החשב הכללי: הממשלה חיסלה את כל חובותיה לספקים

ירון זליכה: המדינה הפסיקה לבנות, וגם להתערב ולתכנן; מקווה להגיע למצב שבו משקיעים מוסדיים יממנו 90% מהפרויקטים בתשתיות

תני גולדשטיין פורסם: 15.03.04, 17:54

"הממשלה חיסלה את כל חובותיה לספקים, ואנחנו לא חייבים כיום שום דבר לאף אחד". כך הצהיר היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, ד"ר ירון זליכה, בפורום שוק ההון של דה-מארקר וברייטמן-אלמגור בתל אביב. לדברי זליכה, "אמרתי לנתניהו: אם מישהו מתלונן שלא שילמנו לו חוב כלשהו, כנראה שמדובר במחלוקת עסקית, ושהוא מנסה לרכב על הגל של כל הכסף שהחזרנו בגלל החובות שהיו".

 

"במקביל לכך", אמר זליכה, "המדינה שומרת על זכויותיה: אנחנו נותנים תג מחיר ליזמים שלא ביצעו פרוייקטים בזמן. יזמים לא יעכבו יותר פרוייקטים שהם מבצעים עבור המדינה מבלי לשלם על כך".

 

"התפיסה היום שהמדינה צריכה להפנים היא: המדינה הפסיקה לבנות. כל מה שאנחנו צריכים לעשות הוא לרכוש פרוייקטים מיזמים פרטיים".

 

בהתייחסו לשאלת המימון של פרוייקטים בתשתית, אמר זליכה: "אני מקווה מאוד שמגיע למצב שבו משקיעים מוסדיים ימנו 90% מכל פרוייקט".  לדבריו, במצב כזה, יוכלו בנקים כמו המזרחי, בנק ירושלים או איגוד לממן את השאר, ולא נצטרך בכלל את שני הבנקים הגדולים. זה אפשרי, וזה תלוי רק בשינוי הדיסקט אצל המשקיעים המוסדיים".

 

לדבריו, "להפסיק לבנות זה גם להפסיק להתערב ולתכנן. אחת הסכנות בהפרטה היא הנטייה הטבעית של המגזר הציבורי להחליף את אלפי העובדים במאות רגולטורים שמלאים את היזמים בהתערבויות מיותרות ובתנאים בלתי אפשריים".

 

"שמעתי סיפורים שאני מתבייש בהם על דרישות של המדינה מיזמים לגבי סוג הריפוד של המושבים ברכבת מסויימת, ועל דרישה שהיזם יממן את עצמו ביין יפני ולא במטבע אחר".

 

"אם הרגולטור היה כל-כך מבין במימון, הוא היה מוצא לו עבודה במגזר הפרטי", אמר זליכה, שעבר לפני מספר חודשים מהמגזר הפרטי למשרד האוצר.

 

"יש לתת ליזמים מידה של חופש בפרוייקט, ולאפשר להם למקסם את הכנסותיהם על ידי שימוש סינרגי בקרקע. אנחנו נותנים להם להשתמש במשאב הכי יקר שיש לנו-הקרקע, אז כדאי שניתן להם את החופש ליצור סנרגיה מקסימלית בשימוש בקרקע".

 

"אנחנו צריכים לעדן את שיטת המכרז שלנו", אמר, "עלינו להיות גמישים בתמחור הפרוייקטים, כדי להיות קשוחים בביצוע אחרי החתימה, ולהימנע משימושים מיותרים".

 

לדבריו, "יש תופעה, שבה יזם זוכה במכרז שבו הוא מציע הצעת מחיר לא ריאלית, ואחר כך בעזרת איזה צעטה (פתק) של פקיד כלשהו משנים לו את תנאי המכרז. השינויים האלה עולים למדינה הון תועפות".

 

"אני מאמין שהשינויים שאנחנו מבצעים כיום בשיטת המכרזים ימשכו לכאן משקיעים זרים, שהשיטה הקיימת מרתיעה אותם", אמר זליכה.

 

זליכה סיפר, כי "לא מזמן ישבנו בארוחת צהריים עם מנכ"ל חברת ויולה, שהשתתפה במכרז על מפעלי ההתפלה הקטנים, והפסידה. המנכ"ל שמע שאנחנו עומדים לשנות את תנאי המכרז, כך שהוא היה יכול לזכות בהם. הוא התרתח, ואים עלינו בתביעת ענק. שלפתי את הפרסום, שהראה שלא שינינו את התנאים, והוא אמר: "עכשיו אמהני יודע, סוף סוף, שיש משחק הוגן בישראל"".

 

 

זליכה ציין, כי רק בחודש האחרון הזמינה המדינה מיזמים פרטיים פרוייקטים ב-3 מיליארד שקל: פרוייקט הולכת הגז הטבעי, בתי הסוהר הפרטיים ופרוייקט צירי הכניסה לגוש דן. כן ציין זליכה, שהמדינה השיגה פרוייקט למימון פרוייקט הגז הטבעי מחברת אופיק.