איפה כדאי לשים את הכסף בשנה החדשה?

פנינו לשבעה מומחים ושאלנו אותם כיצד לבנות את תיק ההשקעות ומה התחזית שלהם לאפיקים השונים; רוב הנשאלים סברו שבשנת תשס"ד כדאי להגדיל את חלקה של ההשקעה בשוק המניות; מה יקרה בשוק המטח, האם האפיק השקלי יככב ואילו חברות וענפים הולכים לשנת פריחה

שלומי כץ פורסם: 29.09.03, 09:44

תשס"ג היתה שנת הבורסה בתא, שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר ודחקה את אפיקי ההשקעה האחרים. איזה אפיק ייתן לכם את התשואה הטובה ביותר בשנה החדשה? האם שוב יתחזק השקל מול הדולר?

 

פנינו לשבעה מומחים להשקעות כדי לקבל את התשובות ולדעת איך כדאי לחלק את תיק ההשקעות בתשס"ד.

 

חנה פרי-זן, מנהלת אגף ניע בבנק הפועלים: כדאי להשקיע בתוכניות חיסכון לשנתיים

 

למשקיע הסולידי כדאי לחלק את תיק ההשקעות באופן כזה: 4% במניות, 14% במטח, 33% בצמודים ו-49% באפיק השקלי.

 

מניות - יש עדיין רתיעה של המשקיעים מהשקעה במניות, אולם יש כיום הזדמנות להגדיל את חלק ההשקעה במניות מתוך סך התיק כדי להקטין את הסיכון של התיק כולו. בין הענפים השונים, כדאי להתרכז בענף הכימיה, פרמצטיקה וטכנולוגיה. בעולם יש תחזית לעלייה במדד S&P . שווה לבחון את הכדאיות של השקעה במדד זה או במניות שכלולות בו.

 

צמוד מדד - לאור הרפורמה במס, כדאי להשקיע בתוכניות בחיסכון החדשות לתקופה של שנתיים וגם באג"ח צמודות, זאת גם באופן ישיר וגם באופן עקיף דרך קרנות הנאמנות ובאמצעות המוצרים המובנים שמציעים הבנקים וברוקרים פרטיים. כדאי לבחון גם השקעה לטווח ארוך וגם לטווח קצר.

 

שקלי - את ההשקעה באפיק השקלי כדאי לפזר בפיקדונות ובאג"ח שקליות באופן ישיר או עקיף. מומלץ להשקיע באג"ח שחר (אג"ח ממשלתית לא צמודה בריבית קבועה) לטווח קצר וגם במק"מ (מלווה קצר מועד של בנק ישראל) ובגילונים (אג"ח ממשלתית לא צמודה בריבית משתנה).

 

מט"ח - כדאי לבחון בעיקר השקעה ביורו ואחריו דולר. אפשר לעשות זאת באמצעות פיקדונות או בכל דרך אחרת.

 

כדאי לשים לב למוצרים המובנים שמתחילים לתפוס תאוצה, ושבהם גם ציבור המשקיעים הלא מתוכם יכול להשקיע. אבל הכי חשוב לסמוך על האינטואיציה.

 

אייבי חיים, סגן ראש החטיבה להשקעות בלאומי: האפיק הצמוד נראה מבטיח

 

באופן עקרוני, תמיד צריך לשמור על תיק מאוזן, ובדרך כלל נוהגים לחלק את התיק לארבעה אפיקים - צמודים, שקלים, מטח ומניות.

 

צמוד מדד - האפיק הצמוד נראה לי מבטיח בשנה הבאה לאור הציפייה להמשך תהליך הורדת הריבית. בנוסף ייכנסו לשוק איגרות החוב גם קרנות הפנסיה, מה שצפוי להעלות את התשואות. לכך מצטרפת העובדה שצפויות יותר הנפקות בחול ופחות בארץ. כיום תוספת פרמיה בהשקעה לטווח הארוך, לכן כדאי להתרכז בטווח הבינוני.

 

שקלי - האפיק השקלי מושפע מכך שהאינפלציה הבסיסית נמוכה ביותר. באגח השקליות יש תשואה ריאלית גבוהה. גם האפיק הזה יושפע מהמשך הורדת הריבית, וגם כאן עדיף הטווח הבינוני.

