תוכנית שמפעיל בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב מצליחה להפחית בעיות תוקפנות ולהגביר שליטה בקרב ילדים. התוכנית, "עוצמה - הקניית מיומנות לשליטה עצמית", מופעלת זו השנה השלישית, ועד כה טופלו במסגרתה כ-90 ילדים בכיתות ד' עד ו', הסובלים מבעיות משמעת והתנהגות וכ-50 הורים. כך עולה ממחקר שתוצאותיו פורסמו היום (א').
התוכנית פתוחה לכל תושבי הארץ ובמסגרתה הילדים לומדים כלים לפיתוח שליטה עצמית וההורים לומדים את תוכנית הקורס של הילדים, תוך דגש על הפעלת מיומנות השליטה העצמית אצלם ואצל ילדיהם ודרכים לשיפור תפקודם כהורים. את התוכנית מנהלים פרופ' תמי רונן מבית הספר לעבודה סוציאלית ופרופ' מיכאל רוזנבאום מהחוג לפסיכולוגיה. יתרונה הוא בכך שהיא מביאה להישגים בתוך מספר חודשים.
המחקר, בו השתתפו ילדים שסיימו בשנתיים האחרונות את התוכנית, מצא לפי דיווחי המורים, כי כ-70 אחוז מהילדים שינו את התנהגותם בדרך קיצונית ובעיות ההתנהגות שלהם פסקו. לפי דיווחי ההורים, 85 אחוז מהילדים שינו את האלימות הפיזית ואצל 92 אחוז השתנתה התנהגות חוסר השקט וחוסר המשמעת.
הילדים, לעומת זאת, העריכו את השינוי אצלם באופן מתון יותר. 60 אחוז מהילדים שהשתתפו בקורס דיווחו שהצליחו לשנות דפוסים של החצנת כעס בעקבות הקורס.
60 אחוז דיווחו שהפסיקו כמעט לחלוטין את האלימות המילולית, 60 אחוז דיווחו שהפסיקו או הפחיתו את האלימות הפיזית, ו-70 אחוז דיווחו על עליה ברמת השליטה העצמית. ההורים דיווחו על אחוז גדול יותר של שינוי, כ-80 אחוז. ההורים דיווחו במסגרת המחקר כי למדו להתמודד עם הקושי שיוצרת התנהגות ילדיהם, למתן את תגובותיהם, וסיפרו על העלאת יכולת הילדים לרסן התפרצויות זעם.
מרכזת התוכנית, נירית וייסברוד, אומרת כי התוכנית נמצאת כל הזמן בביקורת ושינוי, בהתאם להערות הילדים וההורים המשתתפים בה. "מגיעים אלינו מאוד מיואשים", היא אומרת. "אחרי שכבר היו אצל פסיכולוגים, ואצלנו השינוי הוא מהיר. אצלנו גם מגיעים, יחסית, הרבה אבות שמשתתפים בקבוצה, כשבדרך כלל האבות היו שולחים את הנשים שלהם לתוכניות אחרות. זאת כנראה בגלל שהתכנית היא נטולת סטיגמה, ממוקדת ומובנה".
המעוניינים להצטרף לתוכנית, יכולים לפנות לטלפון 03-6409060 ולהשאיר הודעה.