אושר ותקווה - בשתי המילים האלו ניתן לסכם את מרבית התגובות בעיראק וברחבי העולם היום (ד'), בעקבות מותם של עודאי וקוסאי, שני בניו של סדאם חוסיין. השניים נורו ונהרגו אתמול על ידי כוחות אמריקנים בתום מצור על הבית בעיר מוסול שבו הסתתרו.
בבגדד נורו הלילה והבוקר שוב ושוב צרורות של יריות שמחה לאוויר, בעיקר ברובעים השיעים. כתבים בעיר סיפרו בהשתאות כי אש ברמת אינטנסיביות כזו זכורה להם רק בימי המלחמה. גופותיהם של שני האחים הועברו הבוקר לשדה התעופה של בגדד.
בארה"ב ובבריטניה שררה תחושה של סיפוק. ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הגיב לחדשות בשביעות רצון ואמר: "זהו יום גדול לעיראק החדשה. שני האנשים האלה היו אחראים למותם של אלפי עיראקים ולעינויים של אלפי אחרים". תגובות דומות נשמעו גם באוסטרליה, יפאן וניו זילנד.
אבל גם קולות אחרים נשמעו: גולים עיראקים שנמלטו למערב, טענו כי האמריקנים היו חייבים לשבות את שני הבנים ולא להרוג אותם. "היה עדיף לשפוט אותם באופן פומבי, כך שהעולם הערבי ותושבי עיראק ילמדו את כל האמת על היקף פשעיהם של עודאי וקוסאי", אמר קאסם אל-האשמי, אחד הגולים בארצות הברית.
בתוך כך, הצבא האמריקני הודיע היום כי הוא שוקל להתיר פרסום של גופות שני הבנים, "כדי לשכנע עיראקים ספקנים שהם אכן נהרגו".
המסוק שיגר טילים - והאש פסקה
סביב האחוזה המפוארת של שייח נוואף א-זיידאן מוחמד במוסול התגודדו כ-1,000 עיראקים, שהביטו בתדהמה בהרס שהותירו כוחות הקומנדו האמריקנים. כאן, בחווילה המפוארת השייכת לבן דודו של סדאם, התבצרו בניו של סדאם עודאי וקוסאי במשך כ-6 שעות - עד שהוכרעו על ידי כוח בן 200 חיילים.
אחד התושבים העיראקים, שהיה עד ראיה למצור כולו, סיפר כי בעת שנכנסו החיילים האמריקנים לקומת הקרקע של הבית, נורו לעברם יריות על ידי 4 אנשים שהתבצרו בקומה השנייה. החיילים השיבו באש, וכך נוצר מעין "תיקו", כשאף אחד מהצדדים לא מצליח לייצר פגיעה משמעותית. לאמריקנים התברר כי את הקומה השנייה מקיפות שמשות חסינות ירי, והם קיימו התייעצות.
אולם אז, כשעה לאחר תחילת המצור, ירו יושבי הבית פצצת RPG לעבר החיילים. 4 אמריקנים נפצעו. בעקבות הירי החליטו האמריקנים להזעיק לזירה מסוק קרב. המסוק שיגר מספר טילים לקומה השנייה של המבנה - ובכך לא עמדו גם השמשות חסינות האש. היריות של בני סדאם ושומריהם פסקו - והחיילים האמריקנים הסתערו פנימה.
מפקד כוחות הקואליציה בעיראק, לוטנט גנרל ריקרדו סאנצ'ז, אישר אמש כי עודאי וקוסאי "נהרגו תוך כדי לחימה". לדבריו, "גופות השניים היו במצב שניתן לזהותן, והשתמשנו בכמה מקורות כדי לעשות זאת".
המצור על הבית נעשה בעקבות מידע שהתקבל מתושב העיר על מקום המסתור של האחים. אותו אדם שמסר את המידע, צפוי לקבל את הפרס עליו הוכרז בתחילת יולי: 15 מיליון דולר. הפרס על מידע שיוביל ללכידת סדאם חוסיין עצמו - עומד על 25 מיליון דולר. הוא עדיין ממתין.