 

מט"ח - לאור הפרשי הריביות בין ישראל וארה"ב וזרימת ההון לישראל נראה כי הרמה של 4.5 שקל לדולר היא הרמה שסביבה השקל צפוי לנוע. התרחקות משמעותית מרמה זו תיתכן אם הריבית תרד באופן מהיר. לכן ההשקעה במט"ח כדאית יותר כביטוח מאשר בגלל סיכויי הרווח מההשקעה. עדיין נראה שיש יתרון למטבעות האירופים וגם ליין, ובטווח הקצר ייתכן שהם ימשיכו להתחזק יחסית לדולר. אולם המט"ח הוא שוק שמאד קשה מאד לחיזוי.

 

מניות - זהו החלק הקשה ביותר. עדיין קשה להחליט האם הכלכלה האמריקנית תמשיך ב-2004 לתת לנו סיבות טובות לאופטימיות. בארץ כמובן שהביטחון והתחום המדיני ימשיכו לשחק תפקיד מכריע. אם השוק יעלה, כדאי לשים לב למניות של חברות יצואניות ומניות של חברות היי-טק. כדאי להתמקד בחברות בעלת בסיס פיננסי איתן עם מכירות ושווקים.

 

כדאי לשים לב גם לשוק המניות של מזרח-אסיה, כמו הבורסות של יפאן ושל סין, שעומדת להיות מרכז הייצור הגדול בעולם. כדאי לשים לב גם לבורסה האמריקנית. בתקופה האחרונה יש גם אלטרנטיבה של השקעה במוצרים מובנים (השקעה במוצר פיננסי שצמוד למדד מסוים שבו הסיכון נמוך), המאפשרים גם למשקיע פחות מתוחכם לקבל תיק השקעה בהצמדה למדד מסוים ולהקטין את הסיכון.

 

שוקי אברמוביץ', אילנות-בטוחה: האפיק השקלי אטרקטיבי יותר מאחרים

 

שקלי - אנו ממליצים להשקיע ברכיב השקלי 60%-55% מתיק ההשקעות. להערכתנו האפיק השקלי אטרקטיבי על פני אפיקים אחרים, לאור הציפיות האינפלציוניות הנגזרות בשוק ההון 1.5%). בטווח הקרוב אנו מאמינים שיש להתמקד באיגרות חוב בעלות טווח פדיון בינוני של 2 עד 5 שנים. כמו כן, יש לשקול אחזקה של מכשירים שקליים קצרים אחרים כגון אג"ח גילון, אג"ח ממשלתי בריבית משתנה.

 

צמוד מדד - אנו ממליצים להשקיע באפיק הצמוד 20%-15% מתיק ההשקעות, בשל רווחי ההון הצפויים באפיק זה בעקבות החזרה לתוואי אינפלציה חיובי, במקביל לירידת ריבית בנק ישראל. ניתן להשקיע באפיק צמוד המדד באיגרות בטווח לפדיון של עד 5 שנים.

 

מט"ח - אנו ממליצים להשקיע במט"ח 10%-5% מתיק ההשקעות. להערכתנו מרבית האינדיקטורים מצביעים על כך שלא יהיה פיחות בתקופת הזמן הקרובה (בהנחה של יציבות ביטחונית). ב-12 החודשים  הקרובים אנו מעריכים כי השקל יפוחת ביחס לדולר בשיעור של 4%-3% לאור הצמצום הצפוי בפערי הריביות. אנו ממליצים להשקיע לפחות 70% מהאפיק המט"חי בדולרים, לאור הציפיות להתאוששות כלכלת ארה"ב בשנה הקרובה.

 

מניות - אנו ממליצים להשקיע ברכיב המנייתי 20%-15% מתיק ההשקעות. שוק המניות צפוי להיות מושפע בחודשים הקרובים מחזרה אפשרית למו"מ מדיני מול הרשות הפלשתינית, יחד עם ציפייה לשיפור  באינדיקטורים המקרו-כלכליים של ישראל וארה"ב. עם זאת, להערכתנו רמת השוק כבר מגלמת במידה מסוימת אופטימיות באשר לתוצאות החברות בעתיד, כלומר שערי המניות כבר עלו בציפייה לשיפור  בתוצאות שיציגו החברות. משמעות הדבר היא שעליית הבורסה בעתיד תהיה נמוכה ממידת השיפור שיציגו החברות. אנו ממליצים על השקעה באפיק מנייתי עם העדפה מגזרים בעלי פעילות יציבה לאורך זמן, כגון חברות כימיה והפרמצבטיקה, ולסקטורים שמתומחרים להערכתנו בחסר כגון הבנקים וחברות אלקטרוניקה הפועלות בחו"ל.

