מופז הורה לפרק מיד 6 מאחזים

בעקבות לחץ אמריקני, הורה שר הביטחון על פינוי 3 מאחזים באזור רמאללה, ו-3 בגוש עציון. כוחות צה"ל ערוכים לפינוי המאחזים החל מצאת השבת. גורמים בצה"ל מעריכים: חלק מהמאחזים הללו כלל לא יפונו כעת

פליקס פריש עודכן: 02.08.03, 17:51

שר הביטחון, שאול מופז, הינחה אמש (ו') את צה"ל לפרק בהקדם האפשרי שישה מאחזים בגדה. מדובר בשלושה מאחזים באזור רמאללה, ושלושה בגוש עציון. כוחות צה"ל ערוכים לפינוי המאחזים, שחלקם מאויישים, החל מצאת השבת.

באזור גוש עציון מדובר במאחז נווה דניאל, ליד ההתנחלות נווה דניאל; בת עין ב' - ליד ההתנחלות בת עין, ומאחז הרוא"ה. באזור רמאללה: ברוכים, וגבעה 802 ומאחז נוסף באיזור ההתנחלות עפרה.

חלק מהמאחזים עלו על הקרקע בתקופה האחרונה, וחלקם ותיקים יותר. צה"ל והמינהל האזרחי, האחראי על הפיקוח בגדה המערבית, ידעו אמנם על המאחזים עוד קודם לכן, אולם בעקבות הפרסום בכלי התקשורת הורה מופז לפנותם מיד, ככל הנראה בעקבות לחץ אמריקני שהופעל על ראש הממשלה אריאל שרון בעניין.

גורמים בצה"ל אמרו כי "חלק מהמאחזים, כמו בת עין ב', הם בסך הכל מכולה לא מאויישת על הר, ולכן ניתן יהיה לפנותה בהקדם". אולם לדבריהם, "מאחזים אחרים, כמו ברוכים ונווה דניאל, נמצאים בשטח כבר שנים, נבנו בהם וילות ובתי קבע, ולכן הם לא יפונו בימים הקרובים". במאחזים אלה תיאלץ המדינה להפעיל את סמכותה בנוהל של בניה בלתי חוקית, שעשוי לארוך עד שנים אחדות.

בצה"ל אמרו בסוף השבוע כי "על פי הניסיון שלנו בפינוי מאחזים, הפינוי מתעכב תקופה ארוכה בשל קשיים משפטיים וזכויות חוקתיות שהמתנחלים מיטיבים להפעיל. על פי החלטת בג"ץ באחד המקרים, חייב צה"ל לאפשר למתנחלים את זכות השימוע. תמיד יש ברשותם מסמך מן העבר שמתיר בנייה או פעילות אחרת בקרקע, למשל פעילות חקלאית. לעתים, חצי מהמאחז בנוי על קרקע פרטית, וחצי אחר על קרקעות מדינה".

במקרים שבהם יש במאחזים מבני קבע, דוגמת חלק מששת המאחזים המדוברים, לא ניתן להרוס את המאחז תחת עילה של פלישת המתנחלים לקרקע, אלא יש להעביר נוהל מסובך הרבה יותר של הריסת בנייה בלתי חוקית. גורמים בצה"ל העריכו כי חלק מששת המאחזים כלל לא יפונו בעתיד הנראה לעין, וצה"ל יסתפק בפינוי של מכולות ומבנים ארעיים שנמצאים בהם, אך לא יוכל לפנות את מבני הקבע.

בידי צה"ל קיימת רשימה של עוד כ-10 מאחזים בלתי חוקיים, המכונים על ידי ראש הממשלה, "בלתי מאושרים", ושקיימת הנחיה של שר הביטחון לפנותם, אך גם במאחזים אלה נתקל הליך הפינוי בקשיים משפטיים שמונעים את הפינוי.

בתנועת שלום עכשיו טענו בתחילת השבוע כי מאז ועידת עקבה, הקימו המתנחלים שמונה מאחזים חדשים. זאת, במקביל להורדה מהקרקע של שמונה מאחזים אחרים.

 

"תורת לחימה"

 

בפינוי המאחזים הצפוי יעשה צה"ל שימוש ב"תורת לחימה" שגובשה לצורך כך, ושבמסגרתה מפעיל צה"ל כוחות גדולים בפינוי המאחז עצמו, במידה והוא מאוייש. לצד כוחות אלה מפעיל הצבא כוחות גדולים נוספים: זמן רב לפני הפינוי מפעילים הכוחות חסימות בכמה מעגלים סביב המאחז, כדי למנוע הגעה של מתנחלים ותומכים למאחז עצמו.

 
פורסם לראשונה