הורי קורבנות הפיגוע בקו 37 בחיפה זועמים על הסדר הטיעון שגובש עם ערבי-ישראלי, הנאשם בשיתוף פעולה עם מתכנני ומבצע הפיגוע, שבו נרצחו 17 בני אדם, רובם בני-נוער. היום (ב') הם הגישו לבית המשפט המחוזי בעיר בקשה לביטול ההסדר.
מוניר בן פריד רג'בי (32) מחיפה נאשם בכך שרקם מספר תוכניות יחד עם גורם בשטחים לבצע פיגועים בישראל, ובחיפה בפרט, והסכים לסייע למפעיליו באיתור מטרות מתאימות לפיגוע.
על-פי כתב האישום, רג'בי עודכן במפורש על הפיגוע בחיפה, ואף שוחח בטלפון עם מובילו של המחבל המתאבד כשהיו בדרכם לישראל. למרות זאת, לא דיווח לאיש אודות הפיגוע, לא מנע אותו, ובעקבות זאת נרצחו בחודש מארס השנה 17 בני אדם ונפצעו עשרות רבות.
בפתח הדיון שנערך היום בבית המשפט המחוזי בחיפה בפני נשיא בית המשפט, מנחם לינדנשטראוס, והשופטים יצחק דר ויצחק עמית, הודיעה הפרקליטות כי הגיעה להסדר טיעון עם הנאשם, לפיו יימחקו מכתב האישום שני הסעיפים בדבר קשירת קשר לרצח ואי מניעת פשע.
בכך ייוותרו הסעיפים העוסקים בקשירת קשר לסיוע לאויב במלחמה, ובעבירת החיפוי. על-פי ההסדר, הנאשם יורשע רק בשני אישומים אלו ובדיון הבא יועלו הטיעונים לעונש.
"הפרקליטות לא יידעה את ההורים"
עורכי הדין אריה וטל אבריאל המייצגים את הורי קורבנות טענו שהורי הקורבנות קיבלו מהפרקליטות את הידיעה על הסדר הטיעון, רק לאחר שכבר הוצג ואושר בבית המשפט. בבקשתם לביטול הסדר הטיעון, קבלו ההורים על כך שהמדינה לא שיתפה אותם ולא יידעה אותם על כוונתה להגיע להסדר טיעון עם הנאשם.
נציגי ההורים ציטטו את הוראות חוק זכויות נפגעי עבירה, אשר קובע כי חובה במקרה שכזה לשתף את הורי הקורבן בהליך, ולשמוע מראש את עמדתו באשר להסדר טיעון מתגבש.
ההורים טוענים כי הסדר הטיעון מנתק את הקשר בין "פעולותיו השטניות של הנאשם לבין מעשה הרצח של 17 בני אדם". הם ביקשו מבית המשפט לדרוש מהפרקליטות לפרט את מניעיה שהביאוה להסדר הטיעון, ולבטל את ההסדר. הם אף דרשו לממש את זכותם לטעון בפני בית המשפט המחוזי באשר לעונש שיוטל על הנאשם.
הפרקליטות: השב"כ אישר את עסקת הטיעון
פרקליטות מחוז חיפה הגיבה לבקשת נציגות הורי הקורבנות בקו 37 לבטל את עסקת הטיעון: "הסדר הטיעון נערך על דעת שירות הביטחון הכללי ובהסכמתו, ואושר על-ידי פרקליטת מחוז חיפה לאחר שקילה מעמיקה של מכלול הראיות וההיבטים המשפטיים בתיק.
יודגש כי הסדר הטיעון אינו כולל כל שינוי או השמטה כלשהי בעובדות כתב האישום, ואין בו אף הסכמה לעניין העונש. סעיפי החוק אשר נמחקו מכתב האישום חופפים מבחינה משפטית לסעיפים שנותרו בו.
כתב האישום המתוקן מייחס לנאשם, בין היתר, עבירה שהעונש הקבוע לצדה הוא מאסר עולם. אין בהסדר להקל מחומרת המעשים המיוחסים לנאשם.
צר לנו כי המשפחות חשות נפגעות, וזאת למרות הקשר שנוצר בין הפרקליטות לבין נציגי המשפחות, מרגע הגשת כתב האישום ולאורך כל הדרך. פרקליטת המחוז והפרקליטות המלוות נפגשו עם נציגי המשפחות לאחר עריכת ההסדר, פגישה במהלכה הוסברו לנציגים באריכות מכלול השיקולים בהגעה להסדר הטיעון".