 

אמיר חייק, בנק אגוד: כדאי להתמקד בחברות מייצאות

 

המלצותינו לשנה החדשה מבוססות על ההנחות, שהאינפלציה בישראל תישאר ברמה נמוכה יחסית, סביב 2%, וכי צפוי שיפור קל בצמיחה. בנוסף אנו מניחים שתהליך הירידה בריבית קרוב לסיומו, וכי הדולר יתחזק לעומת השקל כתגובה לאירועים נקודתיים ולא כתהליך מתמשך בעל עוצמה.

 

התיק המומלץ:

 

שקלי - 45% מומלץ להשקיע בהשקעות שקליות לא צמודות. מומלץ לחלק אותן באופן הבא: 50% בפיקדונות לזמן קצר בריבית משתנה, 25% באג"ח מסוג גילון, שהריבית עליהן משתנה על פי ריבית המק"מ מדי 3 חודשים, ולכן ייפגעו פחות כאשר יתחילו ציפיות לעליית ריבית (הגילון הכדאי ביותר לדעתנו הוא גילון 2311 לכ-3 שנים לפדיון). 25% הנותרים מומלץ להשקיע באג"ח מסוג שחר לטווח של כ-3 שנים לפדיון.

 

צמוד מדד - 25% מהתיק אנו ממליצים להשקיע בהשקעות צמודות מדד, כהגנה מפני אינפלציה.חלק מהתיק הצמוד כדאי להשקיע באג"ח סחירות של המדינה מסוג גליל לטווח בינוני של כ-5 שנים לפדיון.

 

אג"ח גליל 5501 מחויבת במס של 15% בלבד ולא 35%, שהוא המס על רוב האיגרות.

 

מט"ח - הדולר מפגין חולשה באחרונה מול השקל, כנראה בעיקר עקב קבלת הערבויות והרגיעה הביטחונית. למרות זאת, עקב תהליך הורדת הריבית וכביטוח מפני הפתעות, אנו סבורים כי יש להחזיק  כ-10% מהתיק בצמודי מט"ח. מומלץ - מחצית בדולר ומחצית באירו.

 

מניות - על רקע המיתון והמצב הביטחוני, מחירי המניות בארץ נמוכים, וישנן חברות גדולות שנסחרות בבורסה במחירים שמשקפים שווי חברה נמוך יותר מההון העצמי שלהן. אנו ממליצים להחזיק 20% מהתיק במניות. אנו ממליצים להתמקד בחברות מייצאות שמושפעות פחות מהמצב בישראל, כגון כי"ל, מכתשים-אגן, על-בד ואלביט-מערכות. מומלץ להשקיע חלק מהתיק גם במניות הנסחרות בחו"ל.

 

פסגות-אופק: רוח חיובית באי.די.בי

 

תיק ההשקעות המומלץ לשנת תשס"ד צריך לכלול מרכיב מנייתי של 65%-60% .35%-30% מהתיק מומלץ להשקיע במכשירים שקליים וצמודים, בעיקר באג"ח לטווח ארוך, כדי ליהנות מרווחי הון הצפויים עם המשך תהליך הירידה בריבית. המלצתנו למרכיב המט"ח היא בין 0% ל-10% בתחום המט"ח ראוי להימנע מהשקעה בדולר ולעבור למטבעות אחרים.

 

רמות המחירים בבורסה בתל-אביב נוחות מאוד להשקעה. אנו ממליצים על הגדלת חלקן של המניות בתיק ההשקעות, תוך התחשבות באופק ההשקעה, צרכיו ואופיו של הלקוח. הענפים המומלצים הם:

 

בנקים - הבנקים הישראלים עתידים לסבול מהיכולת הנמוכה להחזר תיק האשראי והיכולת המוגבלת להשגת התייעלות משמעותית. עם זאת, ניתן לזהות בבירור מגמה של שיפור המלמדת על כושר הספיגה של המיתון במשק מחד ופוטנציאל הצמיחה של הבנקים בעתיד מאידך. מחירי המניות נמוכים יחסית להון של הבנקים ולרווחים שהם מציגים. המניות המומלצות שלנו במגזר הבנקים הן הפועלים והמזרחי.

 

ביטוח - בענף זה אנו מעדיפים להתמקד בחברות שבהן קיים פוטנציאל התייעלות וצמיחה ושמשקל גבוה יחסית של פעילותן הוא בביטוח כללי, תחום שלהערכתנו ייהנה מעליית המחירים שחלה לאחרונה. המניות המומלצות שלנו במגזר הביטוח: הפניקס והראל.

