המינהל אישר ההטבות במיליארדים לחקלאים

מועצת מינהל מקרקעי ישראל אישרה להחיות את עיסקאות הנדל"ן במושבים ובקיבוצים - שהוקפאו לפני שנה בהוראת בג"ץ

עופר פטרסבורג עודכן: 01.07.03, 08:02

למרות הוראות ברורות של היועץ המשפטי לממשלה, העבירה אתמול מועצת מקרקעי ישראל, ובראשה שר התמ"ת אהוד אולמרט, את הוראות המעבר הנוגעות לאישור עיסקאות נדל"ן בהיקף מיליארדים להפשרת קרקע חקלאית למגורים. מדובר באותן עיסקאות שהוקפאו לפני כשנה בהוראת בג"ץ.

המועצה החליטה לאשר את ההוראות של ועדת משה נסים, למרות התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, שהבהיר, כי קשה יהיה להגן על עמדת המדינה בבג"ץ. ואכן הקשת המזרחית הדמוקרטית והחברה להגנת הטבע כבר מכינות עתירה לבג"ץ נגד ההחלטה.

מועצת המינהל אומנם צימצמה את היקף העיסקאות שניכלל בתחילה בהוראות הוועדה, אולם עדיין אישרה חלק לא מבוטל מההחלטות שיאפשרו בסופו של דבר שינוי ייעוד של תוכניות רבות, בעיקר במרכז הארץ, תוך מתן הטבות למושבים ולקיבוצים, וקבלת פיצויים שייגזרו מערך הקרקע לאחר ההפשרה.

מדובר בהטבה אדירה לחברות בנייה ויזמים, שכבר חתמו עשרות חוזים עם מושבים וקיבוצים אטרקטיביים להפשרת אדמותיהם לבנייה רוויה וסיפוחם לעיר הסמוכה. העיסקאות, המיועדות לבניית אלפי יחידות דיור, נחתמו כולן לפי החלטה קודמת של המינהל 727, המעניקה פיצוי של 27% מערך הקרקע למושב ולקיבוץ. ועדת נסים קבעה, כי על יסוד מספר צירים יש לחייב את המשך העיסקאות כפי שנחתמו על סמך החלטה 727: ציר מידת ההשקעה בקשר לפרויקט, ציר קיומם של מגעים בין היזם למינהל בקשר לפרויקט וההתקדמות בציר התיכנון. בתחילה קבעה הוועדה, כי די באחד הצירים הללו, כדי להחליט על המשך החלת ההחלטות הבטלות, אולם אתמול הוחלט להקשיח את התנאים.

 

העיסקאות שירוויחו

 

באורח תמוה עדיין לא קיימת רשימה מסודרת במינהל, של עיסקאות שיושפעו מההחלטה שהתקבלה אתמול. רשימת העיסקאות הכלולות בהוראות המעבר טרם פורסמה ואפילו לא הובאה לידיעת החברים המצביעים במועצת המינהל, דבר עליו התרעמו רבים מהם. הנה כמה עיסקאות שעשויות להיכלל במסגרת זו:

במושב מגשימים מתכננות חברות מצלאווי ורסידו בניית 1,700 יחידות דיור, שיסופחו ליהוד הסמוכה. בינתיים אישרה הוועדה המחוזית 1,200 יחידות דיור.

רסידו רכשה 600 אלף מ"ר לתעסוקה במושב בן-נון על אדמות מזכרת-בתיה, ו-400 אלף מ"ר, המשכו של האירפורט-סיטי בלוד, על אדמות מושב פדיה.

אפריקה-ישראל מעוניינת להקים על אדמות כפר מלל, בתחום מגדיאל בהוד-השרון, 1,500 דירות, אולם בפועל אושרו להם 650 דירות. מדובר בפרדס של 30 דונם, שבין הנהנים צפוי להיות גם עמרי שרון.

אפריקה-ישראל תבנה בגליל-ים כ-1,000 יחידות דיור על קרקע שתסופח להרצליה. יש עדיין מחלוקת לגבי עיסקה זו וייתכן שהיא לא תהיה תלויה בהוראות המעבר, מאחר שלגביה קיים כבר הסכם חתום עם המינהל.

הרחבת נהריה על חשבון 3 קיבוצים, בהם קיבוץ סער. הרחבת קרית-ביאליק על חשבון אדמות קיבוץ אפק. הרחבת עפולה על חשבון אדמות בלפוריה. הרחבת לוד על חשבון מושב אחיסמך. הרחבת רעננה על חשבון רישפון.

 

 
פורסם לראשונה