העולם חגג את חג המולד בצל הטרור: גם הבוקר (יום ה') נמשכת הכוננות הגבוהה ברחבי ארה"ב ובבירות אירופה. החשש האמריקני העיקרי הוא מפני פיגועי מטוס של ארגון אל קאעידה.
סמוך לשעה 1:30 הלילה (ה') החליטו בנמל התעופה לה גוארדיה בניו יורק לקרקע את כל טיסות דלתא בנמל התעופה מסיבות בטחוניות. מסוף "דלתא" בנמל פונה מיושביו, לאחר שאחת הנוסעות עוררה את חשדם של אנשי הביטחון במקום כאשר עברה בידוק ביטחוניו וגרמה להפעלת גלאי המתכות. למרות זאת, היא הצליחה להיכנס לנמל וכאמצעי בטיחות הוחלט לבדוק שוב את כל הנוסעים במסוף. הבדיקה לקחה כשעה וחצי וסמוך לשעה 3:00 לפנות בוקר (שעון ישראל), שב המסוף לפעילות סדירה.
בעקבות הפסקת הפעילות נגרמו עיכובים ל-10 טיסות ובשעות הסדירות צפויות כל הטיסות שנדחו, להמריא.
"פעילי אל קאעידה עמדו להסתנן"
מוקדם יותר אמש הורה ראש הממשלה הצרפתי, ז'אן פייר רפארין, לחברת התעופה הלאומית "אייר פראנס", לבטל את כל הטיסות שהיו אמורות לצאת אתמול והיום במהלך החג, מפריז ללוס אנג'לס, מחשש לפיגועי טרור.
"ההחלטה על ביטול הטיסות התקבלה על בסיס מידע מודיעיני שעדיין נבדק, ושנאסף על ידי ארה"ב וצרפת, במסגרת המאבק המשותף בטרור", נמסר ממשרדו של ראש הממשלה הצרפתי אתמול ב-20:00 (שעון ישראל).
כשעתיים מאוחר יותר אמר גורם רשמי במשרד לביטחון הפנים בארה"ב כי הבקשה האמריקנית לביטול הטיסות מצרפת התבססה על "התרעה חמה". לדבריו, הבקשה לבטל את הטיסות הגיעה לאחר שגורמים אמריקנים עברו על רשימות הנוסעים.
גורמי ביטחון אמרו כי הסיבה לביטול היא התרעה ממוקדת על כוונת מחבל אחד או יותר מאל קאעידה להסתנן לאחת הטיסות מצרפת לארה"ב ולבצע בה התקפת טרור.
הגורם במשרד לביטחון הפנים בארה"ב הביע תיסכול מההודעה הצרפתית כי הטיסות בוטלו מסיבות ביטחוניות. "שמרנו את המגעים עם שירותי המודיעין של צרפת בסוד מפני שקיווינו שנוכל לעלות על עקבות הטרוריסטים וההודעה הצרפתית עלולה לסכל את המעצר", אמר הגורם האמריקני.
ארה"ב: חשש מפיגוע במטוס מטען
בימים האחרונים העלתה ארה"ב את רמת הכוננות מצהוב לכתום, רמה אחת בלבד מתחת לרמת הכוננות האפשרית הגבוהה ביותר. וושינגטון מזהירה כעת מפני פיגועים נגד מטוסי מטען ומפני פעולת טרור בשדה התעופה הבינלאומי בלוס אנג'לס.
גורמים במשטרת קליפורניה אמרו הערב כי בנמל בלוס אנג'לס הוכרזה כוננות שלא זכורה מאז ה-11 בספטמבר 2001. בין השאר, נאסרה כניסה של מכוניות פרטיות לאזור השדה מחשש שארגוני טרור מתכוונים לבצע פיגועים במקום.
שר ההגנה האמריקני, דונלד רמספלד, הזהיר כי החשש מפני פיגועי טרור לקראת חג המולד וחגיגות סוף השנה הינו איום רציני ביותר.
מידע מודיעיני בארה"ב העלה את החשש כי מטוסי מטען עלולים להיחטף על ידי גורמי טרור, ולשמש לביצוע פיגועים הרחק מהערים המרכזיות, בין היתר בתחנות כוח, בסכרים ובמתקני גז. מומחי אבטחה וטייסי מטען אמרו כי למרות ההתרעות, האבטחה סביב המטוסים ושדות התעופה אינה הדוקה מספיק.
חשש מפיגוע בשדה התעופה בלוס אנג'לס
גורם פדרלי בוושינגטון אמר כי החשש הגדול ביותר של ארה"ב מתמקד בלוס אנג'לס ובנמל התעופה של העיר. הכוננות גבוהה כל כך עד שראש עיריית לוס אנג'לס, ג'ים האן, הכריז על איסור הורדת והעלאת נוסעים ממכוניות פרטיות בפתח שדה התעופה, שיהיה בתוקף עד ה-4 בינואר.
"החשש כיום גבוה ממה שהיה אי פעם", אמר ל-CNN מפקד משטרת לוס אנג'לס, ויליאם בראטן. "זו הפעם השלישית ברמת כוננות כתומה מאז התחלתי את תפקידי, והפעם מדובר באיום משמעותי ורציני מתמיד". לדבריו, משטרת לוס אנג'לס תגברה את האבטחה סביב נמל התעופה, מחשש שטרוריסטים ינסו לירות במטוס בעזרת טיל כתף.
כוננות גבוהה גם באירופה
חשש כבד מפיגועי טרור גם ברחבי אירופה. גורמים אירופים אמרו כי למרות שאין התרעות ממוקדות, יש צורך בכוננות הגבוהה בגלל החג. "זו תקופה רגישה של השנה", אמר שרת ההגנה הצרפתית, מישל אליוט מארי, בראיות לתחנת הרדיו "אירופה 1".
אליוט מארי מסרה כי המשטרה תגברה את הפטרולים בנמלי התעופה, בתחנות הרכבת ובחנויות גדולות, וכן בכנסיות, בבתי כנסת ובמסגדים.
בריטניה נמצאת ברמת כוננות גבוהה, שהיא רמה אחת בלבד לפני הרמה הגבוהה האפשרית, מאז החודש שעבר, בעת ההכנות לביקורו של נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש. לקראת חגיגות השנה החדשה הועברו ללונדון כ-3,000 שוטרים נוספים.
גם באיטליה יש כוננות מיוחדת לקראת חג המולד. מזה כשבוע ישנן הגבלות בתנועה בקרבת כיכר סנט פיטר וסביב הוותיקן. האבטחה תוגברה גם בפירנצה וונציה, שם מתקיימת אבטחה שגרתית של הרובע היהודי.
בברלין תוגברה האבטחה סביב שגרירויות ארה"ב ובריטניה, וסמוך לשגרירות האמריקנית אף נסגרה התנועה.