 

חברות האחזקה: המשקל העיקרי הוא של קבוצת אי.די.בי. לאחר שנים שבהן היתה מועמדת למכירה וסבלה מהזנחה ניהולית ואובדן כיוון, החברה זוכה לרוח חיובית מצד הבעלים החדשים. אנו סבורים כי בשנה הקרובה נמשיך לראות מהלכים שמטרתם תהיה לאפשר את תשלום הריבית על החוב שנלקח לרכישת החברה, אך גם יאפשרו לממש את ערכה של הקבוצה וימקדו את אחזקותיה בתחומים רווחיים.

 

חברות הכימיה - מניות חברות הענף צפויות ליהנות ממספר מגמות גלובליות ופעילות של משקיעים זרים. מכתשים-אגן צפויה ליהנות מההנפקה המתוכננת של מניות החברה בבורסה בחו"ל, שתחשוף את הפער בינה לבין חברות הענף. המניות המומלצות במגזר זה הן מכתשים-אגן וכי"ל.

 

פארמצבטיקה - טבע ואגיס ימשיכו ליהנות מהמגמות החיוביות שליוו אותן בשנה שחלפה.

 

רשתות שיווק - באחרונה עברה הבעלות בשתי רשתות השיווק הגדולות. השליטה ברשת רבוע-כחול עברה לקבוצת דודי וייסמן, והשליטה ברשת שופרסל עברה לקבוצת דנקנר. לאור זאת, צפויה השנה לעמוד בסימן של התאמת מבנה הפריסה וההוצאות למצב הבעייתי של הענף. המהלך יכלול סגירת סניפים מפסידים וצמצום בכוח אדם. להערכתנו, למרות העלות הכרוכה בשינויים אלה, ערך הרשתות צפוי לעלות בסופו של המהלך. המניה המומלצת שלנו במגזר זה היא רבוע-נכסים.

 

תקשורת - בתחום זה המניה המומלצת הבולטת שלנו היא פרטנר, לאור ביצועיה היפים בביסוס מעמדה בשוק ושיפור מרשים בביצועים ובמעמד הפיננסי של החברה.

 

חברות אחרות - מספר כוכבות" מענפי משק שונים, שהמשותף להן הוא פיתוח מתמשך של מוצרים תחרותיים, הרחבת פעילות והצלחה בשווקים זרים, ויכולת יצירת תזרימי מזומנים. המומלצות שלנו הן ליפמן, אורמת, אלקו-אחזקות וריטליקס.

 

עזרא עטר, סולומון שוקי הון: ברוב האפיקים יהיו עליות שערים

 

אנו מעריכים כי בשנת תשס"ד יצמח המשק הישראלי בכ-2% וכי הריבית המוניטרית לטווח קצר תמשיך לרדת, אם כי בקצב נמוך יותר מאשר בתשעת החודשים האחרונים. כתוצאה מכך, שנת תשס"ד תתאפיין אף היא בעליות שערים במרבית אפיקי ההשקעה, למרות שקיים ספק רב בכל הנוגע ליכולת לשחזר את התוצאות המצוינות של שנת תשס"ג. תיק ההשקעות המומלץ לשנת תשס"ד מורכב מאפיקי ההשקעה הבאים:

 

שקלי - 40% מהתיק, תוך התמקדות באג"ח מסוג שחר לטווח בינוני-בינוני/ארוך.

 

צמוד מדד - 15% מהתיק תוך התמקדות בסדרות הבינוניות (8-5 שנים לפדיון).

 

מט"ח - 15% מהתיק באיגרות חוב דולריות מובנות.

 

מניות - 30% מהתיק, תוך התמקדות במניות של חברות גדולות ובינוניות מוטות יצוא. המניות המומלצות כוללות את אגיס, טבע, פרוטארום, מי-עדן, דור-כימיקלים, דלק-קידוחים, בנק הפועלים ומכתשים-אגן.

 

שי אנגל, מנהל מחלקת השקעות בתמיר פישמן: מגמת שוק המניות השתנתה

 

על בעל הון שרוצה להשקיע את כספו בצורה נבונה, להחליט מספר החלטות מנחות ולדבוק בהן:

 

מה מידת הסיכון שהמשקיע מוכן לקחת על עצמו? צריך לקחת בחשבון כי ככל שנהיה מוכנים להסתכן יותר, כך סיכויי הרווח יגדלו וההיפך. כמו כן, קיימים מספר פרמטרים שיכולים להשפיע על התנהגות שוק ההון בטווח הקצר ושאינם ניתנים לצפייה. כלומר, קבע את אחוז המניות בתיק ההשקעות על-פי מידת הסיכון האישית שלך ולא על-פי הערכותיך לגבי כיוונו של שוק המניות. אם החלטת להשקיע אחוז מסוים בשוק המניות, קח בחשבון כי השקעה זו היא לטווח ארוך.

