עיריית תל אביב מקדמת את קבלתם של גברים כסייעים בגני ילדים. השנה נקלטו לראשונה שלושה גברים המועסקים בגני הילדים של העירייה. על המדיניות החדשה מספרת מנהלת מדור עוזרות לגננות בעירייה, הדס גוטהרץ: "במחלקה שלנו דוגלים בפלורליזם ובשוויון הזדמנויות לא בגלל שהחוק מחייב. חשבתי שטוב לפתוח את המערכת הזו לדמות של אב בגן.
"השנה הוכשרו ארבעה סייעים, כולם סטודנטים, שלושה מהם נקלטו יפה במערכת, והרביעי הוצא מהמערכת בעיקר בגלל שלא התאים מקצועית, ללא שום קשר לזה שהוא גבר"
איזה גברים מגיעים למקצוע?
"מדובר בסטודנטים שבאים לעבוד לא בגלל הכסף, כי מדובר בשכר מינימום, אלא מתוך תחושת שליחות, ויש להם דרייב לעבוד במיוחד עם החינוך המיוחד. בחינוך המיוחד הם נקלטו בצורה הטובה ביותר בגלל הרצון שלהם לתרום".
הסייעים, בוגרי 12 שנות לימוד, מתחילים בהכשרה לאחר שעברו ראיון והציגו אישור רפואי שהם בריאים בנפשם ובגופם. גוטהרץ: "ההכשרה דומה לזו של נשים, להבדיל מהכנה מיוחדת בה אנו מזהירים אותם מהקטע של לא להתקרב לבנות בגן יותר מדי. להיות מודע לסטיגמה שקיימת בציבור".
מהן התגובות בשטח?
"יש גננות שנרתעו מאוד, כנראה בגלל דעות קדומות. לא כולן פלורליסטיות. סייעת בגן היא דמות של אמא, של חיבה וחיבוקים, ופתאום אנחנו מביאים אבא צעיר.
"הרבה גננות לא מסוגלות לקבל את העובדה שגבר יכול לעבוד כסייע. בתקופה הראשונה הפנו הרבה שאלות דוגמאת: 'מה פתאום?'. לא היה להן על מה להתלונן ספציפית, תלונה אחת היתה על סייע שלטענת הגננת בועט חזק מדי במשחק כדורגל.
"יש הורים שמפחדים מפדופילים, החשש הזה קיים בגלל הפרסומים בעיתונים. היו הורים שפנו ואמרו אחד הסייעים הושיב ילדה על ברכיו. לכאורה זה דבר טבעי. מי שפנתה בשמם היתה הגננת. בדקתי את התלונה ולא קיבלתי את הטענה".
ניר שמאי, 28, הוא אחד הסייעים החדשים במערכת. "אני עובד עם ילדים כבר שש שנים, ואני חושב שטוב שיש דמות גברית בגן", מספר שמאי. "אני משחק עם הילדים 'משחקי בנים' כמו כדורגל וצלחת מעופפת, וגם בנות מצטרפות. אלה דברים שסייעות לא יעשו. בנוסף, אני גם עושה את העבודות השוטפות בגן כמו ניקיון ובישול".
אחרי כל הפרסומים על פדופילים, אינך חושש מסטיגמה?
"פדופיליה קיימת מאז ומתמיד, זה לא קשור לעבודה הזו. יש הוראות מסוימות שאני צריך לנהוג לפיהן, כמו לא להיות יותר מדי צמוד לילדים. אני יכול לחבק ילדים, אבל לא להרים אותם על הידיים. לפי מה שאני רואה, ההורים הגיבו בצורה חיובית כשראו אותי".