היה גם האירופי הראשון שכף רגלו דרכה על אדמת צפון-אמריקה, אם נתעלם ממושבת הוויקינגים העלומה שקדמה לו ב-600 שנה.

רוג'ר וויליאמס, שייסד ב-1835 את מדינת רוד-איילנד, הפך אותה ליעד לפליטי רדיפות הדת באירופה, שמצאו את דרכם ליבשת החדשה. אמריקאי אחר, סמואל סלאטר, שידך את המושבה, באמצעות מפעל טקסטיל חלוצי, אל המהפכה התעשייתית. התיעוש המואץ לא הפריע, בתחילת המאה הקודמת, לעשירי ארצות הברית להתחרות ביניהם בבניית בתי-נופש מרשימים על חופי ניופורט, שהפכה עם הזמן לבירת היאכטות העולמית.

רוד-איילנד, בצפון-מזרח ארה"ב, היא המדינה הקטנה ביותר בארהב. אורכה 77 ק"מ בלבד ורוחבה 60 ק"מ. היא מרוחקת מניו-יורק כ-250 ק"מ, אבל שווה את המאמץ. על האי אקווידנק (Aquidneck), הגדול ביותר בין איי מפרץ נאראגנסט, יושבות בעצם שלוש ערים: פורטסמות' בקצה הצפוני, מידלטאון במרכז וניופורט הדרומית. כביש US-138, שמסתעף מ-HWY I-95, מחבר את האי היפה אל היבשת באמצעות גשר ג'יימסטאון. הגשר מגיע תחילה אל האי קוננינקט (Conanincut) ומשם נמשכת הדרך לניופורט.

 

עבדים תמורת חביות רום

 

ניופורט, השוכנת 50 ק"מ דרומית לעיר הגדולה של רוד-איילנד, פרובידנס (ראויה לטיול נפרד) נוסדה ב-1639 תוך שהיא ממשיכה לקלוט זרמי מהגרים, כולל יהודים, שתרמו לקשרי המסחר של העיר. בנמל המעולה שלה עגנו כבר אז ספינות מפרש עם סחורות אקזוטיות מכל העולם. מפתיע, אבל דווקא בעיר נמל זו התנהל מסחר ער בעבדים שהובאו מאפריקה והוחלפו בחביות של רום.

במקום נותרו לא מעט בתים היסטוריים, למרות שריפה גדולה שפקדה את העיר במהלך הכיבוש הבריטי. 'העידן המוזהב', כך כינה הסופר מרק טוויין בלגלוג את השגשוג שפקד את העיר באמצע המאה ה-19, כשכל 400 המשפחות הנובורישיות של אמריקה דאז גילו את יופיו של נמל ניופורט ובנו בעיר ארמונות קיץ מקושקשים ומצויצים.

רק המשבר הכלכלי של 1929 הפסיק את הטירוף הזה, אבל העיר מתקיימת ומתפרנסת עד היום מתיירות והפכה ל'מכה' של בעלי היאכטות ושחקני הטניס. הנמל עדיין משמר את האווירה של פעם, עם בתי המרזח שבו, בתי האוכל ומועדוני המוסיקה.

ניופורט היא שילוב מעניין של חדש וישן. בתים בסגנון קולוניאלי ניצבים ליד בתי דירות חדשים. בנמל עוגנות זו לצד זו יאכטות מבהיקות וסירות לדיג לובסטרים שידעו ימים טובים יותר. העיר פעילה בעיקר בקיץ, במהלכו מתקיימים בעיר פסטיבלי מוסיקה לרוב. אורכה הוא 16 ק"מ בלבד, מה שמאפשר קשת טיולים רגליים. לפני כן מומלץ להצטייד בחומר קריאה ובמפות, במרכז המבקרים הגדול בשדרות אמריקאס קאפ 23. ממרכז גייטוויי יוצאים (חינם) אוטובוסים המובילים תיירים בין האתרים הבולטים ומרכזי הקניות באזור.

 

היכל התהילה

 

ה-Hall of Fame, היכל התהילה, מוקדש לאגדות טניס מפורסמות וממוקם בבית ששימש בעבר כקאזינו של העיר, בשדרות 194 Bellevue. מלבד יופיו של הבית, יש בו אוסף ייחודי מתחום הספורט הלבן, כולל סרטים דוקומנטריים של משחקים מפורסמים, תצלומים, מזכרות ועוד. בקיץ ניתן לשחק כאן טניס במגרש הצמוד לבית ולקבל הנחיות מכוכבי עבר מפורסמים. הכניסה: 8 דולר לאדם.

 

בית הכנסת Touro

 

בית הכנסת, בבית מספר 85 ברחוב טורו, הוא לא רק העתיק ביותר בצפון-אמריקה, אלא בארצות הברית כולה. הוא גם היחיד ששרד את התקופה הקולוניאלית הבריטית. בית-הכנסת, שנבנה ב-1763 על ידי הארכיטקט פטר הריסון, נחשב לדוגמה מובהקת של סגנון הבנייה ששלט במאה ה-18.

