בת ים, עיר ובה למעלה מ-130 אלף בני אדם, התנהלה אמש (יום ב') בעלטה מוחלטת, לאחר שהרשויות המקומיות החליטו להאפיל את רחובות הערים במחאה על מצבן. רחוב בלפור, שבדרך כלל הומה אדם, היה כמעט ריק לחלוטין, ואפילו ספסלי "פרלמנט הזקנים" בשדרות העצמאות, נותרו כמעט מיותמים.
"זה קטסטרופה. זאת הזמנה למעשים פליליים. זה פשוט מסוכן. יש לי ילדים, ואני מפחדת", אמרה ל-ynet דורית בנימין (39), אם לשלושה ילדים בני שנה וחצי, 11 ו-15. בנימין אמרה שלא תאפשר לילדיה לצאת מהבית בשעות שבהן העיר נתונה בעלטה. נסים סלומון, נהג מונית, אמר: "זה מסוכן ורע מאוד. החושך הזה מסכן הולכי רגל".
בעלי העסקים התלוננו על כך שבמיתון הכבד, החושך ששרר אמש הוריד עוד יותר את מפלס המכירות, הנמוך ממילא. דוד גיירו (50), בעל חנות בגדים ברחוב בלפור, אמר ל-ynet: "זו חוצפה. אדם שמשלם את מה שהוא צריך לשלם, בשביל שיתחזקו לו את העיר, ולא נותנים לו כלום. המדינה צריכה לבכות על המצב הזה".
אולם, היו גם מי שגילו הבנה למצב, ולמחאת הרשויות המקומיות. "זו דרך לגיטימית להביע מחאה, כי הגיעו מים עד נפש וצריך ללחוץ על הממשלה. זו חרפה, הלנת שכר", אמר בנימין פכטר (67), והוסיף: "אנשים נותרו בלי אמצעי קיום, וכל דבר מוצדק, לפי דעתי".
והיו גם אחרים שגילו אדישות, או שפשוט לא ידעו מדוע אין תאורה. "חשבתי שזאת הפסקת חשמל. טוב לדעת שזה בגלל השביתה. מה, ככה זה בכל הארץ?", שאלה מירי רווח, בעת שהמתינה לאוטובוס שייקח אותה לתל-אביב, שם יש תאורת רחוב, לפי שעה.
עכו: בן 6 נדרס ונפצע בינוני עד קשה
ההאפלה בגליל המערבי היתה חלקית. בנהריה לא כיבו את האורות, בעכו התאורה חלקית, ואילו בכרמיאל וחלק מהיישובים הערביים שמסביבה, כמו דיר אל אסד, מג'דל כרום ובענה, יש עלטה.
החשיכה בחלק מהרחובות בעכו גרמה אמש לתאונה בה נדרס חי טל, ילד בן 6, ונפצע באורח בינוני. חי נדרס בעת שחצה מעבר חציה ברחוב שהיה חשוך לחלוטין. אנשי מד"א מעכו פינה אותו לבית החולים בנהריה. יצוין כי זמן קצר לאחר התאונה הודלקו שוב האורות ברחוב.
המשטרה הודיעה כי הנהג לא הבחין בילד בגלל העלטה. ראש לשכת תנועה במרחב גליל, סגן ניצב אלי וקנין, אמר כי "החשיכה היתה הגורם העיקרי לתאונה". הוא הוסיף כי "הנהג ככל הנראה לא יואשם, מכיוון שהילד חצה את הכביש במהירות".
"התנגשתי בקרובת משפחתי"
תושבת כרמיאל, שהייתה אמורה להגיע ממרכז העיר לאחת השכונות, סיפרה ל-ynet: "זה פשוט היה חושך מוחלט. הלכתי ברחוב, והתנגשתי באישה שלא הכרתי, ורק לאחר שנפגשנו והבטנו אחת על השנייה מקרוב, גיליתי שמדובר בקרובת משפחה שלי. ממש מפחיד היה לחצות את הכביש. אני מקווה שזה לא יימשך עוד הרבה זמן", אמרה האישה.
ראשי הערים אשקלון ואשדוד החליטו "לשבור" את שביתת השלטון המקומי, ולא להחשיך את הרחובות. תאורת הרחוב דלקה אמש בשתי הערים כסדרה. באילת החליטו על פתרון ביניים: התאורה הועברה למצב של תאורת לילה.
"המאבק הוא בשביל האזרחים"
מוקדם יותר אתמול הסתיימה ללא תוצאות פגישת השר במשרד האוצר, מאיר שטרית, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, ונציגים ממרכז השלטון המקומי. בפגישה ניסו הצדדים להגיע לפיתרון המשבר ברשויות המקומיות ולהביא לסיום השביתה.
ראש עיריית בת ים, שלומי לחיאני, אמר ל-ynet: "אנחנו מבקשים להביע סולידריות עם עובדי הערים שלא מקבלים משכורות. שמונה חודשים הם לא מקבלים שכר והמדינה שותקת. החברה שלנו הגיעה לכדי התבהמות כאשר אנשים שעובדים נדרשים ללכת לעשות שבתות בבתי תמחוי בשבת. האזרחים חייבים להבין שהמאבק הוא בשבילם. ב-2003 קיצצו לראשי רשויות את התצקיב והם קרסו, עכשיו משרד האוצר רוצה לקצץ עוד?".