 

האם למשקיע יש חשיפות מטבעיות כלשהן? כלומר, האם הוא מחזיק במטבע זר בחשבונות כלשהם, האם יש לו תשלומים עתידיים צפויים במט"ח והאם הוא מעוניין לרכוש נכס שערכו נקוב במטבע זר? ריכוז חשיפות המטבע יאפשר למשקיע להחליט כיצד לבנות את תיק ההשקעות האישי שלו.

 

מה טווח ההשקעה? אם טווח ההשקעה שלך הוא חודשים בודדים, כנראה שפיקדונות בנקאיים למיניהם הם התשובה. השקעה בשוק ההון תניב תשואה עודפת על פני האפיקים האחרים, בעיקר לאורך זמן.

 

במה מושקעים כלל הנכסים של המשקיע? כיצד מתפלגות ההשקעות? (תוכניות חיסכון, קופות גמל, קרנות השתלמות, פיקדונות וכו').

 

טעות נפוצה של משקיעים היא לבחון רק חלק מתיק ההשקעות. במקרה כזה, ייתכן שיניבו רווחים על חלק מסוים של נכסיהם אולם בבחינת כלל הנכסים, יירשם הפסד.

 

לכן אנחנו ממליצים לקראת השנה הבאה:

 

מניות - הנחת העבודה בשוק המניות היתה מאז ומעולם - סבלנות. שוק המניות ידע תמיד לתגמל משקיעים סבלניים, המוכנים גם בזמנים קשים לשמור על אורך רוח.

 

להערכתנו, לאחר 3 שנים של ירידות שערים בשוק המניות, השתנתה המגמה ארוכת הטווח של שוק המניות, וזאת על בסיס מספר אינדיקטורים כלכליים ופוליטיים:

 

הריבית במשק יורדת. חברות רבות ניצלו את שלוש השנים האחרונות להתייעלות, מה שיאפשר להן לקטוף" את פירות ההתייעלות מעתה והלאה. בוצעה רפורמה בקרנות הפנסיה, שתאלץ את הקרנות להתמודד" בשוק ההון, מה שעשוי להגדיל את הסחירות של השוק. קיימת מנהיגות כלכלית המסוגלת ליזום ולהוציא לפועל רפורמות במשק, מה שעשוי לייעל את פעילות המשק ולתרום לפיתוח שוק ההון.

 

לאחר שנים, נשבר התיקו" בין שני הגושים הפוליטיים המרכזיים וקמה קואליציה יציבה, המקטינה את כוח המיקוח של המפלגות הקטנות. ריבית הולכת ויורדת פירושה אלטרנטיבה פחות ופחות אטרקטיבית לשוק המניות, אשראי יותר זול לחברות ושווי גבוה יותר למניות החברות.

 

מנגד, יש כמובן לקחת בחשבון את הסיכונים ואת ההשפעות השליליות בדמות שאלת יכולת הממשלה לשמור על ריסון תקציבי וליישם את צמצום הגירעון, שאלת דירוג האשראי של ישראל, המצב המדיני ההפכפך ועוד. אולם כפי שציינו, אנו משקיעים לטווח ארוך.

 

למשקיע שאינו נעזר בגורמים מקצועיים אנו ממליצים להיחשף לשוק המניות דרך רכישה ישירה של מדדי מניות, כלומר, ת"א-25, נאסד"ק, S&P -500 ועוד או באמצעות קרנות נאמנות המתמחות במניות.

 

השקעה סולידית - המשקיע הסולידי מבקש לנהל את נכסיו ברמת סיכון נמוכה, ועל כן לא יכול לספוג הפסדי הון. להערכתנו, גם למשקיע הסולידי שוק ההון נותן מענה מצוין בדמות נכסים סולידיים (אגרות חוב של מדינת ישראל, איגרות חוב של חברות ועוד) המניבים תשואה גבוהה יותר מהאלטרנטיבות הקיימות בבנק (פק"מ, תוכניות חיסכון).

 

המשך הורדת הריבית על-ידי בנק ישראל, רכישת איגרות חוב על-ידי קרנות הפנסיה בשוק ההון וניהול מדיניות תקציב מדינת ישראל בצורה אחראית עשויים להניב רווחי הון בשוק הסולידי. לכן, באופן כללי זו המלצתנו: אפיק שקלי - עד 50%. אפיק צמוד מדד - עד 35%. אפיק מט"ח- עד 15%.