בין הפריטים בו, מכתב ששלח הנשיא הראשון, ג'ורג' וושינגטון, לקהילה היהודית. סיורים מתקיימים במקום בימי א'-ה' מדי חצי שעה. בית הקברות של קהילת ניופורט עתיק עוד יותר, מ-1677, והוא שוכן באותו רחוב, לא הרחק מבית הכנסת.

 

ארמונות עידן הזהב

 

בית ורנון ההיסטורי, ברחוב קלארק אנד מרי, ששימש כמפקדה של הדוכס ירום-הודו Rochambeau's. במהלך מלחמת העצמאות האמריקאית נפגשו בבית הזה המפקד הצרפתי וגנרל וושינגטון, שתיאמו ביניהם את המלחמה באנגלים. פנים הבית מעוצב בסגנון המאה ה-18. מעניין למדי.

כל המעוניין לראות איך בילו באותם ימים שיכורי העיר, מוזמן ל- The white horse tavern, בית השיכר הפעיל העתיק ביותר בארצות הברית. את הכוס הראשונה הרימו בו ב-1673. כשניופורט שימשה כבירת מדינת רוד-איילנד, נהגו גדולי המחוקקים במדינה ללגום בירה במקום הזה, שבו האוכל והשתייה, וגם האווירה, נשארו משובבים עד עצם היום הזה.

כדי לראות באיזה ארמונות של נובורישים זילזל הסופר מרק טווין, כדאי לבקר ב- Astor Beecwood Mansion. בבית הוויקטוריאני הזה, משנת 1891, מתקיימים סיורים (מדי 45 דקות) בכיכובו של שחקן מקצועי, החנוט בבגדי אצולת ניופורט של פעם. כתובת: שדרת Bellevue 580.

ארמון נוסף השייך ל'עידן המוזהב' של ניופורט הוא Newport Mansion, בו שוכנת כיום אגודת השימור של העיר. סיורים יוצאים מכאן לשני בתים סמוכים הראויים לביקור. לשיא הארכיטקטוני, אם מדברים על בתים מפוארים, הגיעה משפחת בלמונט, שבנתה בסוף המאה ה-19 את Belcourt Castle. בבית המרשים הזה יש גם אוסף מדהים של עתיקות. כיום ניתן לשכור את המקום לחתונות ולאירועים.

 

קרון הרכבת המשוחזר

 

ועכשיו, כמה מוזיאונים. נציין רק שלעיתים החיצוניות שלהם מרשימה יותר מהתצוגות המתחלפות עצמן. כך למשל המוזיאון לאמנויות (שדרות Bellevue 76), שנראה כמו ביקתה שוויצרית. באותה שדרה, במספר 492, בבית מרשים מתקופת ההגירה, מוצגות אילוסטרציות של אמנים אמריקאים ידועים כנורמן רוקוול ומקספילד פאריש.

המוזיאון להיסטוריה של ניופורט, הממוקם בבריק מארקט, ברחוב תיימז על וושינגטון סקוור, מהווה נקודת התחלה מצוינת לביקור בעיר. חובבי ים ואוניות יכולים לפקוד את Naval War College Museum, שמנציח את ההיסטוריה הימית של ניופורט. האתר נמצא ב- Coasters Harbor Island. הביקור חינם.

חוויה מומלצת היא לאכול בסגנון של פעם בקרון הרכבת המשוחזר של ניופורט. ארוחת הערב מוגשת תוך כדי נסיעה לאורך המפרץ היפהפה. בעלי המסעדה הניידת הזאת גם משווקים ארוחות מתובלות במיסתורין, בהשראת פרשיות רצח בסגנון המיטב של אגאתה כריסטי המנוחה. הכתובת: אמריקאס קאפ 91.

 

תותחים ימיים ומוזיאון יאכטות

 

עוד סיור חובה הוא הוא טיול הטיילת המקיף, אותו ניתן לערוך בליווי הדרכה. כדאי גם לבקר בפארק הלאומי פורט אדמס בהריסון אבניו, הפתוח כל השנה, מזריחה עד שקיעה. בפארק נערכים מדי שנה פסטיבלים לג'ז ולאמנות כפרית עממית. באותה סביבה שוכנת מצודת אדמס עצמה, הפתוחה לביקורים (חמישה דולרים). במקום ניתן לראות תותחים ימיים לצד ביצורים אימתניים מהמאה ה-19, שהגנו על הכניסה המזרחית של מפרץ נאראגנסט.

באותו פארק, על אושן דרייב, נמצא מוזיאון ייחודי המוקדש ליאכטות. כאן ניתן להתפעל מהתחביב היקר והמעורר קנאה. לצד כלי ופריטי שיט, המוזיאון מכיל שלל מוצגים נלווים, כולל ספריה גדולה והיכל תהילה המוקדש לספנים מפורסמים.