עשרות נכי צה"ל הפגינו בת"א: הפקירו אותנו שותתי דם

נכים בכיסאות גלגלים, קטועי גפיים, משותקים ועוורים, הפגינו מול משרד הביטחון במחאה על הקיצוצים בכספי השיקום. הם חסמו את השער הראשי לקריה וקראו למופז להתפטר. משרד הביטחון: "צמצמנו בהטבות הניתנות לחלק מציבור נכי צה"ל"

דרור פינטו פורסם: 04.01.04, 14:00

עשרות נכי צה"ל הפגינו בצהריים (א') מול משרד הביטחון בתל אביב במחאה על קיצוץ בכספי השיקום, אשר לטענתם גורם לפגיעה קשה בבריאותם וביכולת התפקוד שלהם.

 

נכים בכיסאות גלגלים, קטועי גפיים, משותקים ועוורים, השתתפו בהפגנה ונשאו שלטים שכותרתם: "זה קרה לנו, זה יכול לקרות גם לך" ו"נתנו את הרגליים למדינה".

 

המפגינים אף חסמו את השער הראשי לקריה (שער דוד) ואת רחוב קפלן לתנועה וקראו לשר הביטחון, שאול מופז, להתפטר מתפקידו.

 

בארגון טוענים כי משרד הביטחון מפר הסכמים באופן חד צדדי, אינו מונע פיטורי נכים ומעכב את שיקומם.

 

יו"ר הארגון, משה (מוץ) מטלון, אמר כי בשנת 2003 הסכים הארגון על קיצוץ בהטבות של  למעלה מ-100 מיליון שקל לשנה אחת בלבד, אולם לטענתו מסרב משרד הביטחון לעמוד בהתחייבויותיו ומתכנן לערוך קיצוצים נוספים גם השנה.

 

"משמעות הקיצוצים של משרד הביטחון היא פגיעה קשה בבריאותם של נכי צה"ל ובאיכות החיים שלהם", אמר מטלון. "מדובר במימון תרופות, פרוטזות לקטועי גפיים, נעליים אורטופדיות, טיפולים רפואיים, כיסאות גלגלים שחיוניים לתפקוד היומיומי שלנו. חמור לא פחות הוא קיצוץ חד צדדי באחוזי נכותם של נכים עם צלקות קשות, שמשמעו ביטול הנחות רבות המגיעות להם", אמר.

 

"הייתי עושה זאת שוב"

 

"אנחנו מרגישים כאילו נטשו אותנו בשטח כמו פצועים שותתי דם", אמר שי לוי, בן 46 מתל אביב, המשותק ברוב חלקי גופו ונעזר בכיסא גלגלים.

 

לוי, שנפצע קשה בשנת 1982 כשנלחם בלבנון, מסוגל לעמוד על רגליו רק בעזרת מכשיר רפואי מיוחד, המאפשר זרימת דם טובה יותר ובכך מונע הידרדרות במצבו הבריאותי. אך בעקבות הקיצוץ בתקציב לא יוכל, לדבריו, לקבל את הטיפול.

 

"אף אחד כאן לא מתכנן להיות עשיר גדול מכספי המדינה. לא על כסף הוויכוח כאן, אלא על סיעוד חולים ונכים שנפגעו בקרב על המדינה", אמר לוי.

 

לדבריו, "ההקרבה פה היא לא של משרד הביטחון אלא שלנו, נכי צה"ל. אני נתתי את רגליי למדינה, ואני לא מצטער על כך, הייתי עושה זאת שוב אם הייתי צריך. משרד הביטחון צריך לפחות לאפשר לנו לקבל את הטיפול הרפואי שאנו זקוקים לו".

 

דובר הארגון, עמיקם שפירא, אמר כי בכוונת הארגון להפגין מול לשכת שר הביטחון גם מחר ומחרתיים וכן לערוך הפגנות מחאה מול אגף השיקום של משרד הביטחון ומול משכן הכנסת בירושלים.

 

משרד הביטחון: לא נפגע בנכים הקשים

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "בעקבות מצב החירום הכלכלי והקיצוץ העמוק בתקציב הביטחון, נדרש משרד הביטחון לבצע ויתורים משמעותיים בפעילות מערכת הביטחון, ובכלל זאת גם באגף השיקום

 

"משרד הביטחון נאלץ לבצע צמצום בהטבות הניתנות לחלק מציבור נכי צה"ל. על אף מצוקה תקציבית זו הוחלט כי בכל מקרה, הצמצום לא יחול על אוכלוסיית נכי צה"ל המוגדרת קשה.

 

"כמו כן, משרד הביטחון העמיד בפני הארגון את האפשרות לבחור את ההטבות בהן יחול הצמצום האמור וארגון נכי צה"ל בחר שלא להיענות".